Forskningssatsningar
En stor del av KTH:s forskning utförs i samarbete med samhälle, näringsliv och andra lärosäten. Det finns många möjliga former för samverkan, bland annat genom centrum, plattformar och strategiska forskningsområden.
Centrumbildningar
Ett centrum är ofta knutet till en viss skola vid KTH, men bedriver självständig forskning, i de flesta fall med en särskild styrelse med representanter för industri och samhälle.
Strategiska forskningsområden
KTH har den ledande rollen inom fem strategiska forskningsområden (SFO):
- IT och mobil kommunikation
- Molekylär biovetenskap
- Transport
- Produktion
- E-vetenskap
Bland övriga områdena har KTH en stor roll inom energi.
Strategiska forskningsområden där KTH är involverat
Forskningsplattformar
På KTH finns forskningsplattformar som representerar prioriterade områden och fungerar som en plats för KTH-forskre, oavsett organisatorisk tillhörighet, att samarbeta med privata och offentliga organisationer för att lösa framtidens utmaningar. De sex plattformarna är:
- Digitalisering
- Energi
- Industriell transformation
- Life Science
- Material
- Transport
Forskningsinfrastrukturer
KTH är huvudman för eller partner i 19 nationella forskningsinfrastrukturer. Det finns också 12 etablerade infrastrukturer inom KTH, och ett antal övriga miljöer och testbäddar.
European Institute of Technology
KTH tillhör fem konsortier inom det prestigefyllda EU-samarbetet European Institute of Technology (EIT). EIT ska stärka Europas konkurrenskraft genom att leda innovationer inom strategiska områden. KTH medverkar i:
- EIT Digital
- EIT InnoEnergy
- EIT Health
- EIT Raw Materials
- EIT Urban Mobility