”Vi måste modernisera technörden”
Det är mycket som händer för Jaclyne Clarke just nu. Efter nästan tre veckor på resande fot är hon åter i Stockholm. För drygt en månad sedan vann hon Girls in Tech’s tävling Lady Pitch Night Europe 2015, och om hon inte hade att göra innan, så har hon desto mer att stå i nu.
Findify, är startupet som har fått stöd av KTH Innovation men som också satt i KTH’s studentinkubator Student Inc. under hösten 2014 och våren 2015. Caset som utvecklar en tjänst för att optimera sökfunktionen för e-handelssajter, så att kunder lättare ska hitta vad dem söker och öka intäkterna för grossiterna. Idag består teamet av 6 personer, varav Jaclyne Clarke är en av fyra medgrundare, men hon är också chef över design och användarens upplevelse.
– Jag kommer från Kanada, där jag tog min masterexamen i Arkitektur. Innan jag kom till Sverige drog jag till New York och jobbade ett år som arkitekt, men flyttade sen till Tokyo med min man och började min karriär inom UX Design för ett startup.
Men det är framgångarna för Findify, som hon grundade tillsammans med KTH-studenter, som gjorde att Jaclyne Clarke nominerades till Lady Pitch Night Europe 2015, och skulle vissa sig vara en högst stark kandidat. Tävlingen, som är den största startup-tävlingen för kvinnliga entreprenörer i Europa, går ut på att leverera en förstaklassig pitch inför en publik om närmare 200 personer och en internationell jury. Där skulle hon alltså slutligen komma att stå som segrande på prispallen.
– Att bli uppmärksammad som en kvinnlig förebild på grund av att jag gör något jag älskar som entreprenör känns helt fantastiskt. Nu när jag kan titulera mig vinnare tror jag att jag kan hjälpa till att sprida den positiva andan till andra kvinnor i min bransch, säger hon.
Är det viktigt att uppmärksamma kvinnor i techindustrin?
- Absolut. Ju mer utrymme kvinnor i ledarpositioner får i media och inom teknikutveckling desto vanligare kommer det att bli. För någon vecka sedan fick den nya premiärministern (Justin Trudeau reds. Anm.) i Kanada en fråga om varför han hade beslutat att införa en jämn könsfördelning bland ministrarna i den kanadensiska regeringen och hans svar var så enkelt men samtidigt så perfekt. ”För att det är 2015”. Man kan säga att det har fastnat hos mig och i modern tid borde det vara just så självklart att vi behöver se mångfald och balans på ledarpositioner och på alla olika arbetsplatser, så även i Techindustrin och därmed också bland startups och entreprenörer. Men jag vet också – just som kvinnlig grundare av ett startup – att det inte riktigt är verklighet, ännu, säger Jaclyne Clarke.
Bakom pitchtävlingen står den internationella icke vinstdrivande organisationen ”Girls in Tech”, som strävar efter att öka synligheten för kvinnor som arbetar inom tech- och startupindustrin. Jaclyne Clarke menar att detta är ett viktigt initiativ och relevant så länge det fortsätter att vara mansdominerat i techvärlden.
– Tills vi ser en mer blandad könsfördelning och fler människor med olika bakgrunder är organisationer som Girls in Tech extremt relevanta, säger hon.
Di Digital uppmärksammade nyligen att majoriteten av potentiellt kapital delas ut till männens fördel (Länk: artikel) Hela nio av tio riskkapitalinvesteringar görs i bolag med manliga grundare.
Enligt granskningen har Di Digital undersökt årets (2015) investeringar i svenska tech- och internetbolag från riskkapitalbolag såväl privata som statliga och endast 12 av de 106 företag som tagit in kapital, har en eller flera kvinnliga grundare. Och bara tre av bolagen har enbart kvinnliga grundare.
Men hur gör man då för att attrahera fler unga tjejer till tekniska utbildningar och fler kvinnor till att göra karriär inom techbranschen?
– Jag tror det finns fler än en anledning till varför kvinnor är underrepresenterade i min bransch. Mycket tror jag beror på den stereotypa bilden många har och att det bara finns manliga nördar och dataspelskillar i techbranschen. Vi ser det hela tiden, på film, i musik, i skolan och bland barnleksaker. Så låt oss då säga att kvinnor inte dras till att spendera helgen med en dataspelskonsol i handen, hur ska hon då kunna föreställa sig en karriär och utbildning inom området? Jag tror inte det handlar om att den verkliga miljön inte attraherar kvinnor i lika stor utsträckning som män, jag tror det är föreställningen om hur det ”är” som ställer till det för oss. Tänk om vi kunde ändra den stereotypa synen inom techvärlden, från nördar och dataspelare till en mer verklighetsbaserad bild av en könsneutral arena där man kan påverka världen med hjälp av teknisk utveckling. Borde då unga tjejer vara mer intresserade av att utbilda sig till ingenjörer och skulle kvinnor dåmera kunna se sig göra en karriär i ett techbolag? Jag tror det, säger Jaclyne Clarke.
Trots bristen på kvinnor i tech- och startupsektorn tror Findify-grundaren att det är just kvinnorna som måste gå i bräschen för förändringen, även då det är ett problem som allmänheten måste lösa tillsammans. Att ursäkta dagens stereotypa syn på branschen bara för ”att det alltid har varit så” är något vi alla måste börja utmana.
– Hela teamet bakom Findify tror att mångfald i ett team leder till större framgång. Om framtiden inte innehåller idéer, åsikter, perspektiv och kunskap från hela befolkningen, där kön är ett viktigt exempel, begår vi ett stort misstag, avslutar hon.
Även då statistiken är till männens fördel just nu har Findifys medgrundare världen för sina fötter. Sedan hon tog hem vinsten vid Lady Pitch Night för drygt en månad sedan har hon bokstavligen haft att göra. Tillsammans med kollegorna på Findify tog hon sig genom semifinalerna i pitchtävlingen på Web Summit mot 200 andra startups men hon har också hållt ett föredrag vid Nasdaq's Entrepreneurial Center i San Francisco om sina erfarenheter som kvinnlig grundare i ett techstartup. Och som den vinnare hon faktiskt är, fortsätter hon att uppmärksamma de få men framgångsrika kvinnorna i den bransch där hon tydligt sticker ut.
Malin Luuke
luuke@kth.se