De har lärt robotar att samarbeta

Dimos Dimarogonas har under tre år arbetat med att få robotar att prata sinsemellan. Nu har projektet gått i mål och man har utvecklat teknik som gör att robotar kan kommunicera via kroppsspråk och på så sätt samarbeta och hjälpa varandra.

Första resultaten från satelliter med KTH-teknik

NASA:s fyra MMS-satelliter, vilka Göran Marklund och Per-Arne Lindqvist vid avdelningen för rymd- och plasmafysik har varit med och utvecklat mätutrustning, sköts upp i bana runt för jorden för drygt ett år sedan. Nu är analysen av de första resultaten klar. I en artikel i tidskriften Science visas mycket detaljerade mätningar av gränsområdet där solvinden träffar jordens magnetfält.

Nytt diagnosverktyg för hudcancer

I ett försök att göra något åt ökningen av malignt melanom har forskare från KTH utvecklat en teknik som snabbt, effektivt och säkert kan ställa diagnos.

Sula för brandmän kan användas inom vården

En positioneringsteknik som tidigare utvecklats för att assistera vid stora eldsvådor kommer snart att testas för att hitta symptom på Parkinsons sjukdom hos äldre.

NYHET

Satsning på framtidens industri

Skolan för elektro- och systemteknik startar en forskarskola med fokus på digitalisering inom svensk elektroteknisk industri. Totalt satsas nästan 30 miljoner kronor på forskarskolan fördelat över fem år.

– Digitalisering har seglat upp som en av de hetaste industriella trenderna, säger Mikael Skoglund, koordinator av projektet. 

NYHET

64 miljoner SEK till elektroforskning

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) ger två projekt på skolan för elektro- och systemteknik 64 miljoner kronor i rambidrag. Projekten leds av Dimos Dimarogonas och Karl-Henrik Johansson. Totalt fick KTH nästan en kvarts miljard för forskning inom smarta system och materialvetenskap. 

Kalender

Fler kalenderhändelser
Till sidans topp