Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Innovation Brighter Program Class of 2018

Alla teamen samlade inför resan
Publicerad 2018-10-19

Elva startups har antagits till KTH Innovations Brighterprogram, där tidiga teknikstartups får en skjuts i sin globala utveckling. Några av de kända bolag som deltagit i programmet sedan starten år 2012 är Greenely, Furhat Robotics, Manomotion och Airmee.

I år deltar elva startups med fokus på allt från nya, hormonfria preventivmedel, till läromedel för programmering, och smarta vattenmätare. Sedan 2012 har KTH Innovation tagit med särskilt lovande startups till Silicon Valley för att kickstarta deras globala resa, men nu när programmet går in på sitt sjätte år utökas det med två nya resmål; New York och Munchen. Genom att lägga till två destinationer vill KTH Innovation ännu bättre kunna skräddarsy programmet för de startups som deltar.

- Programmet ger en försmak på den globala marknaden, säger Nicole Forsberg, Programansvarig för Brighterprogrammet. Bolagen jobbar hårt hemma i Sverige för att vara maximalt förberedda för veckan i Silicon Valley, Munchen eller New York, där de har ett intensivt program med möten med mentorer, workshops och besök hos företag.

Några av de framgångsrika bolag som deltagit i programmet är Greenely, Furhat Robotics, Manomotion och Airmee, som idag alla utvecklas snabbt. Läs bland annat om Airmee , Manomotion och Greenely  i Breakit, och om Furhat Robotics  i Forbes.

Silicon Valley

Till Silicon Valley åker tre KTH-startups: Labtrino, som utvecklat en smart vattenmätare som fungerar med ultraljudsteknik; Greenlytics, som tillhandahåller data science-lösningar för kraftindustrin, just nu med fokus på vindkraft; och Circle Biomedical, som utvecklar ett nytt hormonfritt preventivmedel baserat på polymerteknologi.

- Vi har tagit med startups med hög potential till Silicon Valley sedan 2012, och har utvecklat en stark position och ett stort nätverk i området. Nu när vi också har börjat jobba aktivt med KTH:s alumninätverk, kan vi ge våra startups ännu bättre stöd i deras internationaliseringsprocess, säger Donnie S.C. Lygonis, Affärsutvecklingscoach på KTH Innovation.

New York

imagiLabs lär unga tjejer att koda

Till New York åker tre edtech-bolag från KTH: Asqill, som utbildar ingenjörsstudenter i branschledande dataanalysverktyg och engagerar dem i arbetslivet; Zifro, ett läromedel för programmering i skolan, och ImagiLabs, som vill inspirera unga tjejer till att börja programmera genom att flytta programmeringen in i mobilen och låta dem designa vardagliga ting som mobilskal.

- Vi ser fram emot att lansera programmet i New York, säger Nicole Forsberg. Vi tror att det är den perfekta platsen för just dessa tre bolag att ta sina första steg mot en global marknad.

München

Som tredje destination valde KTH Innovation i år München, ett high-tech center där många bolag inom bil-, flyg, energi- och tillverkningsindustri har sina högkvarter. Nästan 100 av Tysklands största företag, som BMW, Siemens och Allianz har sina huvudkontor här.

- Vi valde München på grund av stadens starka fokus på smart industri, antalet globala industriella högkvarter, och den starka forskningscommunityn knuten till staden, säger Nicole Forsberg. Vi hoppas att vi kommer få se många spännande samarbeten mellan KTH-projekt och Münchens ekosystem.

Till Munchen åker fyra KTH-bolag och ett från Handelshögskolan. Från KTH åker RoboTest, som använder maskininlärning för att snabba på mjukvaruutveckling, Previs, som tillhandahåller en plattform för förvisualisering av audiovisuella verk i realtid, InnoBrain, en UX-utvärderingsplattform som avslöjar konsumenters undermedvetna, och Board Architect, som förenklar designen av elektroniska system och IOT-apparater. Med åker också Holid från Handelshögskolan, ett bolag som hjälper publicister & annonsörer att nå sin fulla potential.

Inte bara resan

Den 28 oktober drar programmet i gång i Silicon Valley och New York,och München följer två veckor senare. Men själva resan är inte nödvändigtvis det vikigaste i programmet.

- Det största värdet med programmet ligger i förberedelserna innan resan, och uppföljningen efteråt, säger Nicole Forsberg. Innan resan måste bolagen träna på att presentera sin idé, och när de kommer hem måste de på ett bra sätt kunna följa upp alla kontakter de har fått. Därför är vi noga med att programmet är några månader långt, och inte bara blir en veckas resa.

Följ med på resan

Följ teamen på KTH Innovations Instagram @kthinnovation .

Läs mer om bolagen här:

Asqill

Asqill vill vara den mest pålitliga bryggan mellan universitet och företag samtidigt som vi hjälper studenter att finna deras "why". Vi utbildar ingenjörsstudenter i branschledande dataanalysverktyg och engagerar dem i arbetslivet.
Läs mer på hemsidan

Board Architect

Board Architect gör elektronisk design digital på riktigt. De sätter stopp för tidsödande rutinarbete genom hela livscykeln i elektroniska system och IOT-apparater. Deras online designplattform och PLM-verktygskedja låter deras kunder fokusera på sin specifika tillämpning och sina unika värden. Genom att återanvända byggblock kan de dramatiskt snabba upp och rationalisera hårdvarudesign, mjukvaruutveckling, och elektroniktillverkning. De stöttar sina kunder genom alla delar av deras produkters livscykel, och skapar produktionskostnader, en snabbare väg till marknaden, och en enkel, skalbar tillgång till produktion genom sitt partnernätverk.

