Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Vad händer inom transportinfrastrukturforskningen på KTH?

Publicerad 2023-04-25

Projektet Campus 2030 ger dig en spännande inblick i den transportinfrastrukturforskning som pågår på KTH. I den öppna labbmiljön utvecklas framtidens transporter. Du kan ta del av forskningen via appen Campus 2030 som nu uppdaterats med nya hologram.

Låt AR-tekniken guida dig under en promenad på campus Valhallavägen

Testbädden Campus 2030 är en digital tvilling till väginfrastrukturen på KTH Valhallavägen och i den testar studenter och lärare hållbara transportlösningar på systemnivå för att undersöka vad som fungerar i praktiken innan de skalas upp.

Ladda ner appen och låt AR-tekniken vägleda dig under en promenad på campus Valhallavägen. Starta promenaden på Brinellvägen 8 och ta del av de möjligheter och utmaningar som transportinfrastruktursektorn står inför.

Transportinfrastrukturforskning viktig del för att nå de globala hållbarhetsmålen

I arbetet med att nå hållbarhetsmålen 2030 spelar transportinfrastruktursektorn en viktig roll.

På din promenad på campus får du bl a höra forskare berätta om hur transporter till havs, liksom med flyg, revolutioneras genom dagens möjligheter att ge optimal vägledning för transporterna. Det görs genom att kombinera direkt energiutvinning via sol- och vindkraft med förutsägelser av aero- och hydromekanik och väderprognoser på lokal och global nivå.

Andra forskare berättar om hur alla smartphones idag öppnar upp för möjligheter att skapa ett mer anpassningsbart och lyhört kollektivtrafiksystem eftersom det går att förstå det kollektiva passagerarbeteendet på en helt annan nivå. Medan andra forskare berättar om hur automatisering och digitalisering ger nya möjligheter för infrastrukturplanering; t ex att designbeslut som fattas idag kan kopplas till konsekvenser som sker om 20-30 år och hur intelligenta fordon och intelligenta vägar kan samspela genom att vägen laddar batterierna i fordonet och fordonet rapporterar vägens status.

Campus 2030 belyser komplexiteten i transportinfrastrukturen och studerar dess helhet

- För att uppnå hållbarhet inom transportinfrastruktur behöver vi para ihop fordonssidan med infrastruktursidan så att inte hållbarhetsvinster som görs på ena sidan går förlorade på den andra.
Vi måste se transportinfrastruktur som en helhet. Det Campus2030 vill göra är att para ihop båda sidorna, belysa komplexiteten i frågorna och studera systemet från flera synvinklar.

Genom att modellera i en digital tvilling kan vi testa olika tekniska lösningar för att se vad som fungerar i praktiken innan de skalas upp. Den virtuella testbädden blir på så vis ett sätt att fokusera på processen inom transportsektorn och skapa en gemensam plattform vilket minskar riskerna för industrin, berättar Nicole Kringos, professor i vägteknik på KTH och som leder projektet Campus2030.

Fakta om Campus 2030

Tre forskningscentra vid KTH deltar i projektet: Road2Science, med fokus på vägars infrastruktur, ITRL, med inriktning mot fordonsteknologi och intelligenta transportsystem samt ICES, som bidrar inom området inbyggda system och digitalisering. Dessutom involverar varje centrum sina respektive externa samarbetspartner. De interaktiva AR-miljöerna skapas i samarbete med 3D Interactive STHLM AB.

Campus2030 stöds av InfraSweden2030, Vinnova, Energimyndigheten och Formas.