Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 21

  • De utvecklar framtidens undervattensrobotar

    Forskare vid KTH har fått ett anslag om 100 miljoner kronor för att utveckla nästa generations undervattensrobotar. Pengarna går till forskningscentret Swedish Maritime Robotics Centre (SMaRC), en nationell och tvärvetenskaplig samlingspunkt för forskning och utveckling av maritima robotar för havsodling, områdesbevakning och miljömätningar.

  • En riktig Pokémon – absolut

    Kan inte någon forskare uppfinna en Pokémon som finns på riktigt? Det undrar 9-årige Klas i ett brev till rektor. – Att ha barnasinnet kvar och våga drömma om nya lösningar, som Klas, är viktigt även för forskare, säger Danica Kragic, professor i robotik.

  • Robotforskare blir årets alumn

  • Stefan Persson hedersdoktor vid KTH

    Vid KTH:s promotionshögtid i Stadshuset den 16 november kommer fyra nya hedersdoktorer vid lärosätet att presenteras. En av dem är Stefan Persson, tidigare vd för Hennes & Mauritz och numera styrelseordförande.

  • Katastrofrobot tar hjälp från tv-spelsvärlden

    I ett stort europeiskt forskningprojekt har svenska forskare från KTH varit med och utvecklat ett nytt sätt att styra robotar som används av brandmän, poliser och militär vid katastrofer som bränder, jordbävningar och krig. Forskarna har lånat sättet att styra robotarna från tv-spel som Far Cry och Call of Duty.

  • "Aldrig sett studenter så engagerade"

    Svenska världsartisten Robyn deltar i ett projekt för att ta fram en dansande robot. Nyligen besökte hon KTH för att ge feedback till de mekatronik-studenter i åk 3 och 4 som tagit fram några prototyper. – Jag har aldrig sett några studenter någonsin så här engagerade i ett projekt, säger läraren Martin Edin Grimheden.

  • Nu ska roboten få människans fingerfärdighet

    Genom ett forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 18,5 miljoner har professor Danica Kragic Jensfelt och hennes kollegor vid KTH möjlighet att förverkliga deras mål: Att se till att robotar i framtiden ska kunna utföra lika komplicerade uppgifter som människor.

  • Med bergfast tilltro till studenterna

    Passion för ämnet, modet att våga göra fel och tilltro till studenterna. För årets lärare, Carl Henrik Ek, är undervisning ingen enmansföreställning. Det är samspelet mellan studenter och lärare som gör en kurs bra.

  • Stort stöd till självständiga system

    Nu står det klart vilka forskare och universitet som erhåller pengar inom ramen för forskningsprogrammet Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP. Av sammanlagt sex forskningsprojekt koordineras två av KTH-forskare, och universitetet är involverat i ytterligare ett. Två av dem rör morgondagens självkörande fordon och det tredje automatiskt beslutsfattande.

  • Robotforskare talar ut i podcast

    KTH startar en serie podcasts – KTH Tech Talks. Två forskare intervjuas och samtalar om ett område de båda är verksamma inom. Den första episoden – en intervju med robotforskarna Petter Ögren och Danica Kragic Jensfelt – ligger ute för lyssning.

  • Världens hetaste uppstartsföretag till KTH

    Sedan februari i år har 100 av världens mest intressanta uppstartsföretag konkurrerat om stöd från amerikanska Founder.org. Belöningen för de utvalda kommer i form av pengar men även kvalificerad hjälp med företagsbyggandet. Den 14 till 17 juni äger The World Founder Forum rum på KTH, och då kommer de företag som beviljats stöd till Sverige och universitetet.

  • Nu kan du bidra till robotforskningen

    KTH-forskare jobbar för fullt med att se till att robotar ska kunna röra sig smärtfritt i våra hem. Ett viktigt steg i den riktning är forskningsprojektet Kinnect@Home där forskarna använder billig tv-spelsteknik från Microsoft för att samla in stora mängder information. Information som i sin tur leder till att robotarna kommer att bli allt bättre på både se vad som är vad i kök och vardagsrum. Var informationen som ska göra robotarna bättre kommer från? Ditt och mitt hem.

  • Sabbatsår inspirerade till eftertanke

    Att forska på ett utländskt universitet ger nya intryck och samarbeten. Hedvig Kjellström, professor i datalogi, är mycket nöjd med sin vistelse vid Max Planck Institute i Tübingen. Men den hade inte varit möjlig om hon inte fått utforma sin sabbatsperiod så att det fungerade med livet som förälder.

  • Lärare inspirerar för forskning

    Vad krävs för att robotar ska kunna fungera ute i verkligheten? Iolanda Leite presenterade sitt område social robotik på CSC-skolans dag. Dagen var ett tillfälle för färska studenter att inspireras av lärarnas forskning.

  • Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

    Inom ramen för det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots, där forskare från bland annat KTH ingår, har nu framsteg gjorts. Tillsammans har forskarna utvecklat funktionalitet som gör att robotar i realtid klarar av att röra sig i en dynamisk situation och samtidigt samarbeta med så väl andra robotar som människor. En av arbetsuppgifterna har varit att bära saker tillsammans.

  • KTH-forskarnas båt ska bli självseglande

    I drygt ett år har professor Jakob Kuttenkeuler tillsammans forskare och studenter jobbat med båten Maribot Vane som ska klara av att segla helt autonomt. Mekaniken är på plats och fungerar, och nu är det dags för nästa steg: Att ge båten artificiell intelligens.

  • KTH-studenter har skapat robot som tar lyror

    I december varje år visar blivande KTH-ingenjörer upp hur de ser på framtiden i form av en rad fantasifulla studentprojekt. Denna gång är det dags för en robot som tar lyror, ytterligare en robot som pratar med IBM:s superdator Watson, ett flertal självkörande fordon i olika format samt ett nytt koncept för hur vi skulle kunna pendla i storstäderna framöver.

  • Snart är din kollega en robot

    Igår arbetade de i tryggt förvar bakom ett stängsel, imorgon jobbar de sida vid sida med människor. I och med det EU-baserade forskningsprojektet SYMBIO-TIC som leds av KTH är det tänkt att riktigt tunga och starka industrirobotarna ska ta ett steg framåt på världens arbetsplatser. Dessutom ska robotarna kunna förstå så väl talkommandon som teckenspråk.

  • Artificiella författare på frammarsch

    Robotar som framtidens romanförfattare. Tekniskt är det redan möjligt, men frågan är om det finns läsare – vem vill kommunicera med en maskin?

  • KTH-forskare får stort EU-anslag

    Nu står det klart att Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi, får det prestigefulla forskningsanslaget ERC Advanced Grant. Detta innebär att hon erhåller motsvarande 27,5 miljoner kronor att fördela över fem års forskande.

  • Robotar kan förutse människors kroppsrörelser

    Arbetsplatssäkerhet handlar om förståelse för omständigheter, omgivningen och sammanhanget. Det handlar också om att kunna förutse vad människor kommer att göra härnäst. En ny teknik utvecklad av KTH-forskare gör det möjligt för robotar att nå den kontextmedvetenhet som krävs för att de ska kunna arbeta sida vid sida med människor på produktionslinan. Detta effektivt och utan onödiga avbrott.