Samverkanspelare av 3D-utskriven betongform och SKB – Laboratorieförsök
Vid frukostseminariet den 11 april berättar Johan Silfwerbrand om Samverkanspelare av 3D-utskriven betongform och SKB – Laboratorieförsök.
3D-utskriven betong och självkompakterande betong (SKB) är två moderna tekniker som båda syftar till att öka effektiviteteten i byggsektorn. I ett projekt på KTH har teknikerna kombinerats. Fyra 3 m höga pelare har skapats av kvarsittande form av 3D-utskriven betong med en SKB-kärna. Belastningsförsök visar att dessa samverkanspelare är lika starka som motsvarande homogena pelare i SKB. Försöken som också innehåller hållfasthets- och beständighetsprovning sammanfattades på frukostmötet.
Frukostseminarium om Finlands åtgärder mot arbetslivskriminalitet och grå ekonomi
Vid frukostseminariet den 21 mars berättade Tord af Klintberg om vad han funnit i sina intervjuer gällande Finlands åtgärder mot arbetslivskriminalitet och grå ekonomi.
Natalia Ollus, chef på forskningsinstitutet HEUNI vid Finlands justitieministeriums var inbjuden att kommentera arbetet. Se deras presentationer här:
Frukostmöte om Digital Betong – ett forskningsprojekt om 3D-teknikens möjligheter att optimera användningen av betong i väggkonstruktioner
Vid frukostmötet den 24 november berättade Helena Westerlind och José Hernández Vargas om det pågående forskningsprojekt Digital Betong där de tillsammans med forskare på KTH Byggvetenskap undersöker de byggtekniska möjligheterna och utmaningarna med dessa mesostrukturer och hur printbanans geometri kan resultera i betong med särskilda strukturella och funktionella egenskaper. Projektets mål är att kunna optimera användningen av betong i väggkonstruktioner genom att lokalt anpassa printbanornas utformning, och därigenom betongens uppbyggnad, enligt lokala prestandakrav.
Collaboration in the built environment innovation ecosystems
At the breakfast meeting, Olli Vigren talked about how research and development have brought many new digital technologies to the built environment sector. These technologies can create better buildings and cities; and more broadly, to raise living standards and protect the planet, as technological innovation is one of the most effective tools for meeting Sustainability Goals. However, the desired impact of technologies will not be achieved if they are not implemented in the built environment sector.
This breakfast seminar focused on overcoming the challenges related to the adoption of new digital technologies in the built environment sector and will guide you how to build fruitful collaborations for innovation.
See the presentation from the breakfast meeting on December 8 here
Frukostmöte om Nätverket för byggautomation, etapp I
Frukostmötet hölls den 25 maj av docent Fredrik Johansson, KTH. Han berättade om Nätverket för byggautomation, etapp I. Där resultaten från sin förstudierapport inom området byggautomation med speciellt fokus på anläggningsbranschen. Pågående initiativ och trender såväl nationellt som internationellt presenteras. Vidare presenteras och diskuteras identifierade utmaningar, och hur de bör hanteras, för att uppnå en framgångsrik implementering och utveckling av området i Sverige.
How can we build safety into the property lifecycle? BIM for occupational health and safety applications
Frukostmötet hölls onsdagen den 18 maj. Inledningsvis berättade Jörgen Eklund om AFA-projektet och därefter höll universitetslektor Catherine Trask ett föredrag om "What are the opportunities for using digital building platforms based on Building Information Modelling (BIM) to increase occupational health and safety (OHS) in building design, construction, operation and deconstruction?". Föredraget hölls på engelska.
Sommarens beslut i Mark- och miljööverdomstolen att inte bevilja Cementa förnyat täkttillstånd på Gotland och den efterföljande debatten visar hur känslig vår svenska byggbransch är för enstaka beslut och händelser. Det finns inga enkla lösningar på hur man skall kunna ersätta Slite-cementet men sannolikt kommer vi att få hushålla mer med cement som blir dyrare. Skall vi kunna hantera detta blir ökad byggeffektivitet ännu viktigare. Vi kan inte fortsatt kosta på oss byggfel i storleksordningen 100 miljarder kronor per år. Istället handlar det om att arbeta smartare. Kanske kan nya och bättre upphandlingsformer vara en lösning och ökad automatisering en annan. Båda dessa frågor belystes på ett frukostmöte den 14 oktober.
Centrum för byggeffektivitet är även på väg in i sin andra etapp. Det vill vi markera genom frukostmötet där vi vid sidan av dessa båda projekt blickar fram emot nästa etapp. Vi vill också söka besvara frågan varför man skall vara medlem i CBE.
Temadag 2, Automatisering och robotisering - vad krävs för implementering?
Nationellt Nätverk för Byggautomation genomför temadagar inom automatiserat och hållbart byggande. Vår andra temadag handlade om Automatisering och robotisering - vad krävs för implementering?
Nya tekniker inom automatisering och robotisering har stor potential, men det finns många hinder. Vi diskuterar organisatoriska och ekonomiska hinder för byggautomation. Vi diskuterar barriärer för implementering, t.ex. i affärsmodeller, arbetssätt, nyttiggörande och kommersialisering.
