Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hållbarhetsdata utan krångel

Maria Svantemark och Kamal Hakimzadeh på KTH:s borggård
SustainLabs grundare Maria Svantemark och Kamal Hakimzadeh.
Publicerad 2022-02-15

KTH-doktoranden Kamal Hakimzadeh vill göra det lättare för företag att hantera sin hållbarhetsdata. Tillsammans med hållbarhetsexperten Maria Svantemark har han grundat SustainLab, med visionen att accelererat hållbarhetsarbete leder till både framgångsrika företag och en bättre planet. Nu tar de in kapital för att fortsätta växa.

2022 införs nya lagkrav och EU-regler som ökar kraven på transparens, redovisning och jämförbarhet av hållbarhetsdata. Det ställer nya krav på samhället och näringslivet, men på många företag saknas den kompetens som krävs för att uppfylla de nya kraven. Det är problemet SustainLab vill lösa. De automatiserar insamling, bearbetning, analys och visualisering av hållbarhetsdata och kan dessutom ge rekommendationer för hur företag kan förbättra sitt hållbarhetsarbete.

- Vår affärsidé bygger på att automatisera det tidskrävande och manuella arbetet med att samla in och förädla hållbarhetsdata, berättar Maria Svantemark, VD och medgrundare av SustainLab. På så sätt får företag möjlighet att väga in hållbarhetsaspekten i alla kritiska affärsbeslut, en utveckling som är absolut nödvändig idag.

Tar in investering

Grundarna Maria Svantemark och Kamal Hakimzadeh tog kontakt med KTH Innovation i juni 2020. Tillsammans med sin affärsutvecklingscoach Lykke Westgren började de ta fram en första version av plattformen och undersöka intresset på marknaden. Idag, mindre än två år senare, har de säkrat en rad betalande kunder och tar in investering för att fortsätta växa.

- Som impactbolag frågar vi oss kontinuerligt hur vi kan skala upp vår påverkan ännu mer. Vi rekryterar fler vassa utvecklare och kollegor som hjälper oss göra verklig skillnad. Särskilt glada är vi över att investerarna ser på hållbarhet på samma sätt som SustainLab och att de går in med en långsiktig tanke, fortsätter Maria Svantemark.

Träffades genom KTH Innovation

I emissionen deltar en rad affärsänglar med lång erfarenhet inom SaaS-området, samt Smarkit Invest, en kontakt som förmedlades genom Bicky Chakraborty Entrepreneur Program, ett program som drivs av KTH Innovation. Programmet, som ska stötta bolag som kan bidra till Sveriges konkurrenskraft, startades 2016 efter en donation om fem miljoner kronor från Bicky Chakraborty, grundare av Elite Hotels.

- Det har varit otroligt värdefullt för oss att få hjälp från KTH Innovation och vår fantastiska coach Lykke. I ett tidigt skede har det betytt mycket att få stöd och råd, men också att bli pushad att ta in nya infallsvinklar, få hjälp att hitta genvägar och en större förståelse för alla de delar som entreprenörskap innehåller. Det ger en bättre produkt och ett bättre företag i slutändan."

Om SustainLab

  • SustainLab är en SaaS Sustainability Management-plattform som automatiserar insamling, bearbetning, analys och visualisering av hållbarhetsdata. I tillägg ges rekommendationer för ett förbättrat hållbarhetsarbete.
  • Bolaget grundades 2020 av Maria Svantemark och Kamal Hakimzadeh, doktorand på KTH
  • SustainLab fick stöd från KTH Innovation mellan juni 2020 och november 2021. De fick bland annat affärsutvecklingscoaching, hjälp att rekrytera teammedlemmar, reda ut frågor om avtal och ägande, och finansiering för att utveckla sin plattform. De har också presenterat för KTH Innovations investerarnätverk Earlybird.
  • SustainLab har deltagit i .
  • www.sustainlab.co