Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Seminarieserie: 'Den rättvisa staden' (ABF-huset, Maj 3-17)

Stockholms sägs vara en av de snabbast växande städerna i Europa samtidigt som den ojämna fördelningen av tillgångar och resurser nu framstår som ett allt överskuggande problem. Kombinationen av bostadsbrist och en överhettad fastighetsmarknad driver fram förändringar med svindlande hastighet. Begäret att manifestera, förvärva och bygga staden omsätts i förtätningsstrategier som omfattar allt från omstridda symbolprojekt till rivningar av kulturarvet, varmed grundläggande skillnader riskeras att byggas in i stadsrummet. Staden tycks omvandlas till en sorteringsmaskin mellan fattiga och rika, unga och gamla, inbodda och nyanlända – men kanske kan den växande staden också rymma möjligheter till att skapa en mer jämlik stad? Vad innebär det att tänka rättvisa som grund för stadens utveckling?

Tid: Ti 2016-05-03 kl 18.00 - Ti 2016-05-17 kl 20.00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Exportera till kalender

”Den rättvisa staden” är ett seminarium i tre delar, arrangerat av avdelningen för stadsbyggnad, Arkitekturskolan KTH i samarbete med ABF Stockholm. Programmet hålls på ABF-huset (Sveavägen 41) och är koordinerat av Catharina Gabrielsson , lektor i stadsbyggnad.  

BOSTADSMARKNADEN
Tisdag 3 maj kl. 18:00–20:00

Vi översköljs med visioner av det framgångsrika och hållbara livet genom fastighetsbranschens annonser. Det är inte genomarbetade planer, omsorgsfull detaljering, eller långsiktigt prisvärda lösningar som används för att ”sälja in” bostaden, utan förföriska bilder, varumärkestänkande och livsstilsideal. Hur kan vi förstå denna besatthet vid bilden i samtida bostadsproduktion? Vad är det egentligen vi erbjuds, och till vilket pris? På vilket sätt kan bilden i och av arkitektur omvandlas till ett verktyg för progressiva, emancipatoriska, kanske till och med radikala förändringar? Arkitektkollektivet Svensk Standard med internationella gäster belyser och diskuterar estetik, livsstilsfrågor och bildens begärsmekanismer i samtida bostadsproduktion.

SVENSK STANDARD
bildades 2008 för att diskutera, utforska, utforma, skriva och bygga arkitektur genom bl.a. intervjuer, panelsamtal, föreläsningar, film, statistik, ritningar, utgrävningar och konstruktioner. Kollektivet har tidigare medverkat på t.ex. Arkitekturbiennalen i Venedig (2009), The Notch Festival i Beijing (2010), Kulturhuset (2011) och är en av pristagarna i EVA: en idétävling om konst och arkitektur i stadsmiljö, Eva Bonnier Donationsnämnd (2015).

Seminariet som arrangeras med stöd av Arkitekturforskarskolan ResArc kommer att hållas på engelska.

STADSBYGGANDET
Tisdag 10 maj kl. 18:00–20:00

Inflyttningen till Stockholms stad och till regionen fortsätter att öka och byggandet går in i en än mer intensiv fas. Hur kan vi använda detta byggande till att möta stadens prioriterade mål om att minska segregationen och förbättra livschanser i de stadsdelar som idag är missgynnade? Forskare verksamma på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad KTH presenterar tankar och teorier om vad den rättvisa staden kan innebära utifrån ett stadsbyggnads- och planeringsperspektiv. Ämnena som rumslig rättvisa, skillnader i livsvillkor samt medborgarinflytande är bärande för panelens diskussioner.

MEDVERKANDE
  Meike Schalk (lektor i stadsbyggnad), Maria Ärlemo (doktorand i kritiska studier), Ann Legeby (stadsbyggnadsforskare), samt Nazem Tahvilzadeh (forskare inom offentlig förvaltning). Moderator: Daniel Koch (forskare).

REVOLTEN
Tisdag 17 maj kl. 18:00–20:00

Oroligheter och upplopp har blivit ett allt vanligare inslag i städer runt om i världen och intensiteten tilltar. Om vi idag står inför stadens historiska era tycks det även röra sig om en period formad av urban vrede. Vilka processer ligger bakom denna vrede, och vilka orättvisor uttrycker den? Kan upploppen förstås som upprop för en mer rättvis stad? Mustafa Dikeç  föreläser om betydelsen av urbana upplopp med stöd i samtida exempel från USA, Storbritannien, Frankrike och Turkiet.

MUSTAFA DIKEÇ
är professor i urbana studier, Ecole d’Urbanisme de Paris and LATTS, Université Paris-Est. Hans bok om upploppens funktion i liberala demokratier, Urban Rage, (Yale University Press) kommer ut 2017. Han är tidigare författare till Space, Politics and Aesthetics (Edinburgh University Press 2015).

Föreläsningen hålls på engelska.