Ny app ska effektivisera svenska för invandrare

Gunnar Karlsson, professor vid KTH, är aktiv i utvecklingen av en mobil-app som ska få människor att lära sig svenska snabbare.

Då ser kirurgen var instrumentet är

I samarbete med forskare på Karolinska institutet (KI) genomförs nu en förstudie på KTH om ett nytt sätt att assistera kirurger vid titthålsoperationer. Det handlar om en ny positioneringsteknik som hjälper kirurgen att hålla reda på exakt var någonstans i hjärnan, ryggmärgen eller någon annan del av kroppen som instrumenten befinner sig.

Systemteknik och robotik-student vinnare av Lilla Polhemspriset 2016

Hiroki Yasuga från Yokohama i Japan får Lilla Polhemspriset på 50 000 kronor, som Sveriges Ingenjörer delar ut för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Yasuga har tagit fram ett nytt syntetiskt papper som kan användas vid provtagning och analys för diagnos av exempelvis diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Examensarbetet ”Syntetic microfluid paper – towards a novel substrate for lateral flow immunoassay” gjorde han vid avdelningen för Mikro- och nanosystem.

NYHET

Världens första smarta gitarr

Man spelar på den som på en vanlig gitarr men den är utrustad med trådlös teknik.  Lyssna på Michele Benincaso, gitarrbyggare och Carlo Fischione, biträdande professor på avdelningen för reglerteknik som har utvecklat Sensus Smart Guitar.

FORSKNING

Ny blodprovsteknik ger lägre kostnad

Forskare vid avdelningen för mikro- och nanosystem har utvecklat en ny blodprovsteknik där patienter tar blodprov på sig själva i hemmet. Gabriel Lenk, forskarstuderande vid avdelningen, är en av dem som jobbat med att utveckla tekniken.

Ny docent

Daniel Månsson, Elektroteknisk teori och konstruktion
​​​​​​​Hans docentföreläsning​​​​​​​

Till sidans topp