Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Arbetsmarknaden för IT-ingenjörer

Som student på IT-programmet är du bara att gratulera! Du kommer att få tillgång till en arbetsmarknad som är i det närmaste obegränsad och internationell.

Informations- och kommunikationsteknik (ICT, dvs. elektronik, inbyggda system, nätverk och distribuerade tjänster) har i grunden förändrat vårt samhälle och finns överallt i vår vardag i form av datorer, mobiltelefoner, nätverk som Internet, tjänster på nätet, i fordon, energiproduktion, medicinskteknisk utrustning, i ditt kreditkort... Inom en tioårsperiod förväntar sig de stora aktörerna att det kommer att finnas minst 50 miljarder prylar uppkopplade mot Internet. De flesta prylar du omger dig med innehåller ICT. Företagen och samhället är beroende av ICT-tjänster och vad vore livet utan Internet och smarta prylar.

Och vi har bara sett början på den utveckling som IT-programmets kärnområden: inbyggda system, nätverk och distribuerade tjänster* kommer att vara drivkraften i.

Det här gör att du kan hitta intressanta arbeten i nästan alla sektorer av samhället, i alla branscher och i hela världen. Något som du bör utnyttja! Några exempel på vad våra studenter arbetar med efter KTH hitar du här http://www.kth.se/blogs/futurefriday/video/

Bara i Stor-Stockholmsområdet är prognosen att det kommer att saknas c:a 5000 IT-ingenjörer till år 2020. Och bara i Kista finns över 1100 företag som är potentiella arbetsgivare. Så det är kanske inte är så konstigt att studenter som examinerats från IT-programmet är de civilingenjörsstudenter som haft lättast att få jobb och fast anställning av alla studenter på KTH de senaste åren.

Bristen på ingenjörer inom området gör också att du som student riskerar att få attraktiva erbjudanden om arbete långt innan du börjar närma dig examen. Mitt råd är att du inte faller för erbjudanden som gör det svårt för dig att fortsätta dina studier eller nå din examen inom rimlig tid. Det finns ett stort värde i att ha en examen från KTH.

 

 

*distribuerade system: system som är utspridda/implementerade i eller åtkomliga via ett nätverk som t.ex. molntjänster på Internet

 

 

 

Administratör Robert Rönngren skapade sidan 6 september 2013

Administratör Robert Rönngren ändrade rättigheterna 19 september 2013

Kan därmed läsas av alla och ändras av administratörer.