KTH Electrical and Electronic Engineering på plats 16

I den prestigefulla QS-rankingen för 2015 får flera av KTH:s ämnesområden framskjutna placeringar. Allra högst hamnar KTH inom ”Electrical & Electronc Engineering” med en 16 plats i världen. Det här är den bästa placeringen för KTH någonsin. Det här är goda nyheter både för skolchef Stefan Östlund och Helena Malmqvist, Head of External Research Collaborations at ABB.

Läs mer

Stort stöd till självständiga system

Nu står det klart vilka forskare och universitet som erhåller pengar inom ramen för forskningsprogrammet WASP. En av dem är professor Bo Wahlberg, avdelningschef vid Reglerteknik, vars forskning rör framtidens självkörande fordon. 

Läs artikeln

KTH forskare involverad i NASAs mission till Jupiters måne

NASA har valt nio instrument för en mission till Europa, Jupiters måne. Instrumenten ska att undersöka om månen kan besitta förutsättningar för liv. Postdoktor Lorenz Roth är involverad i ett av de utvalda instrumenten: the Ultraviolet Spectrograph.

Läs vidare

NYHET

Göran Stemme får Erna Ebelings pris

Professor Göran Stemme tilldelas 2015 års Erna Ebelings pris för sina framstående insatser vad gäller forskning och innovation kring medicinska sensorer.

Läs om priset

FORSKNING

KTH söker sex doktorander till forskningsprojekt inom Wallenberg Autonomous Systems Program

KTH söker sex doktorander till tre forskningsprojekt inom ramen för Wallenberg Autonomous Systems Program (WASP), Sveriges största individella forskningsprogram. Fyra av platserna kommer att vara verksamma inom elektroteknik och de två andra inom datavetenskap. 

Läs om positionerna och projekten (engelska)

EVENT

Förläsning om norrsken och solvind

Norrsken har alltid fascinerat med sina magiska ljus, som under stjärnklara vinternätter rör sig över himlavalvet likt stora färgglada band. Många här i Norden har sett norrsken, men få vet hur de egentligen uppstår, varför de lyser i olika färger och hur det kommer sig att de nästan aldrig syns längre söderut.

Välkommen till en föreläsning med Anita Kullen, docent i rymdplasmafysik, onsdag den 2e december på KTH Campus!

Om föreläsningen

NYHET

De ska få det uppkopplade samhället att fungera

25,3 miljoner kronor. Så mycket får KTH-forskare från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att forska om hur människa och teknik i framtiden ska kommunicera med varandra och fungera tillsammans. En av forskarna i projektet är Karl-Henrik Johansson, professor i reglerteknik.

Läs intervjun med Karl-Henrik Johansson om forskningsprojektet

Utbildning

Vill du bli civilingenjör i elektroteknik?

Trådlös förstärkare. Projektarbete i tvåan i  Civilingenjörsprogrammet i elektroteknik.

Elektroteknik, nätverksystem, systemteknik och robotik, trådlösa system. Det är tekniker som står bakom infrastrukturer vårt samhälle bygger på.

FORSKNING

Ny docent

Oskar Wallmark
Elektrisk energiomvandling

Hans docentföreläsning
Fler docentföreläsningar

UTBILDNING

Efter studierna

"Elnät, energisystem och energimarknader behöver analyseras ur ett tekniskt perspektiv."
​- Lena Jaakonantti, på Energimarknadsinspektionen.

Läs intervjun med Lena

Läs andra intervjuer med tidigare studenter

Till sidans topp