Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

De ska skapa jobben efter corona

En full tågvagn där man ser benen och fötterna på passagerarna.
Publicerad 2020-06-05

När arbetslösheten i Sverige ökar behövs det inte bara räddningsåtgärder utan också nya företag som kan skapa arbetstillfällen i framtiden. Idag sysselsätter bolag som startats på KTH runt 2000 personer – och här är nio nya projekt som siktar på att få den siffran att växa.

Teknik från KTH hjälper inte bara till att lösa framtidens utmaningar; den skapar också tusentals arbetstillfällen. De över 250 bolag som startats av KTH:s forskare, studenter och anställda och med stöd av KTH Innovation sysselsätter runt 2000 personer och bolagen har dessutom genererat över 60 miljoner kronor i skatteintäkter (siffror från Orbis och Skatteverket, 2018).

I  får nio nya tidiga KTH-bolag extra stöd och finansiering för att utveckla sina idéer och kunna bidra till Sveriges konkurrenskraft. Teamen är speciellt utvalda för sin potential att skapa framtidens arbetstillfällen i Sverige.

- Vi ser att många branscher har drabbats hårt av den pågående situationen, säger Viktor Olsson, Programansvarig. Det gäller även startups. Därför är det extra viktigt att vi fortsätter stötta projekten, och Bickyprogrammet spelar en viktig roll.  

Programmet startades efter en donation från Bicky Chakraborty, som grundat Elite Hotels. Deltagarna får 70 000 kronor i finansiering, matchas ihop med utvalda mentorer, och får dessutom ta del av ett skräddarsytt utbildningsprogram inom entreprenörskap och nyttiggörande framtaget av KTH Executive School .

Teamen fokuserar på så vitt skilda områden som övervakning av sprickor i betongkonstruktioner som broar och tunnlar till en tjänst som ska hjälpa butikerna att minska sitt matsvinn. Gemensamt har de en koppling till KTH: alla projekt har grundats av studenter, forskare eller anställda vid lärosätet.  

För forskare på KTH blir programmet ofta en ny erfarenhet utanför vardagens jobb.

- Vi har pratat om säljmetodologi, att utveckla och testa en första prototyp, och att identifiera vårt kundsegment. Vi har lärt oss massor om entreprenörskap och att hitta områden där vår forskning kan skapa nytta, säger Valeria Belloni, en av grundarna av TACK.

Till hösten är planen att KTH:s campusområden gradvis ska öppna igen, men på grund av den rådande situationen har programmet genomförts digitalt under våren.

- Det är inspirerande att se hur teamen, trots kristider, har kunnat anpassa sin verksamhet och fortsätta jobba framåt. Att de lyckas hålla uppe energi och engagemangsnivån även digitalt visar verkligen vilket driv de här personerna har, avslutar Viktor Olsson.

Text: Lisa Bäckman

Utveckla en idé eller bli mentor

Är du forskare, student eller anställd på KTH och har en egen idé eller ett forskningsresultat du vill utveckla? Eller har du själv efarenhet av att utveckla ny teknik mot marknaden och kan ställa upp som mentor till innovationsprojekt från KTH? Ta kontakt med KTH Innovation på innovation@kth.se !

Här är teamen i programmet

Shippy

En app som kopplar ihop människor som vill få något levererat, med de som redan är på resande fot.

Team: Caroline Forsberg, Marika Daleke, Tobias Brandter, Martin Örndahl & Michael Edvardsen

www.shippy.tech

En skärmavbild av ett zoom-möte. 18 personer har ett digitalt möte.
Workshop med teamen i Bicky Chakraborty Entrepreneur Program 2020

Satellite Data and AI for Wildfire Detection and Monitoring

Satellitdata kan spela en viktig roll i att upptäcka och övervaka bränder. Med hjälp av deep learning, eller djup maskininlärning, kan den innovativa branddetektorn automatiskt upptäcka pågående bränder och brända områden i nära realtid med hjälp av satellitbilder.

Team: Yifang Ban & Andrea Nascetti

TACK

TACK använder förstärkt verklighet och ett mobilt datainsamlingssytem för att övervaka förändringen av sprickor i betongkonstruktioner, som t.ex broar och tunnlar, genom att jämföra bilder tagna vid olika tidpunkter.

Team: Andreas Sjölander, Andrea Nascetti, Valeria Belloni & Roberta Ravanelli

www.tackproject.xyz

Ergotech

ErgoTech Nordic utvecklar smarta arbetskläder som utvärderar belastningsergonomiska risker i arbetet. Dessutom ger de användaren realtidsfeedback för att denne själv ska kunna förbättra sin arbetsteknik och arbetsplats för att förebygga belastningsskador.

Team: Farhad Abtahi, Mikael Forsman, Jörgen Eklund, Kaj Lindecrantz & Fernando Seoane

www.ergotech.nu

Studyguide

Studyguide utvecklar en tvåsidig plattform som tillåter elever plugga med forskningsbaserad studieteknik. Eleverna får hjälp med studieschema, struktur, och effektiva inlärningstekniker, på ett roligare sätt. Föräldrar får tillgång till sin sida av plattformen som är kopplad till sina elevers konto. Föräldrar får bätte insikt, kan ge positiv feedback och tävla mot, eller samarbeta med barnen i quiz.

Team: Rasmus Sanne, Marcus Pousette & Mattias Bergström

www.studyguide.se

Fooin

Fooin hjälper matvarubutiker med att minska deras matsvinn genom att kontinuerligt övervaka deras lagersaldo och produkternas utgångsdatum. Fooins lösning möjliggör att butikerna proaktivt kan vidta rätt åtgärd för att inte behöva slänga varor som närmar sig utgångsdatum.

Team: Niklas Johansson, Jonathan Eriksson & Bure Noreus

www.fooin.io

ProTendering

ProTendering är en SaaS-pro gramvara som stöder inköpare i en definierad del av upphandlingsprocessen. Den är utvecklad utifrån insikter hos två seniora strategiska inköpare om hur man kan förbättra effektivitet inom upphandling. ProTendering använder den senaste tekniken, en robotlösning och avancerade beräkningsalgoritmer. Den är enkel, kostnadseffektiv och tillgänglig. Den gör varje arbetsdag för inköpare och upphandlare enklare - Mindre arbete, bättre resultat.

Team: Tina Murray, John Murray, Peter Sandberg, Roger Hult, Johan de Bourg & Maria Bahrami

GORDIAN – Untangling movement traces

GORDIAN tillhandahåller ny, unik och blixtsnabb analys av transportrutter. Informationen och hastigheten för analyserna möjliggör en aldrig tidigare skådad optimering av komplexa transportplaneringsproblem. Till exempel kan analyserna användas för att hitta placeringar av elvägar som elektrifierar 3,25 gånger så mycket transportarbete eller kräver 80% mindre infrastrukturinvesteringar än korridorplaceringar. En besparing på 300 megatons CO2-utsläpp eller 13,2 BSEK i infrastrukturkostnader i Sverige.

Team: Gyözö Gidofalvi & Can Yang

www.thegordian.io

Netspons

Netspons är en marknadsplats där varumärken matchas ihop med elitsatsande atleter, föreningar och event. Vi förenklar, utvecklar och förbättrar förutsättningarna för båda parter att bedriva lyckade sponsorkampanjer.

Team: Rasmus Flink, Ric Sandholm, Tobias Estreen, Ludvig Harting, Theodor Flemming & Wilhelm Kark

www.netspons.com