Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Att välja utbildning

Här är några av mina tips, främst till dig som ska välja civilingenjörsutbildning men också masterprogram inom ramen för en civilingenjörsutbildning.

  • Välj efter intresse!
  • Gör ett informerat val!
  • Leder utbildningen till de jobb jag vill ha?
  • 3-årig eller 5-årig utbildning?
  • Ta reda på vad utbildningen egentligen innehåller!
  • Val av högskola/studieort
  • Att byta utbildning - söka till högre årskurs
  • Valet behöver inte vara så dramatiskt som du tror

Välj efter intresse!

Det är kanske ganska självklart men du kommer att både klara dina studier och trivas betydligt bättre om du studerar något du är intresserad av! Det är inte särskilt förvånande att alla erfarenheter och all forskning visar det. Men tänk inte enbart på studietiden. Du studerar också för att hitta ett bra jobb och få tillgång till en bra arbetsmarknad där du ska kunna trivas och utvecklas under lång tid (ungefär 40 år).

Gör ett informerat val!

För mig är det viktigt att basera stora frågor som val av utbildning på fakta och inte gå för mycket på rykten. Genom att göra ett infomerat val där du både kommit underfund med vad du själv vill göra och där du har tillräckliga fakta om den utbildning du väljer så är chansen mycket större att hamna rätt från början! Att välja fel kostar både i form av tid och pengar (studielån). 

Kom också ihåg att alla du möter kommer att tycka att just deras utbildning eller högskola är jättebra - inte minst för man ska kunna rättfärdiga sina egna val. Men en sak man kan lära sig mycket om genom att tala med studenter som redan läser utbildningen är hur stämningen är på utbildningen och inte minst viktigt: om lärarna är kunniga och engagerade i utbildningen.

Leder utbildningen till de jobb jag vill ha?

En högskoleutbildning innebär oftast en stor investering i form av din egen tid och pengar (studielån). För mig är det viktigt att veta att den investeringen leder till att jag har stor chans att få de jobb jag vill ha. Därför tycker jag det är viktigt att du tar reda på hur arbetsmarknaden efter utbildningen ser ut redan innan du börjar på utbildningen. Det finns både offentliga utredningar från till exempel SCB och länstyrelser samt prognoser från fackförbund och näringsliv som försöker förutspå hur tillgång och efterfrågan på olika yrkesområden kommer att utvecklas. Är du intresserad av något speciellt företag eller arbetsgivare är mitt tips att ringa och fråga dem. De flesta reagerar väldigt positivt om någon ringer för att ta reda på något sådant!
För ingenjörer så har arbetsmarknaden historiskt sett oftast varit mycket bra och det finns nog ingen anledning att tro annat än att den kommer att fortsätta vara bra. En fördel som ingenjör är att du kan jobba i stort sett var som helst i världen. Och för de som utbildar sig till ingenjör inom IT-området är arbetsmarknaden både bred och riktigt bra. Bara i Stor-Stockholmsområdet spår Länsstyrelsen och SCB att det kommer att vara en brist på 4-5000 ingenjörer inom IT-området till år 2020 och i Kista finns över 1100 företag som alla är potentiella arbetsgivare.

3-årig eller 5-årig utbildning?

Både 3 och 5-åriga ingenjörsutbildningar är bra och leder till bra arbeten. Men det finns naturligtvis skillnader. Målet för 3-åriga utbildningar (högskoleingenjör och kandidat) är normalt att man skall kunna arbeta med befintlig teknik medan målet för 5-åriga utbildningar (civilingenjör, kandidat+master) är att man efter utbildningen skall kunna arbeta med att utveckla ny teknik. Inom ramen för en 5-årig utbildning finns också mer utrymme att fördjupa sina kunskaper inom teknikområdet men också större möjligheter att bredda utbildningen genom språkstudier, ekonomi, ledarskap mm.

Om du funderar på att läsa upp till masternivån så vinner du mycket på att välja en civilingenjörsutbildning. På en civilingenjörsutbildning vid KTH är du garanterad (när du klarat av de tre första åren) en plats på något av de mappade masterprogrammen som utgör de sista två åren. Läser du en 3-årig utbildning måste du först ta din examen och sedan söka till masterurtbildningen i konkurrens med andra sökande.

Om du väljer en 5-årig utbildning kan du i de flesta fall, som t.ex. på IT-programmet, också välja att ta ut en kandidatexamen efter 3 år.

