Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 18
-
Seminarier som ska förändra industrin
I höst startar en seminarieserie som ska ta sig an ämnen inom industriell och samhällelig transformation och hållbarhet. Med allt från inspirationstalare till mer fokuserade föredrag från både externa och interna talare, hoppas arrangörerna på spännande möten.
-
KTH i projekt om framtidens flygmotor
KTH deltar i ett projekt som utvecklar framtidens flygmotorer. ”H2Jet” har fått 15 miljoner kronor av Energimyndigheten för att ta fram nyckelkomponenter för vätgasframdrivning med gasturbinbaserade flygmotorer.
-
Befintliga p-platser pusselbit till modernare städer
Vad händer med de befintliga parkeringsplatserna i framtida städer som förväntas ha färre bilar och gemensamma transporter? Forskare vid Institutionen för maskinteknik vill kartlägga totalkostnaderna för parkeringsplatser och har en plan för hur ett nytänk kring befintliga p-platser kan få oss att ändra våra mobilitetsvanor - och minska koldioxidutsläppen.
-
KTH sätter fart på vågkraften
Blir vågkraft den nya stjärnan bland de förnybara energislagen? Potentialen är stor, och en forskargrupp på KTH jobbar för att man snabbare ska kunna utnyttja havets krafter.
-
Klimatavtrycket kan halveras med co-living
Klimatavtrycket per person kan minska med över 50 procent om bostäderna designas för att dela på gemensamma ytor som kök och badrum. Det visar forskning från KTH i Live-In Lab där co-living är ett hett ämne.
-
EGI skriver energihistoria med värmepumpen
70-talets oljekris blev startskottet på en energiomställning där värmepumpen skulle bli något av en framgångssaga. Björn Palm på Institutionen för energiteknik (EGI) berättar om hur KTH bidragit till att skriva energihistoria.
-
Återvunna bilbromsar spar pengar och miljö
En nyligen publicerad studie från forskare vid KTH visar de miljömässiga fördelarna med att återanvända materialet i begagnade skivbromsbelägg från bilar. Genom återvinningen kan energiförbrukning och CO2-avtryck minskas med över 30 procent.
-
KTH i stålrevolution
När FN:s klimatmöte samlade världens ledare i New York i höstas stod Sverige för två av snackisarna: Greta och ”HYBRIT” – ett initiativ drivet av SSAB, Vattenfall och LKAB som ska göra ståltillverkningen fossilfri och rejält dra ned CO2-utsläppen i Sverige. KTH spelar en viktig roll i det som kallats en revolution inom ståltillverkningen.
-
Maskinerna blir sina egna doktorer
Tänk om avancerad produktionsutrustning själv kunde rapportera in sin status och avvikelser som kan leda till kostsamma produktionsstopp eller sämre kvalitet? Med inbyggda givare och dataanalys kan verktygsmaskiner och industrirobotar snart ta pulsen på sig själva vilket är ett stort kliv framåt mot en mer kunskapsdriven och hållbar industri.
-
Forskare har uppfunnit en superelastisk metallegering
Olika metallegeringar som kan ändra form och storlek reversibelt med hjälp av belastning, kyla och värme har funnits ett tag. Fenomenet kallas superelasticitet och materialen för minneslegeringar. Nu har forskare vid bland annat KTH uppfunnit en metallegering som är inte är beroende av temperatur på samma sätt som tidigare.
-
Pappersavfall ger grönare stål
Om det ideala hållbarhetsprojektet sparar både miljö och pengar, och samtidigt utvecklar ett forskningsområde, så ligger Osmet bra till. Två av Sveriges största basindustrier samarbetar och skapar ett eget kretslopp där den enas avfall förädlas till den andras råvaror. Ett projekt som nu går in i sin tredje fas och möjliggörs av, bland andra, forskare på KTH.
-
Hon designar nya material på atomnivå
Genom att använda kvantmekanisk modellering kan KTH-forskaren Raquel Lizàrraga hjälpa företag spara miljoner och flera år i utvecklingen av nya material.
-
Avhandling hett ämne i politikernas sociala medier
”Det är billigare att äga elbil än en bensinbil”. Japp, du har nog läst detta på någon nyhetssajt nyligen, för Maskinkonstruktions Jens Hagmans forskning har gjort rubriker i snart sagt alla dagstidningar.
-
Hållbarhetsmålen hårt drabbade av pandemin
Det är inte bara människor som har drabbats av covid-19, det har även arbetet med FN:s hållbarhetsmål. Men enligt en ny studie finns det just nu tillfälle att ställa om till ett mer hållbart samhälle. "Vi måste rita om planerna för hur vi kan nå målen – och göra det nu", säger forskaren Dilip Khatiwada.
-
Björn Palm får prestigefull utmärkelse
Genom att vara före sin tid har hans forskargrupp varit med om att omforma en hel bransch. För det får Björn Palm, professor vid institutionen för energiteknik, Medaljen för vetenskap och teknik, ett av de mest prestigefyllda priserna inom kylområdet.
-
En "power bank" för förnybar energi sparar pengar för industrin
Tänk dig en fabrik med en gigantisk "powerbank" som laddats med förnybar energi när tillgängligheten är god och elpriserna låga. För att tömmas när det är ont om sol och vind och priserna är höga. Rafael Guédez och Silvia Trevisans forskningsområde är rykande hett när industrin vill göra sig av med fossila bränslen och sänka sina energikostnader.
-
Miljöskatter får företag att investera i forskning
Företag med utsläpp som drabbas av miljöskatter investerar mer i forskning och utveckling. Det visar en internationell studie som två Indekforskare ligger bakom.
-
Nanopartiklar i utsläpp på forskarnas radar
Nanopartiklar finns överallt, men vi vet inte exakt hur många eller hur farliga de är för människa och natur. nPETS-projektet engagerar forskare från hela Europa som besöker vägtunnlar och flygplatser för att studera utsläpp som är mindre än 100 nm.