KTH:s AI-forskning – i hjärtat av en global transformation

KTH har som Sveriges ledande tekniska universitet i decennier lagt grunden för avancerad teknikutveckling, genom banbrytande forskning inom bland annat grundläggande matematik, maskininlärning, djupinlärning och mjukvaruteknik.
I dag har KTH en unik position i den pågående AI-revolutionen – en revolution som inte bara omformar hela branscher, utan även börjar uppmärksammas med vetenskapens finaste erkännanden, som Nobelpris.
Etablering av ett strategiskt AI-centrum
AI utvecklas i skärningspunkten mellan flera tekniska discipliner – och KTH är ett av få universitet i Sverige som samlar djup kompetens inom samtliga av dessa områden. Med ledande forskare och en stark tradition av tvärvetenskapligt samarbete, bidrar KTH aktivt till utvecklingen av robusta, etiska och tillförlitliga AI-system som har direkt tillämpning inom kritiska samhällsområden som medicin, energi, samhällsbyggnad, transporter och miljö. Det är teknikutveckling med samhällsnytta i fokus. Under de senaste decennierna har AI-forskningen vid KTH haft en stark utveckling. Men för att möta samhällets ökande behov och leva upp till den ambition som Sveriges AI-kommission nyligen underströk – att bygga starka nationella kompetenscentrum – krävs nu ett nytt steg. KTH vill samla, förstärka och accelerera den AI-forskning som redan pågår, och samtidigt kraftsamla kring samverkan, synlighet och långsiktig spets.
Vi står därför i startgroparna för att etablera ett strategiskt AI-centrum som ska agera som en samlande kraft, stimulera samarbete över discipliner och sektorer, och bidra till Sveriges förmåga att utveckla konkurrenskraftig, hållbar och rättvis AI-teknik. Fokus kommer ligga på tre prioriterade forskningsområden inom AI:
AI:s grunder: Insatserna kommer att inriktas på att stärka de teoretiska och beräkningsmässiga grunderna för AI, vilket säkerställer framtida system som är robusta, transparenta och tillförlitliga. Detta område omfattar studier av teoretiska modeller för effektiv inlärning och optimering inom AI, samt kritiska frågor såsom etik, rättvisa och ansvar.
AI för vetenskapliga upptäckter: Här kommer AI att utnyttjas för att påskynda avancerad dataanalys med generativa maskininlärningsverktyg och komplexa simuleringar som är medvetna om fysik och matematik, vilket leder till genombrott inom medicin, biovetenskap, fysik och materialvetenskap och därmed möjliggör vetenskapliga upptäckter.
AI för teknik och samhälle: Forskningsinsatserna inom detta område kommer att inriktas på att tillämpa AI på ingenjörskonst och industridesign samt på samhällstillämpningar, och därmed förbättra nyckelsystem och infrastrukturer som är avgörande för det moderna samhället, inklusive robotteknik, kommunikationsnätverk, transportsystem och elnät.
Samhällsnytta i fokus
Genom initiativet kommer KTH samla ett team som täcker mångfalden och bredden av AIforskning som bedrivs vid KTH och som spänner över matematik, datavetenskap, robotik och kontrollsystem. Teamet har kapacitet och erfarenhet att dra nytta av befintliga KTHinitiativ som Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program,WASP, KTH Digital Futures, Swedish e-Science Research Centre, SeRC, Data-Driven Life Science DDLS och Cybercampus där KTH är huvudman. I en inkluderande och öppen miljö, präglad av akademisk frihet, skapas förutsättningar för excellent AI-forskning på både grundläggande och tillämpad nivå. För att detta ska bli verklighet behövs långsiktigt stöd från engagerade partners – visionära filantroper som delar vår tro på att AI med ansvar, etik och samhällsnytta i centrum är avgörande för framtiden.