Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

De tar fingeravtryck på bilen

NYHET

Publicerad 2013-01-07

Lägre bränsleförbrukning och försäkringspremie samtidigt som mobilen laddas i bilen. KTH-forskarnas intelligenta mobiltelefonladdare med arbetsnamnet "Whitebox" hjälper bilförarna att köra smartare, säkrare och grönare.

Här är den svarta lådan, som lustigt nog är vit.
Här är den svarta lådan, som lustigt nog är vit.
– Inbyggda svarta lådor för att övervaka fordon har funnits länge på den professionella transportmarknaden men aldrig fungerat för privatbilister, säger Isaac Skog, forskare på avdelningen för signalbehandling på KTH.

Det är han och forskarkollegorna Peter Händel och Martin Ohlsson på KTH som tillsammans utvecklat Whitebox.

– Vår idé är att koppla ihop fordonets identitet med förarens mobiltelefon för att utnyttja dagens smarta telefoner som ersättning för traditionella svarta lådor. Mobiltelefonladdaren ser ut som en vanlig laddare som ansluts till bilens cigarettändaruttag men innehåller digital signalbehandling och sensorer för att läsa av bilens identitet, dess beteende, samt har möjlighet att kommunicera med den anslutna mobiltelefonen, säger Martin Ohlsson.

Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH. Foto: Janne Danilesson.
Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH. Foto: Janne Danilesson.
Med en smart mobiltelefon i bilen som övervakar körningen finns det således flera möjligheter att spara pengar och vårda miljö. Detta genom lägre bränsleförbrukning.

Användarbaserad försäkringspremie är ytterligare ett besparingsexempel där föraren får en försäkringspremie som motsvarar riskbeteendet och ger en möjlighet för den säkre föraren att få en rättvis premie och inte behöva betala för andras misstag. Vidare går säker och miljövänlig körning som bekant hand i hand.

– Kör vi med omtanke så sparar vi inte bara pengar på lägre bränslekostnad utan kan dessutom få en lägre försäkringspremie, säger Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH.

Hur fungerar då Whitebox? Jo, batteriladdaren analyserar överlagrade svaga signaler i cigarettändaruttaget och kan på så sätt ta ett ”fingeravtryck” på bilen.

– På samma sätt som våra egna fingeravtryck är unika så har varje fordon sin egna unika signatur. Detta är ett resultat av att all elektronik har små inbördes skillnader i egenskaper, vilket kan utnyttjas för detta ändamål, säger Peter Händel.

Då mobiltelefonen är en del av lösningen finns det också möjlighet att dela med sig av den insamlade informationen till andra användare. Detta via exempelvis sociala medier. Att koppla på ytterligare program och funktioner är också en möjlighet för framtiden.

 – Om vi alla hjälps åt och anonymt delar med oss av informationen så kan vi i gengäld få smartare trafik och en mer hållbar trafiksituation i Stockholm och andra stora städer, säger Peter Händel.

För mer information, kontakta Isaac Skog på 0708 - 18 68 05 / isaac.skog@ee.kth.se eller Peter Händel på 08 - 790 75 95 / peter.handel@ee.kth.se.

Peter Larsson