Till innehåll på sidan

Höstlovet tillhör Digigirlz på KTH

Så här såg det ut på Digigirlz 2009
Så här såg det ut på Digigirlz 2009
Publicerad 2010-10-19

Den 2 till 4 november är det åter dags för succén Digigirlz. Det är tredje året i rad som Microsoft och KTH samarbetar med kursen vars syfte är att öka unga tjejers intresse och nyfikenhet för IT samt att inspirera dem att söka sig till teknikutbildningar.

Nu har tjejer i årskurs 8 eller 9 chansen att delta i kursen Digigirlz. Tre dagar under höstlovet får deltagarna prova på att leka med den senaste tekniken och att kommunicera med kompisar.

– Vi har alldeles för få tjejer på Datateknik på KTH, och vi måste börja jobba med tjejer tidigare än när de går på gymnasiet. Det handlar om att höja deras självförtroende och deras tro på sig själva att de kan hantera datorer. Det är också så att de ibland inte tydligt ser kopplingen mellan datateknik och bloggar eller sociala nätverk. Det är något vi vill förtydliga, säger Kerstin Frenckner, universitetsadjunkt på Skolan för datavetenskap och kommunikation vid KTH och tillika ansvarig för Digigirlz.

Hon fortsätter med att berätta att fokus kommer att ligga på att använda datorn för att kommunicera. Och att berätta att datateknik inte är den ensamma nördens yrke, det är en gruppaktivitet.

– Deltagarna kommer att få lära sig att kommunicera, inte bara chatta utan också med hjälp av ljud, bild och video. De ska också få lära sig att göra snygga presentationer och att programmera ett spel med hjälp av pusselbitar, säger Kerstin Frenckner.

DigiGirlz är ett samarbete mellan Microsoft och KTH. Kursen är gratis för deltagarna, och lunch ingår.

För mer information, kontakta Kerstin Frenckner på 08 - 790 97 54 eller kfrenck@csc.kth.se.

Här finns mer information

Peter Larsson