Temadag 1, Automatisering och robotisering - hur kommer byggindustrin förändras?´
Nationellt Nätverk för Byggautomation genomför temadagar inom automatiserat och hållbart byggande. Vi diskuterar teknikens potential och möjligheter inom bygg och andra branscher. Nuläge – Vilka möjliga tillämpningsområden finns idag inom automatisering och robotisering? Framtidsläge – Vilka framtida tillämpningsområden finns inom automatisering robotisering?
Projektarbete om kredit- och klimatrisker inom fastighetssektorn
KTHs studenter presenterar projektarbete om kreditrisk och klimatrisk inom fastighetssektorn. Projektarbete i samverkan mellan KTH och Danske Bank.
(För textad version klicka under filmen på CC (Closed Caption) välj Swedish final)
Social Network Analysis
Kent Eriksson, Centrum för Byggeffektivitet presenterar en genomgång av hur forskningsmetoden ’Social Network Analysis’ används i ’Engineering Project Organizations’. Presentationen sker vid Engineering Project Organization Conference, October 22-24.
The security challenge in a digitalization project: the life outside the traditional security perimeter
Den 17 juni arrangerade Centrum för byggeffektivitet ett online uppföljningsmöte av seminariet "Cybersäkerhet för digitala processer inom samhällbyggnadssektorn" som hölls i februari 2020.
Online frukostmöte – 3D printing med betong och automatiserad byggproduktion
Den 2o maj bjöd CBE till online frukostmöte om 3D printing med betong
Centrum för byggeffektivitet arbetar på att skapa ett nationellt nätverk för automatiserad byggnation. Där är Concreteprint en av de drivande parterna. Concrete print presenterade företagets arbete med att utveckla 3D printing med betong. Samtalet berörde även arbetet med att skapa ett nationellt nätverk för automatiserad byggnation.
Online frukostmöte – Incitament för ökad digital och hållbar innovation I utveckling av morgondagens
Den 14 maj presenterades slutrapporten av projektet: "Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av morgondagens transportsystem"
Slutrapport av projektet som leddes av Sweco.
Kurt Löwnertz från Sweco och Kent Eriksson från KTH ledde frukostmötet online.
Digitaliserat fastighetsunderhåll – samtal mellan familjebostäder och en av deras IT leverantörer
Den 7 maj presenterade Spinview och Familjebostäder sitt samarbete om drift och underhåll av fastigheter.
Spinview är ett av många företag som arbetar med datahantering och fastighetstjänster. Familjebostäder berättade hur de arbetar med Spinview i sin verksamhet och vad de vill ha ut av leverantörer som arbetar med dataanalys och fastighetsunderhåll och fastighetsutveckling.
Licentiatseminarium om digitalisering I fastighetsekosystemet
Den 18 februari höll doktorand Olli Kytömäki sitt licentiatseminarium om digitalisering i fastighetsekosystemet.
Seminarium om cybersäkerhet för digitala processer inom samhällbyggnadssektorn
I samarbete med det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment höll Centrum för byggeffektivitet ett seminarium kring Cybersäkerhet den 11 februari 2020.
Frukostsamtal med Professor emeritus Jörgen Eklund
Den 4 februari bjöd Centrum för byggeffektivitet på frukostseminairum med professor emeritus Jörgen Eklund. Seminariet gav en överblick över forskningsläget inom arbetsmiljön med särskild fokus på byggbranschen.
Frukostsamtal: GEOBIM och ByggnadsBIM – forskning, utveckling och tillämpning för ökad byggeffektivitet
Den 4 december arrangerade KTH Centrum för byggeffektivitet och Tyréns frukostsamtal om forskningsfront och effektivitetshöjande tillämpningar inom GEOBIM och ByggnadsBIM.
Bokpresentation: Mikael Anjou "Den ineffektiva byggbranschen"
Den 15:e oktober bjöd Centrum för byggeffektivitet och Hyresgästföreningen på en bokpresentation med Mikael Anjou som berättade om sin bok "Den inneffektiva byggbranschen".
Seminarium - Privatfinansierad infrastruktur i Finland
Den 29:e maj anordnade Centrum för byggeffektivitet (CBE) ett seminarium om privatfinansierad infrastruktur. Seminariet var den första delen av ett initiativ som samarrangeras av Tillväxtbarometern/Blue Institute och CBE med målet att lyfta diskussionen om utmaningar och möjligheter vad gäller infrastrukturen i Sverige.
Den 7 maj 2019 bjöd Centrum för byggeffektivitet till frukostsamtal om 3in projektet - Modeller för bättre samverkan mellan konsult, entreprenör och beställare i projektering av infrastruktur.
Frukostsamtal: Långtidsuppföljning av energianvändning i lågenergihus.
Den 27:e november 2018 arrangerade CBE ett frukostseminarium där Tekn. Dr. Berndt Lundgren presenterade sin forskning "Långtidsuppföljning av energianvändning i lågenergihus"
Workshop: Erfarenhetsåterföring, överlämning och uppföljning
Den 24 augusti arrangerade CBE en workshop där Agnieszka Zalejska Jonsson, forskare på KTH ABE, presenterade delresultatet från sin studie "Energi- och miljöprestanda efter inflyttning".
Läs mer
Workshop: Kompetens, kapacitet och kvalitet inom byggande
Spännande diskussioner och frågor väcktes under workshopen om bland annat byggpraktiken och regleringar, utmaningar av bostadsbristen samt användningen av nya teknik och innovationer inom byggande.
Läs mer