Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Michaela vloggar på KTH Students YouTube-kanal

Porträttbild av Michaela Erickson.
Michaela Erickson, som läser andra året på Samhällsbyggnadsprogrammet, är vloggare på KTH Student på YouTube.
Publicerad 2020-01-21

Hallå där Michaela Erickson, andraårsstudent på Samhällsbyggnadsprogrammet som är vloggare på YouTube-kanalen KTH Student sedan i höstas. Hur fick du det uppdraget?

– Jag såg på KTH:s hemsida att de sökte en ny student-vloggare. Innan det visste jag inte att vi hade en kanal. Jag hade länge varit sugen på att försöka mig på att göra YouTube-videor och hade en del idéer. När jag blev kallad på intervju presenterade jag dessa och visade att intresset fanns där att driva kanalen. Så nu är det mitt deltidsjobb.

Syftet med vloggen är att visa hur det är att plugga på KTH och vad en ingenjörsutbildning kan leda till. Vilka saker tycker du är viktigast att lyfta fram i det här sammanhanget?

– Jag tycker att civilingenjör och högskoleingenjör är ganska luftiga begrepp som kan innebära många saker. Att försöka konkretisera dessa och visa vad utbildningarna kan leda till tror jag är smart. När jag gick gymnasiet förstod jag inte riktigt vad en civilingenjör var för något, även om jag drogs till det.

Du läser Samhällsbyggnadsprogrammet. Hur går du tillväga för att göra vloggen intressant för alla potentiella studenter?

– Jag försöker göra mitt innehåll ganska brett så att alla som tittar förhoppningsvis får något ut av det. Dessutom har jag gått två olika program, min kille ett tredje och min syssling ett fjärde, och så vidare. Så det finns ju alltid någon att prata med.

Hur jobbar du med manus, filmning och klippning? Gör du allt själv?

– När jag får en idé till en video skriver jag ett manus. Även om jag inte följer det till punkt och pricka är det skönt att ha som stöd. Filmar gör jag antingen med min mobil eller med en webbkamera. Sen klipper och redigerar jag videon i Shotcut, som är ett gratis videoredigeringsprogram.

Vilken typ av inlägg får kanalens följare se under vårterminen?

– Närmast blir det mina svar på några vanliga frågor man kan ha om KTH. Senare i vår kommer jag filma ute på campus, förhoppningsvis från Öppet Hus, och berätta om saker man kan göra i Stockholm.

Följ YouTube-kanalen KTH Student.

Håkan Soold

Namn: Michaela Erickson

Ålder: 22 år, fyller 23 i år

Bor: I studentlägenhet tillsammans med sin pojkvän

Vill jobba med efter examen: Förhoppningsvis arbetar jag med hus- och anläggningsprojekt, kanske på en arkitektfirma.

Bytte till Samhällsbyggnad efter ett år på Medieteknik. Varför? ”Ironiskt nog hade jag tänkt söka Samhällsbyggnad efter gymnasiet, eftersom jag länge varit intresserad av byggnader och miljöer. Men jag trodde först att Medieteknik var rätt för mig, men det var det inte. Nu trivs jag som fisken i vattnet!”

Tips till blivande KTH-studenter om hur man lyckas med sina studier? ”Hjälp varandra! Och var inte rädd för att fråga om du inte förstår något. Glöm inte att det är viktigt att hjärnan får en paus ibland, så kom ihåg att planera in lite fritid också.”

Gör på fritiden: Yoga och promenader. Tittar en hel del på Netflix. ”Den nya serien The Witcher gillade jag. Annars är ju Rick and Morty, The IT Crowd och Modern Family kul också.”

Favoritklipp på YouTube? ”Allt från inredningsdesign och studietips till humorklipp och DIY där YouTubers bygger egna saker. Det finns mycket kul och lärorikt på plattformen.”