Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Öppen föreläsning: Arkitektur, tvetydigheter och teknikskiften

I sin föreläsning om tvetydigheter och teknikskiften kommer Ulrika Karlsson genom exempel ur sin forskning, undervisning och praktik, att belysa relationer mellan arkitektur, konst och teknik. Hur olika tekniker för översättningen av analog och digital information inverkar på och skapar möjligheter för arkitekturgestaltning.

Tid: On 2017-04-05 kl 17.00 - 18.00

Plats: Sal F2, Lindstedtsvägen 26, KTH Campus

Medverkande: Ulrika Knagenhielm-Karlsson

Exportera till kalender

Anmäl dig här

Till vänster: cnc fräst och svärtat trästycke, till höger: ritning av fräst geometri

Översättningar från ritning till byggnad, från skiss till ritning, från ritning till modell, från modell till byggnad, utgör en väsentlig del av arkitektens arbete. I denna process utelämnas viss information medan annan information innesluts. Intresset för att uppleva hur ritningen, modellen, instruktionen, materialiseras i en byggnad, en del av en byggnad, en möbel eller ett stadsrum har fascinerat människan genom historien. Vad händer i processen? Går något förlorat eller skapas det möjligheter för utveckling av arkitekturgestaltning mellan stegen? Digitala tekniker för att kontrollera och optimera dessa processer, är idag allmänt förekommande. Vi ser det till exempel i kommunikationen mellan avancerade tekniker för 3D scanning, 3D modellering, simulering och prototyp/produktionsverktyg såsom 3D printning, laserskärning, cnc-fräsning. Men denna optimeringsiver har gett upphov till en viss utmattning och likgiltighet och har inneburit ett teknikskifte som på olika sätt berör arkitekturen. Till exempel genom ett ökat intresse för olika utbyten mellan det digitala och det fysiska, ett intresse för att problematisera relationen mellan abstrakt geometri och fysiskt material, och ett intresse för att undersöka relationen mellan ritningens, instruktionens och bildens roll för arkitektur och gestaltning idag. En intressant spänning kan uppstå mellan det digitala och det analoga. Vad är resultatet av respektive det analoga och det digitala i processen?

Dessa tvetydigheter, är det ett uttryck för teknikens möjligheter, materialets egenskaper eller formens logik? Intresset för vad något är, och vad något tycks vara, har fängslat såväl konsten som arkitekturen och har varit föremål för forskning. I sin föreläsning ämnar Ulrika Karlsson att belysa arkitektur, tvetydigheter och teknikskiften. Genom exempel från forskning, undervisning och egen praktik kommer hon att fokusera på arkitekturens översättningar av en information till en annan.

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2017-03-29