Till innehåll på sidan

KTH-företag bland Sveriges hetaste bolag

Mantex säljer produkter till en marknad som globalt omsätter tusen miljarder
Mantex säljer produkter till en marknad som globalt omsätter tusen miljarder euro årligen
Publicerad 2011-03-30

33 av de hetaste unga teknikföretagen i Sverige presenterades av tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik på Berns salonger i Stockholm igår. Sex av företagen har på olika sätt en stark koppling till KTH. Endera som forskningsavknoppningar och innovationer med KTH-bakgrund, eller företag baserade på produkter eller tjänster från ingenjörer med KTH-studier i bagaget.

Dessa sex företag är Atlas Antibodies, Mantex, Mosync, Saplo, Spotify och Synthetic MR. Enligt Affärsvärlden och Ny Teknik så har de båda tidningarna ambitionen att med hjälp av "33-listan" eller "Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag" vaska fram vilka företag som har möjlighet att bli det här århundradets nya Ericsson eller SKF.

Nedan följer korta beskrivningar av företagen.

Atlas Antibodies

Bakgrund: På KTH skapar forskare världens största atlas över människans proteiner. Avknoppningsbolaget Atlas Antibodies gör affär av resultatet. Målet är blodtest som avslöjar sjukdomar i ett tidigt skede.

Gör i korthet: Affär av antikroppar.

Startår: 2006.

Antal anställda: 15.

Omsättning 2010: 25,8 miljoner.

Mantex

Bakgrund: Pappers- och massaindustrin har fått upp ögonen. Nya order strömmar in på mätaren som höjer produktiviteten och ger järnkoll på kvalitén genom att mäta vikt, fukt och föroreningar i råvaran. En av kunderna är Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Pelletstillverkare är Mantex nästa målgrupp och företaget gör också en satsning på export, bland annat till USA.

Gör i korthet: Fuktmätare för industrin.

Startår: 2004.

Antal anställda: 18.

Omsättning 2010: 3 miljoner.

Mosync

Bakgrund: Appar är en av de hetaste mobiltrenderna. Men att utveckla program för många telefonmodeller är tidskrävande och dyrt. Mosyncs verktyg gör det enkelt att utveckla mobilprogram för flera olika telefonmodeller på en gång. Utmaningen är att övertyga företagen som gör mobilappar att börja använda det.

Gör i korthet: Utvecklingsverktyg för appar.

Startår: 2004.

Antal anställda: 30.

Omsättning 2010: 10 miljoner.

Saplo

Bakgrund: Informationsexplosionen på nätet är enorm. Saplo vill bringa ordning i den. Företagets teknik för textanalys låter datorer förstå mänskligt språk på samma sätt som vi människor gör.

Gör i korthet: Smart textanalys.

Startår: 2008.

Antal anställda: 10.

Omsättning 2010: 0,2 miljoner

Spotify

Bakgrund: Musiktjänsten Spotify nådde nyligen en miljon betalande användare, har tio miljoner låtar och säger sig utöka med 10 000 låtar per dag. Många ser Spotify som den mest lovande nya musiktjänsten, men den avgörande utmaningen är fortfarande att etablera sig i USA.

Gör i korthet: Musiktjänst på nätet.

Startår: 2006.

Antal anställda: 200.

Omsättning 2010: Ingen uppgift.

Synthetic MR

Bakgrund: Ny Programvara får undersökningen i magnetkameran att gå dubbelt så snabbt. Det sparar både tid och pengar. Dessutom ger bilderna bättre underlag för diagnos. Under året fick företaget sina första kunder. Tekniken utvärderas just nu av världsledande magnetkameratillverkare. Även läkemedelsbolag har fått upp ögonen och här finns stora pengar att hämta.

Gör i korthet: Vässar magnetkameran.

Startår: 2007.

Antal anställda: 5.

Omsättning 2010: 0,85 miljoner.

Peter Larsson