Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Solsystemets plasmafysik

Forskningen berör plasmamiljöerna runt andra solsystemkroppar än jorden samt solen och solvinden. Forskningsintressen inkluderar: solvindsväxelverkan med magnetiserade och icke-magnetiserade fasta kroppar, planetariska magnetosfärer, mån-magnetosfärinteraktion och solvindstrukturer.

Det första uppdraget med KTH-byggd elektronik ombord avsedd för en annan solsystemkropp var SMART-1 som lanserades i september 2003, gick in i månbanan i slutet av 2004 och gjorde en kontrollerad kraschlandning på månens yta i september 2006.

Vårt andra solsystemuppdrag, Rosetta, har också avslutat sitt uppdrag vid kometen 67/P Churyumov-Gerasimenko.

Vår stora solsystemsmission är BepiColombo där vi ansvarar för ett instrument för att mäta det elektriska fältet i Merkurius magnetosfär. BepiColombo är ett ESA-JAXA-uppdrag som består av två moduler, en planetarisk orbiter (MPO) och en magnetosfärisk orbiter (MMO). Uppdraget kommer att studera planeten såväl som den omgivande magnetosfären och kommer att kasta nytt ljus över en rad ämnen, inklusive bildandet av solsystemet, utvecklingen av de jordiska planeterna, planetarisk magnetism, magnetosfärsdynamik och växelverkan mellan solvind och magnetosfär. Parallellt kommer solvinden att övervakas vid en heliocentrisk longitud som skiljer sig från jordens, vilket ökar förståelsen för strukturer i den inre heliosfären.

De två orbitarna flyger tillsammans till Merkurius med hjälp av elektrisk framdrivning samt gravitationshjälp av Venus och Merkurius och kemisk framdrivning för inbromsande till omloppsbana vid Merkurius. När de väl når Merkurius kommer de att gå in i separata polära banor, var och en optimerad för de vetenskapliga mätningarna som ska göras. KTH deltar i Plasma Wave Investigation (PWI) som valdes ut av JAXA i november 2004. Tillsammans med kollegor i Sverige, Norge och Finland, och i nära samarbete med PWI-teamet i Japan, tillhandahöll KTH ett elektriskt fältinstrument, MEFISTO, för den magnetosfäriska orbitern.

Bepi

Tillsammans med våra kollegor från Institutet för rymdfysik bidrar vi till ESAs JUICE-mission, som ska studera de isiga månarna i Jupitersystemet. Som förberedelse för uppdraget arbetar vi med studier av Jupiters galileiska månar med hjälp av rymdteleskopet Hubble och andra fjärranalysanläggningar. Vår grupp tittar också på nya data från NASA:s Juno-uppdrag på jätteplaneten.

Framtida potentiella uppdrag vi är involverade i inkluderar mål som månen, asteroider och Europa (Jupiters andra galileiska måne).

Team