Utmärkelse för HVDC-teknik

IEEE utnämner världens första HVDC-länk i kommersiell drift som ett avgörande genombrott i eltekniken. I framtagningen av tekniken, som sattes i bruk på Gotland under 50-talet, hade elektroalumnen Uno Lamm en avgörande roll.

Electrical Engineering, where the future lies

KTH bedriver världsledande forskning inom elektrotenik. Möt Anna Herland, Lennart Söder och Joakim Jaldén, tre forskare som bidrar till framtidens lösningar inom medicinsk teknik, digitala system och förnybar energi.

Göran Gustafsson-pris till Anna Herland

När Göran Gustafsson-stiftelsen hade sin årliga prisutdelning var en av vinnarna Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen för mikro- och nanosystem. Herland forskar om hjärnans blodkärl, och tillsammans med forskarkollegor söker hon en större förståelse för dessa genom att bygga pyttesmå modeller av blodkärlen i hjärnan.

Ett av landets mest lovande teknikbolag

För andra året i rad kvalar foreseeti in på Ny Tekniks 33-lista. 
–  Förra året kändes det förstås som en stor fjäder i hatten, men att hänga kvar visar på att bolaget jobbat på bra och utvecklats på ett fantastiskt sätt, säger Mathias Ekstedt, en av foreseetis grundare. 

UTBILDNING

Fortsatt succé för skolans studenter

Framgången i stora internationella studenttävlingar fortsätter för civilingenjörsstudenterna i elektroteknik. Fjolårets vinst följs nu upp av ytterligare en finalplats i en av IEEE:s tävlingar, som den här gången anordnas i San Diego i juli.

FORSKNING

Snabbare virusdiagnoser

Den som någonsin fått en provtagningspinne upptryckt i näsan eller ned i svalget vet - det måste finnas trevligare sätt att få diagnosen influensa fastställd. Forskare vid avdelningen för mikro- och nanosystem jobbar nu med ny diagnosteknik i form av en behållare som analyserar patientens utandningsluft.

Kalender

Fler kalenderhändelser

Ny docent

Daniel Månsson, Elektroteknisk teori och konstruktion
​​​​​​​Hans docentföreläsning​​​​​​​

Till sidans topp