Till innehåll på sidan

Bostadsrättsföreningens ekonomi en dold mina

NYHET

Publicerad 2015-09-17

Bostadsmarknaden är fortsatt glödhet och tiden mellan visning och påskrivet avtal är kortare än någonsin. Därmed ökar kraven på bostadsköparen. Nu lanserar tre KTH-studenter en ny tjänst som ger rött, gult eller grönt ljus för föreningens ekonomi inför bostadsköpet.

Bildtext: Johan Lorenzen, Manne Larsson och Robin Lundberg står bakom tjänsten Borank. Foto: Daniel Carlsson.

Är föreningen illa skuldsatt kan avgifterna höjas vilket i sin tur kan leda till att privatekonomin så väl som bostadens värde påverkas negativt. Men inte alla bostadsköpare har den kunskap som krävs för att förstå komplexa årsredovisningar och de går därmed ovetandes om vilka bostadsrättsföreningar som befinner sig i farozonen.
 
För att råda bot på detta problem har KTH-studenterna Manne Larsson, Robin Lundberg och Johan Lorenzen lanserat webbtjänsten BoRank. Tanken är att tjänsten ska ge alla bostadsköpare exakt samma förutsättningar, oberoende av utbildning och förkunskaper att göra ett bra bostadsköp.
 
– Den som tittar på 10-15 nya objekt varje vecka har en del årsredovisningar att plöja igenom, och men framför allt tyda. Idén till företaget har växt fram under det senaste halvåret och går enkelt ut på att ge grönt, gult eller rött ljus för bostadsrättsföreningarnas ekonomi, säger Manne Larsson, student på KTH och medgrundare av BoRank.

Han berättar att grönt ljus betyder bra ekonomi och gult betyder en B-förening där vissa nyckeltal är bra, andra inte. Rött ljus, ja då handlar det om en C-förening med svag ekonomi.
 
– BoRanks idé går ut på att skapa en mer transparent bostadsmarknad. Detta är i grund och botten en ren konsumenttjänst. Man ska veta vad man köper, helt enkelt, säger Manne Larsson
 
Ja, BoRanks syfte är att ge bostadsrättsköpare bättre insyn i en marknad som idag till stor del är säljarnas. När en mäklare påstår att föreningen har en stabil ekonomi har köparen med andra ord möjligheten att studera om så är fallet genom borank.se.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, ställer sig positiv till studenternas företagsidé.

– En tjänst av den här typen är ett viktigt steg mot en mer transparent bostadsmarknad. Bostadsrättsköpare har idag sällan tid eller möjlighet att sätta sig in i föreningens ekonomi själva, säger Hans Lind.

Manne Larsson berättar att BoRank är tänkt att fungera i alla städer i Sverige. BoRank håller dock fortfarande på att samla in data från bostadsrättsföreningar.
 
På vilket sätt kan BoRank påverka bostadsmarknaden?!
 
– Tjänsten kan få konsekvenser, till exempel att värdet på lägenheter i föreningar med bra ekonomi stiger. Och så ska det rimligtvis vara. Vad mäklare i sin tur tycker om BoRank kan vi bara spekulera om. Värt att notera är i alla fall att BoRank har hur som helst inget samarbete med varken mäklare eller bostadsrättsföreningar, säger Manne Larsson.
 
BoRank är antaget till KTH:s Studentinkubator Student INC och får regelbundet hjälp av bland annat en affärscoach där.
 
Text: Peter Larsson
 
För mer information, kontakta Manne Larsson på 070 - 753 37 86 eller mannel@kth.se