Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

AI-kompis för bättre mental hälsa

Porträtt av Barbora och Selina
Selina läser sista terminen på sin masterutbildning i Global hälsa på Karolinska Institutet och Barbora har nyligen avslutat sina arkitektstudier på KTH. Tillsammans utvecklar de idén Clara, en AI-baserad kompis för bättre mental hälsa.
Publicerad 2024-04-24

Ett spontant möte och ett gemensamt intresse för att främja mental hälsa bland unga blev starten för Selina Noe och Barbora Havelcová. De träffades för första gången på eventet KTH Innovation Collide. Nu utvecklar de en app tillsammans.

Träffades på event

En rum fullt av människor som minglar

Barbora och Selinas första möte under KTH Innovation Collide i december fångades på bild av en slump. De syns till höger i bilden.

Vill du också träffa andra kreativa människor som är intresserade av innovation? Kom på KTH Innovation Collide den 14 maj!

Fyra gånger per år samlas hundratals personer på Teknikringen 1 för KTH Innovation Collide , ett event för alla som är nyfikna på innovation. På eventet i december träffade Selina från Texas Barbora från Tjeckien.  

"Jag har alltid haft idéer, men jag har aldrig riktigt genomfört dem", säger Selina. "Men jag tänkte, varför inte gå på det här eventet och se vad som händer?".  

Lätt att möta nya människor

Alla besökare på KTH Innovation Collide börjar med att välja en eller flera klistermärken som berättar varför de är där. Gul om man kan hjälpa till, investera eller ge feedback på idéer, rosa om man vill bilda ett team, grön om man har en idé och vill ha feedback och blå om man bara är där för att umgås och träffa nya människor.  

"Vi hade bildat en cirkel av personer med rosa klisterlappar. Någon drog in Selina i ringen och vi började prata", säger Barbora.  

Gemensamt intresse för psykisk hälsa

Selina läser sista terminen på sin masterutbildning i Global hälsa på Karolinska Institutet och Barbora har nyligen avslutat sina arkitektstudier på KTH.  

"Jag kände direkt att Barbora var någon jag kunde jobba med", säger Selina. "Hon verkade väldigt snäll. Vi pratade om våra idéer och jag berättade att jag alltid velat göra något som rör psykisk hälsa".  

Om Clara  

Blir du överväldigad av dagliga beslut? Clara är en AI-coach för mental hälsa som erbjuder enkel tillgång till aktiviteter som minskar stress och främjar välbefinnande.

Hjälp Barbora och Selina utveckla sin idé genom att fylla i deras enkät!

Fyll i enkäten

De två tog kontakt på LinkedIn och fortsatte att prata. Förra veckan hade de sitt första möte med KTH Innovations affärscoach Eva Halén om sin idé, Clara.  

En AI-baserad vän

"Vår idé är att utveckla en AI-baserad vän som kan hjälpa dig att hitta aktiviteter som kan förbättra din mentala hälsa, baserat på dina egna preferenser", förklarar Barbora. "Meditation fungerar inte för alla, vissa mår bättre av att träna, måla eller något helt annat."

"Att prata med Eva kändes som det första officiella steget mot att förverkliga det här projektet", säger Selina. "Vi fick bra tips och ny energi!"

Nästa steg

Nästa steg är att samla in feedback från potentiella användare och hitta någon som kan hjälpa dem att bygga appen. I framtiden vill Selina och Barbora göra skillnad i människors liv.  

"Drömscenariot är att vi verkligen ska kunna hjälpa människor att prata om psykisk hälsa. Det skulle vara fantastiskt att se vår app implementeras i skolor och användas av lärare för att starta en konversation om mental hälsa bland eleverna", säger Selina.  

Text: Lisa Bäckman

Barbora & Selinas bästa tips för att hitta en medgrundare på Collide!  

  • Titta på klistermärkena och hitta andra personer med relevanta färger. Om du vill hitta en medgrundare, leta efter personer med rosa klistermärken!  
  • Lägg till varandra på LinkedIn för att hålla kontakten. 
  • Gå och prata med KTH Innovation!