Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Forskare löser utmaning för att skapa mindre sensorer

Mobiltelefoner av olika modeller.
Atomärt tunna material, så kallade 2D-material kan vara lösningen på hur vi kan bygga mindre sensorer och elektroniska komponenter som till exempel kan användas i mobiltelefoner.
Publicerad 2019-10-11

Tekniken i våra apparater blir mindre och mindre, och frågan om vi närmar oss gränsen för hur små de kan bli dyker upp med jämna mellanrum. En lösning kan vara 2D-material, där nya dörrar för teknikutveckling snart kan öppnas tack vare ett team av KTH-forskare som har löst ett av nyckelproblemen.

Atomärt tunna material, så kallade 2D-material kan vara lösningen på hur vi kan bygga mindre sensorer och elektroniska komponenter, men fram tills nu har det inte funnits ett bra sätt att använda dem i konventionella tillverkningsprocesser, eftersom överföringen av materialen ofta involverat manuella steg och orsakat kontamination.

Teamet bakom den vinnande idén

Kristinn B. Gylfason, Docent, Frank Niklaus, Professor, Arne Quellmalz, Doktorand, Niclas Roxhed, Universitetslektor, Göran Stemme, Professor, och Xiaojing Wang, Doktorand.

Vinnarna av KTH Innovations idétävling för forskare på EECS-skolan har utvecklat en metod som kan lösa problemet. Teamet, som är baserat på Avdelningen för Mikro- och nanosystem har lyckats utveckla ett sätt att överföra 2D material, som till exempel grafen, direkt på den tilltänkta ytan genom att använda adhesiv skivfogning. Deras teknik kan användas för att till exempel bygga bättre sensorer för att mäta luftkvalitet med en smartphone.

- Folk är exalterade över 2D-teknik, men om du vill tillverka något måste du kunna göra det i stor skala om du ska få ned kostnaden på de individuella komponenterna, säger Arne Quellmalz, doktorand på Avdelningen för Mikro- och nanosystem. Vår metod använder standardiserade verktyg och material och det gör att tröskeln för att integrera tekniken i halvledarindustrin blir mycket lägre.

Forskarteamet vinner 50 000 kronor i finansiering från KTH Innovation*, och kommer också få stöd i att ta sin nya teknik till marknaden.

- Att fundera över sådant som marknadsanalys och kundbehov är rätt annorlunda från att forska, men det är skönt att ha en bra partner. Vi har hört goda saker om KTH Innovation, och vi kände oss säkra i att berätta om våra tankar och innovationer.

Finansieringen kan till exempel användas för att ta in en konsult för att genomföra en marknadsundersökning eller att ta fram en prototyp. Arne Quellmalz och teamet kommer använda finansieringen för att ta kontakt med potentiella kunder och få deras feedback.

Vi har löst en viktig komponent, men det är fortfarande en lång väg kvar att gå. Att utveckla den här idén är en spännande erfarenhet som gör att vi ser den större bilden och hittar nya vinklar för att skapa impact från vår forskning.

Grattis och lycka till säger vi på KTH Innovation!

*Genom finansieringsprogrammet Verifiering för Tillväxt delar KTH Innovation regelbundet ut upp till 400 000 kronor till KTH-team. Nästa deadline för ansökan är 12 november. Läs mer här.   Du kan också ta kontakt med KTH Innovation så berättar vi mer.

Skapa nytta med din forskning

Skulle du vilja få feedback på om ditt forskningsresultat skulle kunna skapa nytta i samhället? KTH Innovation har åtta affärsutvecklingscoacher som alla är specialiserade inom olika teknikområden, och som kan hjälpa dig undersöka dina möjligheter. Vi har kan också hjälpa dig om du har frågor om avtal eller patentering. Hitta rätt person för dig här , eller följ länken nedan för att komma i kontakt med oss.