Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Rankning för KTH

KTH presterar konsekvent väl i olika internationella universitetsrankningar som täcker områden som forskning, utbildning och hållbarhet.

KTH:s campus i skymningen

Vad är universitetsrankningar?

De är listor som syftar till att bedöma universitetens prestationer inom specifika områden. Flera organisationer producerar dessa rankningar baserade på olika metoder och kriterier som studentupplevelse, internationalisering, forskningsproduktion eller akademiskt rykte. Syftet är att ge en indikation på universitetens övergripande kvalitet, men även specifika ämnesområden rankas separat. Ingen av dessa rankingtabeller kan ge en fullständig bild av ett universitet och resultaten kan variera avsevärt beroende på val av parametrar. De har dock visat sig påverka studenters val och institutioners urval. Denna sida presenterar de internationella rankningar som anses mest tillförlitliga och viktiga internationellt.

QS World University and Sustainability Rankings

Quacquarelli Symonds (QS)  är en kommersiell aktör med huvudkontor i London och har publicerat QS World University Rankings sedan 2004. KTH rankades som nummer 74 av 1 500 universitet världen över i QS World University Rankings 2025, som släpptes i juni 2024. Nästan oförändrat från föregående år placerar QS KTH på tionde plats bland universitet inom Europeiska unionen och högst bland svenska universitet. Högsta poäng gavs för hållbarhet, andelen internationell personal, internationellt forskningsnätverk och citeringsfrekvens. KTH är också rankat som det 58:e bästa universitetet i världen när det gäller att hantera styrningsfrågor samt miljö- och sociala frågor samt enligt den andra upplagan av QS Sustainability Rankings, som omfattar 1 403 institutioner världen över. KTH förbättrade sin position avsevärt, från plats 98 i den första upplagan till plats 58 i den senaste.

THE World University Rankings och THE Impact Rankings 

De publiceras årligen av tidningen Times Higher Education (THE) . Fram till 2009 samarbetade förlaget med QS för att publicera gemensamma rankningar. Därefter introducerade de ett nytt rankingsystem, inledningsvis i samarbete med Thomson Reuters och sedan Elsevier från 2014.

KTH lyftes till 95:e plats bland mer än 2 000 universitet världen över i Times Higher Education World University Ranking 2025. Placeringen är två steg högre än i 2024-rankningen och den näst bästa i Sverige. KTH:s poäng för Forskningsmiljö är en faktor som bidrar till den högre rankningen. Med en poäng på 58,3 står sig KTH väl jämfört med de högst rankade universiteten. KTH fick också 97,3 i kategorin Industri, med ett perfekt resultat på 100 i underindikatorn "Patent". Dessutom, med en poäng på 81,4 i Forskningskvalitet, placerar sig KTH över 75 procent av deltagarna. KTH har förbättrat sig inom nästan alla relaterade underindikatorer.

I juni 2024 rankades KTH som nummer 72 av 1 963 universitet i Times Higher Education's (THE)  Impact Ranking 2024, som mäter hur universiteten presterar utifrån FN:s globala mål. KTH har fallit i rankningen. Förra årets ranking var 46:e plats av totalt 1 591 universitet. En möjlig förklaring är att konkurrensen har ökat, med nästan 400 fler deltagande universitet jämfört med förra året. KTH har valts att rankas inom åtta av de 17 globala målen. De tre målområden där KTH rankas högst är mål 13 – "Klimatåtgärder", mål 11 – "Hållbara städer och samhällen" och mål 12 – "Hållbar konsumtion och produktion". Mål 17, "Partnerskap för att nå målen", är obligatoriskt att rapportera.

Andra rankningar

Flera rankningar publiceras årligen. Bland dessa är Shanghai-rankningen – Academic Ranking of World Universities (ARWU)  – som publiceras årligen. Dess metodik är ganska objektiv och transparent, men den har fått mycket kritik på grund av indikatorer som antalet anställda som vunnit Nobelpris eller Fields-medaljer, vilket gynnar större institutioner framför mindre.

En annan och ny ranking är CWTS Leiden Ranking Open Edition  som helt bygger på öppna data från OpenAlex. Open Edition implementerar principerna för ansvarsfull användning av universitetsrankingar definierade av CoARA , och ger ett flerdimensionellt perspektiv på vetenskapliga prestationer vid över 1 500 stora universitet världen över. Bibliometriska indikatorer är grupperade i tre kategorier (vetenskaplig påverkan, samarbete och öppen tillgång) och kan väljas för att jämföra olika institutioner. Till exempel publicerade KTH under perioden 2019-2022 9 841 OA-publikationer, vilket utgör 77 % av det totala antalet publikationer, jämfört med 83 % för hela Sverige.

KTH rankas också i andra rankinglistor och uppnår konsekvent mycket bra resultat tack vare sitt starka engagemang inom forskning, utbildning och hållbarhet. Att få bra rankingresultat är alltid trevligt, men samtidigt kan KTH inte drivas av rankningar utan av sin egen mission och sina värderingar.

Läs mer om KTH:s vision  och varför du bör välja KTH som din studieplats eller arbetsplats.