Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-professorn Martin Monperrus får prestigefyllt pris för nytt sätt att använda maskininlärning

Martin Monperrus
Martin Monperrus
Publicerad 2024-03-04

Martin Monperrus är professor i mjukvaruteknik vid KTH, och forskare i det stora forskningsprogrammet WASP. Han och hans kollegor får priset "för banbrytande användning av maskininlärning för att hjälpa utvecklare att generera kodavsnitt, vilket banar väg för dagens intelligenta kodhjälpverktyg."

Martin Monperrus forskning ligger inom området mjukvaruteknik, med nuvarande fokus på automatisk programreparation, AI i kod och programhärdning. Han var en av de första strategiska rekryteringarna till WASP  2017.

Påverkar miljontals utvecklare dagligen

2009 kom Martin Monperrus, Marcel Bruch (JetBrains) och Mira Mezini (TU Darmstadt) på idén att skapa intelligenta kodkompletteringssystem som lär sig från befintliga kodlager. Deras paper, Learning from Examples to Improve Code Completion Systems, publicerades vid den internationellt kända ACM Joint European Software Engineering Conference and Symposium on the Foundations of Software Engineering (ESEC/FSE).

– Vi experimenterade med så kallade ”rekommendationsagenter” inom mjukvaruutvecklingsmiljöer (IDE). De här agenterna var ytterligare widgets för att rekommendera åtgärder för utvecklare. Vid ett tillfälle, när vi var på ett möte, insåg vi att vi helt kunde generalisera konceptet och förnya en av de viktigaste funktionerna i en integrerad mjukvarututvecklingsmiljöer: kodkomplettering, förklarar Martin.

Sedan publiceringen har deras paper haft en imponerande inverkan på mjukvaruteknikområdet. En del av effekten ligger i Github Copilot, ett kodhjälpverktyg som dagligen används av miljontals utvecklare. Men det handlar inte om någon klart utstakad väg till framgång.

– Det tog mer än ett decennium, och många misslyckade startups och produkter – inklusive våra egna sådana – innan konceptet blev mainstream och verktyget började användas brett, säger Martin Monperrus.

Om ACM SIGSOFT Awards

Association for Computing Machinery's Special Interest Group on Software Engineering (ACM SIGSOFT) driver de högst rankade programvaruteknikkonferenserna och -tidskrifterna. SIGSOFT Award är organisationens prisprogram som uppmärksammar framstående bidrag från medlemmarna i mjukvaruteknikgemenskapen.

Nyheten publicerades först på WASP Swedens webb.

Läs artikeln i sin helhet på engelska på WASP Swedens webb