Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 11

 • Seminarier som ska förändra industrin

  I höst startar en seminarieserie som ska ta sig an ämnen inom industriell och samhällelig transformation och hållbarhet. Med allt från inspirationstalare till mer fokuserade föredrag från både externa och interna talare, hoppas arrangörerna på spännande möten.

 • Hon designar nya material på atomnivå

  Genom att använda kvantmekanisk modellering kan KTH-forskaren Raquel Lizàrraga hjälpa företag spara miljoner och flera år i utvecklingen av nya material.

 • Avhandling hett ämne i politikernas sociala medier

  ”Det är billigare att äga elbil än en bensinbil”. Japp, du har nog läst detta på någon nyhetssajt nyligen, för Maskinkonstruktions Jens Hagmans forskning har gjort rubriker i snart sagt alla dagstidningar. 

 • Befintliga p-platser pusselbit till modernare städer

  Vad händer med de befintliga parkeringsplatserna i framtida städer som förväntas ha färre bilar och gemensamma transporter? Forskare vid Institutionen för maskinteknik vill kartlägga totalkostnaderna för parkeringsplatser och har en plan för hur ett nytänk kring befintliga p-platser kan få oss att ändra våra mobilitetsvanor - och minska koldioxidutsläppen.

 • KTH sätter fart på vågkraften

  Blir vågkraft den nya stjärnan bland de förnybara energislagen? Potentialen är stor, och en forskargrupp på KTH jobbar för att man snabbare ska kunna utnyttja havets krafter.

 • Klimatavtrycket kan halveras med co-living

  Klimatavtrycket per person kan minska med över 50 procent om bostäderna designas för att dela på gemensamma ytor som kök och badrum. Det visar forskning från KTH i Live-In Lab där co-living är ett hett ämne.

 • EGI skriver energihistoria med värmepumpen

  70-talets oljekris blev startskottet på en energiomställning där värmepumpen skulle bli något av en framgångssaga. Björn Palm på Institutionen för energiteknik (EGI) berättar om hur KTH bidragit till att skriva energihistoria.

 • Återvunna bilbromsar spar pengar och miljö

  En nyligen publicerad studie från forskare vid KTH visar de miljömässiga fördelarna med att återanvända materialet i begagnade skivbromsbelägg från bilar. Genom återvinningen kan energiförbrukning och CO2-avtryck minskas med över 30 procent.

 • KTH i stålrevolution

  När FN:s klimatmöte samlade världens ledare i New York i höstas stod Sverige för två av snackisarna: Greta och ”HYBRIT” – ett initiativ drivet av SSAB, Vattenfall och LKAB som ska göra ståltillverkningen fossilfri och rejält dra ned CO2-utsläppen i Sverige. KTH spelar en viktig roll i det som kallats en revolution inom ståltillverkningen.

 • Maskinerna blir sina egna doktorer

  Tänk om avancerad produktionsutrustning själv kunde rapportera in sin status och avvikelser som kan leda till kostsamma produktionsstopp eller sämre kvalitet? Med inbyggda givare och dataanalys kan verktygsmaskiner och industrirobotar snart ta pulsen på sig själva vilket är ett stort kliv framåt mot en mer kunskapsdriven och hållbar industri.

 • Forskare har uppfunnit en superelastisk metallegering

  Olika metallegeringar som kan ändra form och storlek reversibelt med hjälp av belastning, kyla och värme har funnits ett tag. Fenomenet kallas superelasticitet och materialen för minneslegeringar. Nu har forskare vid bland annat KTH uppfunnit en metallegering som är inte är beroende av temperatur på samma sätt som tidigare.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22