Ta reda på vad utbildningen egentligen innehåller!

Universitets och högskoleutbildningar är inte standardiserade på samma sätt som gymnasieprogrammen. (IT-programmets tre första år är till stor del utformade efter de internationella rekommendationerna för datatekniska program, Computer Science, i  http://www.acm.org/education/curricula-recommendations) Det betyder att det kan finnas ganska stora skillnader i innehåll och flexibilitet mellan utbildningar med samma eller liknande namn på olika universitet och högskolor. Är du till exempel intresserad av att läsa IT-programmet på KTH men också söker till andra tekniska högskolor i Sverige så skall du titta på de andra högskolornas Datateknikprogram. Så för att ta reda på vad en utbildning egentligen innebär räcker det oftast inte bara att läsa utbildningskataloger eller de översiktliga beskrivningarna av programmen. För att verkligen ta reda på vad en utbildning innehåller måste man läsa utbildningsplanen och sedan gärna läsa mer om kurserna (på KTH kan du hitta mer informationen i vår kurskatalog). Tyvärr är inte kursnamn och kursplaner alltid så enkla att förstå så förhoppningsvis har någon skrivit en mer lättbegriplig sammanfattning av vad programmet och dess kurser innehåller.

Val av högskola/studieort

Ibland kan jag tycka att blivande studenter lägger för stor vikt vid studieorten. För mig är det viktigaste att man klarar sin utbildning bra och att man får en bra utbildning. Aktivt och roligt studentliv finns vid alla större universitet och högskolor. Så min prioriteringslista för val av högskola/universitet är, i fallande ordning:

  1. Finns den utbildning jag vill läsa vid universitetet/högskolan?
  2. Är lärarna kompetenta och engagerade?
  3. Är det ett internationellt välkänt/välmeriterat universitet/högskola? 
  4. Kan jag hitta ett bra boende?

Den sista frågan kan kanske kännas avskräckande om man funderar på att studera i Stockholm om man inte kommer från Stockholmsområdet. Men det finns lösningar på det mesta. Tipset om du letar efter studentrum/lägenhet är att ställa dig i kö i så fort du kan. I Stockholm finns också flera studentbostadsbolag. I Kista finns t.ex. c:a 300 studentlägenheter direkt ovanpå Kista Galleria som ligger på 3 min promenadavstånd från KTH i Kista. Här är kötiden också förhållandevis rimlig. Googla "Kista studentbostäder" så hittar du rätt. I Stockholm är också kollektivtrafiken bra utbyggd och bor man efter blå tunnelbanelinje eller efter pendeltågslinjen Märsta-Södertälje är restiderna till Kista överkomliga även om avstånden kanske kan tyckas långa.

Att byta utbildning

Ibland tror studenter att om man bara blivit antagen till en utbildning på en högskola/universitet så kan man enkelt byta utbildning inom högskolan/universitetet. Tyvärr är det inte alls så enkelt. Ofta finns möjlighet att söka (via studera.nu) till högre årskurs på en utbildning. För att överhuvudtaget vara behörig att söka till högre årskurs måste man normalt sett ha läst en stor andel kurser som kan tillgodoräknas (dvs. direkt motsvarar kurser) på det program man söker till. Och ofta blir studietiden förlängd om man byter utbildning genom att söka till högre årskurs.

Valet behöver inte vara så dramatiskt som du tror

Vad menar jag med det här? Jo förhoppningsvis så kommer du att fortsätta utvecklas i hela ditt liv och det gör att du om du vill kan hinna förändra inriktningen på din karriär och ditt yrkesliv flera gånger. Så det viktigaste är kanske inte att hamna exakt rätt i sitt val av utbildning utan att göra ett tillräckligt bra val så man får en bra plattform att utvecklas från. Faktum är att om jag tittar på vilka karriärer mina studiekamrater och jag själv haft efter studierna på KTH så är vi idag spridda över alla möjliga områden i yrkeslivet och de flesta har haft spännade och intressanta karriärer. Och de flesta av oss fortsätter att utvecklas! Så KTH har varit och är en bra plattform att utvecklas från.

Administratör Robert Rönngren skapade sidan 19 september 2013

Administratör Robert Rönngren ändrade rättigheterna 27 november 2013

Kan därmed läsas av alla och ändras av administratörer.