Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Åtta KTH-startups som ska skapa arbetstillfällen i Sverige

Bicky Chakraborty Entrepreneur Program är ett program för KTH-bolag som ser nyttan av att stanna i Sverige och utveckla sina företag långsiktigt.
Publicerad 2019-03-07

Åtta startup-projekt från KTH har valts ut till den tredje omgången av Bicky Chakraborty Entrepreneur Program. Programmet drivs av KTH Innovation sedan starten 2016, efter en donation om 5 miljoner kronor från Bicky Chakraborty, grundare av Elite Hotels.

Bicky Chakraborty är VD och grundare för Elite Hotels of Sweden och The Bishop´s Arms. Resan till ett hotellimperium startade när han som student hade modet att satsa på en innovativ idé.

Igår gick starten för den tredje omgången av Bicky Chakraborty Entrepreneur Program, ett program för KTH-bolag som ser nyttan av att stanna i Sverige och utveckla sina företag långsiktigt.

Åtta tidiga KTH-startups, med fokus på allt från beräkning av matens klimatpåverkan till mjukvara för flödesberäkningar kommer under ett år få ta del av ett skräddarsytt acceleratorprogram utvecklat av KTH Innovation.

Grundaren av Elite Hotels Bicky Chakraborty närvarade vid programstarten och berättade att programmet är hans sätt att bidra till att skapa tillväxt i Sverige, och att betala tillbaka för hjälpen han själv har fått på vägen.

- Jag ser fram emot dagen när ni kommer fram till mig och säger att programmet var en bra start, att ni klarade det, sade Bicky till deltagarna.

Idag pratar många tidigt om en exit-strategi, men för Bicky Chakraborty har en försäljning av Elite Hotels aldrig varit ett alternativ:

- Jag planerar 100 år framåt. Med det perspektivet kan många lyckas, men det finns inget recept som funkar för alla, sade Bicky.

Förutom 70 000 kronor i finansiering för att verifiera sina affärskoncept, får de utvalda bolagen ta del av ett skräddarsytt acceleratorprogram, som under året gör nedslag runtom i Sverige. Deltagarna får ta del av föreläsningar och workshops med fokus på allt från affärsutveckling till hur man skalar upp, och blir dessutom tilldelade en mentor. Nami Zarringhalam, KTH-alumn och grundare av Truecaller, är en av de framgångrika entreprenörerna som kommer dela med sig av sina erfarenheter till deltagarna i programmet.

- Vi ser fram emot att höra mentorernas perspektiv på våra framtida utmaningar, och att lära oss mer om hur man utvecklas mot marknaden och skalar upp, berättade Pietro Lungaro, som grundat SEEN XR baserat på sin forskning vid KTH Mobile Service Lab i Kista.

Här är de åtta bolagen som valts ut till Bicky Chakraborty Entrepreneur Program:

Åtta KTH-startups har valts ut för att delta i programmet

Apostar

Apostar är ett e-learningverktyg för apotekspersonal. Via appen Apostar kan apotekspersonalen kompetensutveckla sig, hålla sig uppdaterad gällande senaste nytt för apoteksprodukter samt använda appen som uppslagslexikon för stöd i samband med kundrådgivning.

Team: Taraneh Shojaei, Oliver Petri och Fredrik Sebek

Besök Apostars hemsida

Jaisy

Jaisy har utvecklat en billig, icke-invasiv gulsots-detektor för nyfödda. Vanligaste formen för att ställa en gulsotsdiagnos sker genom blodanalys som kan orsaka infektioner, skapa oro hos nyfödd och kräver speciell klinisk kompetens hos sjukhuspersonalen. Runt 100 miljoner barn föds idag i utvecklingsländer och ca 60% utvecklar gulsot och där gulsot utgör 15-30% av neonatala dödsfall. Teamet bakom Jaisy har uppnått lovande resultat och initierat kliniska studier i samarbete med Karolinska Institutet.

