Nytt diagnosverktyg för hudcancer

I ett försök att göra något åt ökningen av malignt melanom har forskare från KTH utvecklat en teknik som snabbt, effektivt och säkert kan ställa diagnos.

64 miljoner SEK till elektroforskning

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) ger två projekt på skolan för elektro- och systemteknik 64 miljoner kronor i rambidrag. Projekten leds av Dimos Dimarogonas och Karl-Henrik Johansson. Totalt fick KTH nästan en kvarts miljard för forskning inom smarta system och materialvetenskap. 

Sula för brandmän kan användas inom vården

En positioneringsteknik som tidigare utvecklats för att assistera vid stora eldsvådor kommer snart att testas för att hitta symptom på Parkinsons sjukdom hos äldre.

Tillvaratagen spillvärme ger snålare lastbilar

Arash Risseh, forskare på avdelningen för elkraftteknik, har applicerat en teknik på lastbilar som gör att dessa fordon drar mindre bränsle. Som en effekt av tekniken blir det också mindre utsläpp av växthusgaser, några ton koldioxid per lastbil och år. Lösningen också skulle kunna ta plats ombord på färjor, i vägtunnlar och våra hem.

NYHET

Satsning på framtidens industri

Skolan för elektro- och systemteknik startar en forskarskola med fokus på digitalisering inom svensk elektroteknisk industri. Totalt satsas nästan 30 miljoner kronor på forskarskolan fördelat över fem år.

– Digitalisering har seglat upp som en av de hetaste industriella trenderna, säger Mikael Skoglund, koordinator av projektet. 

FORSKNING

Norrskenets mysterium

Vad händer inuti ett flammande norrsken? Genom att skjuta in en raket rakt in i ljusfenomenet hoppas forskare att få svar på solens mysterium och på om liv kan finnas på andra planeter. Vetenskapens värld följer projektet, och två av de inblandade forskarna är Nickolay Ivchenko och Anita Kullén från avdelningen för rymd- och plasmafysik.

Ny docent

Isaac Skog, Signalbehandling
Se hans föreläsning

Till sidans topp