KTH-student laddar för partikeljakt

Oskar Björkqvist, som pluggar elektrofysik, fick praktikplatsen som många drömmer om. I mars åker han till labbet på CERN för att delta i sökandet efter universums oupptäckta partiklar.

Ny professor

Henrik Sandberg är professor i reglerteknik. Hans forskning handlar om att utveckla nya teoretiska verktyg och praktiska metoder för reglersystem som innefattar storskaliga system och kommunikationsnät. En viktig tillämpning är säkerhet i styr- och övervakningssystem för kritisk infrastruktur, såsom elnät.

Självkörande fordon – för säkerhets skull

Föreställ dig att du rattar ett lastbilsekipage på 60 ton. Efter att ha lastat gods vid en terminal är du på väg mot en motorväg. Då plingar lastbilens ombordsystem till: ”Lastbilskonvoj framför dig – vill du ansluta?”

Ser skogen för alla träden

KTH-doktoranden Håkan Carlsson har en idé: låt drönare inspektera skogsinnehav och avgöra dess värde. Då minskas miljöpåverkan och människor slipper det tidsödande arbetet. Det kan också ge betydande avkastning för timmerhandeln. 

FORSKNING

Genererar kraft ur alla vågor

KTH-forskaren Anders Hagnestål har utvecklat en ny form av vågkraftgenerator som ska kunna utvinna energi ur alla typer av vågor i havet. 

PERSONAL

Mötet mellan biologi och teknik

Vi är stolta att kunna välkomna biträdande lektor Anna Herland till skolan för elektro- och systemteknik! Anna kommer att bedriva forskning inom bioelectric hybrid systems, ett område som kombinerar två ämnen som kan kännas långt ifrån varandra - biologi och elektroteknik.

Ny docent

Daniel Månsson, Elektroteknisk teori och konstruktion
​​​​​​​Hans docentföreläsning​​​​​​​

Till sidans topp