Finansieringsprogram skapar miljardmöjligheter för KTH-idéer

Sedan 2012 har de 481 projekt som fått finansiering inom programmet VFT tagit in 2,4 miljarder i fortsatt kommersiell finansiering, en utväxling på över 40 gånger pengarna som investerats i programmet.
Sedan 2012 har KTH Innovation tillsammans med KTH Holding AB hanterat finansieringsprogrammet VFT , med medel från Vinnova , Sveriges innovationsmyndighet. Varje år delar KTH Innovation och KTH Holding ut fyra till fem miljoner kronor till innovativa idéer från KTH för att de ska kunna valideras och utvecklas. Finansieringen uppgår vanligtvis till runt 50 000 kronor per team i det första skedet men kan utökas stegvis upp till 300 000 kr per idé.
- Det handlar inte om några större summor, men finansieringen ger de här tidiga teamen en möjlighet att redan från början kunna se att till de är på väg i rätt riktning, och genomföra viktiga steg som att ta fram en prototyp eller patentera sin teknik, säger Daniel Carlsson, som är ansvarig för finansieringsprogrammet på KTH Innovation. Att få det här stödet i en tidig utvecklingsfas har visat sig ge väldigt bra resultat.
Kunde säkra sitt första patent
En idé som fick finansiering via VFT-programmet är Tada Group. Katarina Hedbeck,Christopher Blacker och Rebecca Bejhed hade en idé om att utveckla en lösning för att skydda patienter och infusionsslangar från skada när en infusionsnål rycks ut av misstag, något som sker i 10 % av alla infusioner. Genom finansieringen fick de möjlighet att säkra sitt första patent, ta fram och testa prototyper med sjuksköterskor, och genomföra regulatoriskt arbete runt till exempel CE-märkning. Idag är de ett team på över tio personer, och har säkrat en ISO13485-certifiering för sitt bolag för sin första produkt ReLink.
40 gånger pengarna som investerats
När programmet nu firar tio år visar resultaten stora positiva effekter på idéernas utveckling. Totalt har de 481 projekt som fått finansiering inom programmet tagit in 2,4 miljarder i fortsatt kommersiell finansiering, en utväxling på över 40 gånger pengarna som investerats i VFT.
Nya medel för 2023

KTH Innovation har fått nya medel för fortsätta att driva finansieringsprogrammet VFT under 2023. Finansieringen ska gå till att utveckla och verifiera innovativa idéer från både forskare och studenter vid KTH.
- Denna nya injektion av pengar kommer att fördelas på 60-80 projekt som har behov av marknadsanalys, ta fram en prototyp, söka patent, bygga ett team, resa för att möta industripartners, med mera säger Daniel Carlsson.
Målet är att ta projekten närmare marknad och användning, göra dem redo för annan investering eller att gå in i partnerskap med industrin. Totalt kan ett projekt få upp till 300 000 kronor i finansiering.
- Det här är ett fantastiskt program för forskare och studenter där små medel kan göra stor skillnad i ett tidigt skede och möjliggöra viktiga aktiviteter som inte passar in i traditionell forskningsfinansiering, säger Daniel Carlsson, projektledare för VFT programmet på KTH Innovation.