Läs mer på hemsidan

Circle Biomedical 

Circle Biomedical utvecklar ett hormonfritt preventivmedel för kvinnor. Genom att lokalt applicera ett polymert biomaterial görs livmoderhalsslemmet ogenomträngligt för spermier. Produkten adresserar ett skriande behov hos de miljontals kvinnor som inte vill ha de fysiska och mentala bieffekterna från hormonella preventivmedel. Tekniken, som utvecklats på KTH, är i dagsläget i enpreklinisk utvecklingsfas.

Besök hemsidan

Greenlytics

Greenlytics tillhandahåller data science-lösningar för kraftindustrin. Deras vision är att utnyttja potentialen i data för att skapa en hållbar energiframtid. De vill ta tillvara det latenta värdet i data och omvandla det till beslutsgrundande insikter för sina kunder. Deras första produkt WindMind är ett verktyg för att producera supernoggranna vindkraftprognoser, vilket gör det möjligt för vindkraftsproducenter att sänka obalanskostnaderna, öka lönsamheten för vindkraft och också gör vindkraft billigare för konsumenten. WindMind baserar sig på avancerad analys och artificiell intelligens som gör det möjligt att sänka felet i prognoserna med 10-30% jämfört med dagens industristandard.

Här finns Greenlytics hemsida

Holid

Holid fokuserar på att hjälpa små till mellanstora publicister där det finns en tydlig målgrupp. Med en bevisad affärsmodel är Holid i framkanten inom ny teknologi och automatisering. Genom nyttjande av de främsta verktygen så skapar Holid nya och ökade intäkter för en annars förbisedd publicist.

Här finns Holids hemsida

InnoBrain

Med visionen att “förmänskliga design med artificiell intelligens”, tillhandahåller InnoBrain en UX-utvärderingsplattform som avslöjar konsumenters undermedvetna. InnoBrain kombinerar en grund i neurovetenskapen med kraften i AI för att utveckla en automatiserad UX-plattform genom att implementera olika avläsningsmodaliteter, som hjärnsignaler och syn. Deras produkt kommer tillhandahålla en utvärderingsplattform med mer pålitliga resultat, och minskad partiskhet och utvecklingstid.

Besök InnoBrains hemsida

Imagilabs

imagiLabs skapar gemenskap och verktyg för att få miljontals tjejer att ta sitt första av många steg in i programmeringens värld. imagiLabs flyttar in programmering i mobilen och låter användarna förändra vardagliga saker som finns omkring oss. Deras första produkt är ett mobilskal med LED-lampor som kan programmeras från en mobilapp. Användarna lär sig att koda i Python genom handledda övningar, och kan samarbeta när de kodar.

Besök hemsidan

Labtrino

IoT-startupen Labtrino har utvecklat en tjänst som mäter och visar hur mycket varm- och kallvatten man använder i sin lägenhet - för varje tappställe. Deras applikation ger boende en inblick i hur mycket vatten som används i jämförelse med andra hem, ger individanpassade rekommendationer på smarta sätt att minska sin förbrukning och möjliggör med hjälp av ultraljudsteknik debitering på faktisk förbrukning på ett kostnadseffektivt sätt, istället för att fördela husets totalkostnad på lägenhetsstorlek eller antal boende.

Besök Labtrinos hemsida

Previs

Previs tillhandahåller en plattform för kollaborativ förvisualisering i realtid av filmer och andra audiovisuella verk. Visuella prototyper är avgörande i planeringen av filmproduktion eller andra audiovisuella verk. Previs plattform gör det möjligt för filmteam att skapa en konstnärlig vision i relation till budget och kreativ ambition. 

Här hittar du mer info om Previs

RoboTest

RoboTest gör det möjligt för sina klienter att fortare släppa högkvalitativ mjukvara på marknaden snabbare genom att använda eXplainable AI (maskininlärning) algoritmer i DevOps-miljön. Systemet baseras på över 10 års forskning av Karl Meinke, Professor på KTH. https://www.kth.se/en/innovation/forinkubator/bolag/batch-7/robotest-1.809314

Läs mer om RoboTest

Zifro

Zifro är ett komplett läromedel för programmering i skolan. De erbjuder en snäll och lekfull kodmiljö där elever tränar textprogrammering samt allt nödvändigt material som lärare behöver för att planera, genomföra och utvärdera lektioner i programmering på ett kvalitativt och lustfyllt sätt.

Här hittar du hemsidan

Starta din egen resa

Har du en idé du vill utveckla tillsammans med KTH Innovation? Är du forskare, student eller anställd på KTH? Ta kontakt med oss idag! Fyll i formuläret i länken eller skicka oss ett mail på innovation@kth.se  så hjälper vi dig vidare. 

Innehållsansvarig:KTH Innovation
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2018-10-19