Team: Huseyin Aytug, Hasan Basri Celebi och Murat Cetiner

Här hittar du Jaisys hemsida

Zeat

Zeat har tagit fram en app som hjälper hotell att mersälja mot sina hotellgäster genom digitalisering, en slags appstore för hotell. Exempel på tjänster som kan köpas via appen är allt ifrån förbeställda drinkar till reservation av solstolar. Teamet bakom Zeat har inlett ett samarbete med TUI i Tyskland och ser mycket fram emot att delta i BCEP 2019.

Team: Shun Huang, Alexander Askling, Joakim Askling & Rasmus Schaffert

Besök Zeats hemsida

Klimato

Klimato erbjuder en tjänst som beräknar och presenterar matens koldioxidutsläpp, och ger företag möjligheten att presentera, analysera och minska sin klimatpåverkan samtidigt som de skapa en god miljöprofil och transparens vid konsumtionsval. Klimatos tjänst har idag integrerats mot restauranger, hotell och matkasseföretag. Förutom att vara del av KTH Innovations förinkubatorprogram har de deltagit i Sodexos acceleratorprogram ”Sparx”.

Team: Philip Claesson, Henric Hansson, Anton Unger & Christoffer Connée

Här finns Klimatos hemsida

Icarus Digital Math

Det här forskarteamet har utvecklat en mjukvara för flödesberäkningar inom aerodynamiksimuleringar som kan användas för flygindustrin, rymd och för fordonsindustrin. Mjukvaran är tio gånger snabbare och billigare än de större globala spelarna på marknaden. Verktyget används idag i undervisning för studenter på KTH, och har fått erkännande från NASA. Teamet har inlett ett samarbete med Ferraris Formula 1-stall samt ett pilotprojekt med Norwegian.

Team: Johan Jansson, Tamara Dancheva, Massimiliano Leoni och Ezhilmathi Krishnasamy

Besök hemsidan

Smart Sensor Box

Smart Sensor Box (SSB) är en sensorlösning för att kontrollera maskiner i tillverkningsindustrin. Tillverkningsindustrin står inför digitalisering men idag finns bara dyra och oftast laserbaserade lösningar. SSB är en produkt som utgår ifrån acceleratormeter och gyroskopskomponenter som tillsammans löser tillverkningsföretagens behov av att optimera nyttjandegrad och underhåll av sina maskiner.

Team: Károly Szipka och Andreas Archenti

Monocular

Inom filmindustrin är visuell prototyping en viktig del i förproduktionen. Den vanligaste lösningen idag är fysiska ”storyboards” men Monocular har tagit fram en mjukvara i 3D som inte kräver några förkunskaper. Men hjälp av Monoculars lösning kan filmproducenter göra ändringar i sina storybards realtid vilket skapar ett effektivare arbetssätt och minskar riskerna för missförstånd och fel när en film väl ska börja produceras. Teamet består av forskare från KTH och Konstfack.

Team: Simon Alexanderson och Mirko Lempert

Läs mer om Monocular här ​​​​​​​

SEEN XR

Smart Eye-tracking Enabled Networking (SEEN) innebär att VR (virtual reality) kan bli verklighet i mobilen över 5G-nät. Målet med SEEN-projektet är att tillhandahålla nya nätverkstjänster som använder smarta sensorer för ögonstyrning för att optimera dataintensiva tjänster och produkter i framtida mobila kommunikationssystem. SEEN har utvecklat en världsledande lösning genom att integrera en ögonstyrning i ett VR headset samt implementerat och verifierat ett nytt streamingprotokoll som kan spara mer än 90% bandbredd över ett 5G-nätverk.

​​​​​​​

Har du en idé som kan skapa tillväxt i Sverige?

Ta kontakt med KTH Innovation så tar vi tillsammans reda på hur vi kan hjälpa dig vidare. Nästa år kan ditt vara ett av de utvalda projekten i Bicky Chakraborty Entrepreneur Program!