Till innehåll på sidan

Arrangera en återträff

Varje år kommer en rad jubilerande klasser tillbaka till KTH för att träffas. Några har återkommande träffar och några återses för första gången på många år. Oavsett frekvensen så brukar det vara väldigt uppskattat att återse både KTH campus och sina studiekamrater.

För att underlätta planeringen av en återträff har vi listat fem punkter som är bra att fundera kring innan arrangemanget.

Kvinnor som umgås vid en klassåterträff

Vi på alumnverksamheten träffar er gärna på ett möte för att komma igång med ert arbete. Mejla oss på alumni@kth.se .

Fem viktiga pukter att tänka på vid planeringen av en återträff

Planering

Bakom varje lyckat event finns en lång och noggrann planering. Till att börja med kan det vara bra att tänka på vilka behov ni har för eventet. Det kommer hjälpa er att prioritera och på så sätt underlätta planeringsfasens alla delar.
När – Välj ett datum för eventet. Det behövs oftast mer tid än vad man tror i organiseringen av ett event. Samtidigt blir uppslutningen alltid bättre om inbjudan skickas med god framförhållning. Vår rekommendation är att börja planeringsarbetet minst 6 månader innan eventet.
Var – Vart föredrar ni att eventet äger rum och hur bör lokalen vara utformad? På KTH finns ett flertal lokaler som passar för event. Vill man hålla eventet på KTH är det viktigt att vara ute i god tid, de bästa lokalerna tenderar att bli uppbokade långt i förväg. Alumnverksamheten kan hjälpa till med lokaltips. Vem – Vem är eventet till för, vilka ska bjudas in och hur många? Om planen är att bjuda in f.d klasskamrater är det bra om planeringskommittén består av minst 3 personer, för att lättare hitta alla tilltänkta gäster och för att fördela arbetet.
Varför – Vad är eventets syfte? Är det något speciellt som ska uppnås genom eventet?
Praktiska detaljer – Vilken typ av utrustning behöver ni? Kanske behövs en mikrofon, en projektor och högtalare? Hur ska möblemanget vara arrangerat och har ni behov av t.ex. mer än en lokal? Vad händer om det regnar? Vart finns närmsta brandsläckare och hjärtstartare? Vart vänder man sig vid ett akut nödläge?

Budget

Börja med att i stora drag ta fram ett budgetförslag. Kostnader att ha i åtanke kan t.ex. vara lokalhyra, catering, underhållning samt utrustning för ljud och bild.

Lokal

Vare sig ni vill vara på KTH eller någon annanstans är det alltid större chans att få tillgång till de bästa lokalerna om man bokar med god framförhållning. Vi rekommenderar att man undersöker lokaltillgängligheten minst 6 månader i förväg.

Lokaler på KTH:
På KTH går det att hyra lokaler anpassade efter önskemål. Det finns mindre lokaler passande för möten eller intimare tillställningar samtidigt som det erbjuds lokaler som rymmer hundratals gäster. Alumnverksamheten kan hjälpa till och ge råd oavsett om det rör sig om ett föredrag, ett mingel eller en sittande middag. Vill man hyra lokal på något av KTH:s campus i Kista, Flemingsberg eller Södertälje kan alumnverksamheten förmedla kontakter till rätt personer för lokalbokning.

Checklista lokal:
Vad kostar det att hyra lokalen?
Vad är inkluderar priset? Be om en detaljerad specifikation.
Täcker kostanden eventuell försäkring?
Är det någon depositionsavgift?
Hur ser avbokningspolicyn ut?
När sker den slutgiltiga betalningen?

Det kan även vara bra att på förhand göra en prioriteringslista. Är det viktigt med en vacker utsikt eller att allmänna kommunikationsmedel ligger på behändigt avstånd? Är ni ute efter en formell atmosfär eller en mer avslappnad känsla? Alla sådana beslut är till stor hjälp när man planerar lokaler.

Catering

På KTH samarbetar vi med ett antal upphandlade cateringleverantörer. En återträff kan Inrymma önskemål om allt från enklare fika till mingelmat som snittar och kanapéer till exklusiva 3-rättersmiddagar med dryckespaket. KTH:s upphandlade cateringleverantörer kan hjälpa till med cateringen och uppfylla de allra flesta önskemål.

Checklista catering
Tänk ut vilken typ av meny ni vill och om ni har behov av catering vid flera tillfällen under eventet. Ta in offerter.
Be gästerna meddela eventuella matpreferenser vid anmälan, på så sätt säkerställer ni att behoven för vegetariska/veganska/laktosfria – alternativ mm erbjuds.
Ha gästernas religionstillhörighet i åtanke och erbjud alternativ.
Behöver ni skapa placeringskort och bestämma bordsplacering?
Behöver ni serveringspersonal? • När sker betalningen till leverantören?

Aktiviteter

Väljer ni att hålla återträffen på KTH kan alumnverksamheten erbjuda hjälp med förslag på olika aktiviteter. Som allt annat är det viktigt med god framförhållning, framförallt då populära aktiviteter tenderar att bokas upp långt i förväg.

Aktiviteter i ett axplock:
Guidade rundvisningar på KTH:s huvudcampus
Besök i labbmiljöer
Besök i datorhallen Beskow
Besök på visualiseringsstudion
Besök i reaktorhallen
Besök i Kårhuset
Guidning av Arkitekturskolan

När man planerar sina aktiviteter är det viktigt att tänka på gästernas mobilitet. Sitter någon i rullstol eller går med rollator? Är någon höggravid eller på annat sätt har begränsad rörelsemöjlighet? Alumnverksamheten kan stötta och ge råd under planeringsprocessens. Tveka därför inte att kontakta oss  vid eventuella frågor eller funderingar, alumni@kth.se .

Innehållsansvarig:alumni@kth.se
Tillhör: Alumni
Senast ändrad: 2020-09-22