Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Framtidens humanoida robotar i människans tjänst

Danica Kragic Jensfelt.
Publicerad 2024-12-11

På KTH bedrivs banbrytande forskning inom robotik och artificiell intelligens med målet att utveckla robotar som inte bara kan se och agera, utan också förstå och samspela med människor i komplexa miljöer. Framtidens samhälle kommer att präglas av robotar som finns i våra hem, på arbetsplatser och inom industrin. De kommer att fungera som assistenter, inte som ersättare. Dessa robotar ska underlätta vardagen, öka säkerheten och ta över arbetsuppgifter som är monotona, smutsiga eller farliga. Särskilt stor betydelse kan de få inom områden som vård, omsorg och återvinning. Genom att förena teknisk spetskompetens med djup förståelse för mänskliga behov skapas förutsättningar för nästa generations robotar. Det handlar om system som inte bara fungerar, utan som verkligen gör skillnad – för livskvalitet, för arbetsmiljö och för ett mer hållbart samhälle.

Tvärvetenskaplig forskning

Vid KTH bedrivs avancerad och tvärvetenskaplig forskning inom artificiell intelligens och robotik.

AI används idag brett för att automatisera kognitiva uppgifter – som att analysera data, fatta beslut eller skriva texter – men när AI integreras i robotar krävs att systemen också kan tolka och agera i fysiska miljöer, ofta i samspel med människor. Det innebär en större komplexitet där förståelse för mänskligt beteende, rörelsemönster, språk och sociala normer blir avgörande. För att tekniken ska kunna göra verklig nytta måste den vara både begriplig och förklarlig för användaren. Genom tvärvetenskapliga samarbeten skapas den kunskapsbas som krävs för att utveckla robotar som stödjer människan i vardag och arbetsliv – med fokus på verklig samhällsnytta.

Teknik som förstår människor – för en hållbar och mänskligt anpassad framtid

Forskningen vid KTH utgår från verkliga behov i samhället och bedrivs i nära samverkan med industrin. Det handlar om att lösa konkreta utmaningar som påverkar människors vardag och livskvalitet. Professor Danica Kragic Jensfelt leder forskning som utforskar hur ny teknologi kan förstå, förstärka och samspela med mänskligt beteende.

I ett pågående projekt används generativ AI för att automatisera sådant som människor gör med händer och armar – rörelser som idag är centrala i tillverkningsindustrin. I andra projekt utforskas hur våra sinnen påverkar mänskligt beteende, med målet att utveckla robotar som kan uppfatta och reagera på sensoriska intryck likt människor. Genom att angripa dessa utmaningar från flera vetenskapliga perspektiv lägger KTH grunden för nästa generations mänskligt anpassade teknologier.

”Att utveckla AI handlar inte bara om att göra tekniken smartare, utan om att göra den meningsfull i samspel med oss människor.”

Danica Kragic Jensfelt

Världens första robotiklabb

Professor Danica Kragic vill ta nästa steg i sin forskning genom att etablera ett världsledande laboratorium för humanoida robotar vid KTH – ett område där det i dag saknas etablerad forskning i Sverige. I det nya labbet studeras interaktionen mellan människa och robot i detalj, för att förstå i vilka sammanhang dessa robotar kan göra nytta och vilka uppgifter de kan utföra. En viktig del i forskningen handla om våra sinnen. Genom avancerad forskning skapas kunskap som kan få stor betydelse för både industrin, hälso- och sjukvården – med potential att förbättra effektivitet, kvalitet och tillvaron i såväl arbetsmiljön som för individen.

Danica Kragic Jensfelt

Danica Kragic Jensfelt är professor i datalogi och leder banbrytande forskning inom robotik och artificiell intelligens. Hon har utsetts till Årets AI- svensk, sitter i styrelser för exempelvis H&M och Saab samt är ansvarig för satsningen på maskininlärning och djupinlärning inom WASP, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program.

Danica Kragic Jensfelt utvecklar robotar som kan interagera naturligt med människor och sin omgivning. Hennes forskning syftar till att skapa intelligenta system som kan se, förstå och agera i komplexa miljöer, med målet att robotar ska kunna assistera människor i vardagen och arbetslivet. Danica ser en framtid där robotar kan avlasta människor från monotona arbetsuppgifter och hjälpa till i olika miljöer, inklusive hemmet och sjukvården. Hon lyfter även de etiska aspekterna av robotik och AI, särskilt hur dessa teknologier kan påverka arbetslivet och mänskliga relationer.