Nya hedersdoktorer vid KTH

Två av KTH EEs samarbetspartners - Lei Guo, professor vid Institute of Systems Science, Chinese Academy of Science i Kina och Marta Kwiatkowska, professor vid University of Oxford i Storbritannien - har utsetts till hedersdoktorer vid KTH. De får sina utmärkelser vid den årliga promotionsceremonin den 21 november i Konserthuset.

Läs mer

News

Doctoral thesis highlighted at IEEE Webinar

Results from Shafigh Nategh’s doctoral thesis were highlighted by Lord Corporation at an IEEE Webinar premiering on October 2. Shafigh recieved his PhD degree in 2013, and he was supervised by Oskar Wallmark and Mats Leksell with Chandur Sadarangani as main supervisor.

Read the article

Nyheter

KTH:s pedagogiska pris till professor Jan Scheffel

Jan Scheffel, professor i fusionsplasmafysik är en av mottagarna av KTH:s pedagogiska pris 2014. Priset delas ut till lärare som gjort stora insatser för att höja kvaliteten på utbildningen vid KTH och därmed bidragit till studenternas lärande.

Ny professor: Svetlana Ratynskaia

Svetlana Ratynskaia installerades som professor den 21 november 2014.

Plasma är det fjärde och vanligaste tillståndet hos materia, och representerar mer än 99 procent av all vanlig materia i universum. Den forskning som leds av Svetlana Ratynskaia tar upp många olika aspekter av dynamiken i fasta partiklar i olika plasmamiljöer, till exempel i rymden och i laboratorier.

Läs mer om hennes forskning

Per Brunsell ny professor

Per Brunsell installerades som professor den 21 november 2014.

Fusionsforskningens mål är att utveckla en ny typ av kärnreaktor där energi frigörs genom att atomer slås samman istället för att klyvas. Fördelen är att man istället för uran kan använda vanligt havsvatten som bränsle. Bränslet är i form av ett flera miljoner grader hett gasplasma. I en fusionsreaktor används ett magnetfält för att innesluta det heta plasmat. Ett problem som kan uppstå är att plasmat kyls ned genom instabiliteter. Per Brunsells forskning handlar om att förstå plasmainstabiliteter – hur de uppkommer och hur de kan motverkas.

Läs mer och se en film om hans forskning

Nyheter

Forskning visas på Tekniska museet

”Forskning pågår” är en utställning med aktuell svensk IT-forskning. Nio IT-projekt visas för en bredare publik 15-23 november. Tre av dessa bedrivs vid KTH EE.

Kalender

Utbildning

Vill du bli civilingenjör i elektroteknik?

Trådlös förstärkare. Projektarbete i tvåan i  Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik.

Elektroteknik, nätverksystem, systemteknik och robotik, trådlösa system. Det är tekniker som står bakom infrastrukturer vårt samhälle bygger på.

Kursen som visar ett elnät – på riktigt

 Läs om IT & Elkraft på KTH som uppmärksammats internationellt

EE i sociala medier