Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Stipendier skapar internationella möjligheter för KTH-startups

Hand som håller en flygbiljett
Publicerad 2023-10-06

För att skapa möjligheter för fler KTH:are att testa sina idéer på den globala marknaden inleder nu KTH Innovation ett stipendiesamarbete med stiftelsen Grosshandelssocieteten inom Stockholms Borgerskap. Om några veckor åker nio KTH-team till Silicon Valley eller München.  

2013 startade KTH Innovation Brighterprogrammet, ett inspirations-och internationaliseringsprogram där lovande entreprenörer från KTH får delta i en resa till en världsledande innovationsstad, för att stärka sin entreprenöriella förmåga och potential att utveckla sina idéer mot internationella marknader. Bland programmets alumner finns framgångsrika företag som Greenely, Capitainer och Imagi.

I år går resan till Silicon Valley och München, och nio team har valts ut för att delta. Medan KTH Innovation står för kostnaderna för program och boende får deltagarna själva betala för transporten.

För att ge ökade möjlighet att delta i programmet inleder KTH Innovation nu ett stipendiesamarbete med Grosshandelssocieteten inom Stockholms Borgerskap , där tio av deltagarna i årets program får ett resestipendium på 15 000 SEK.

- Genom möjligheten till resestipendier kan de mest lovande och relevanta idéerna delta i programmet, oavsett grundarnas ekonomiska förutsättningar, berättar Viktor Olsson, Internationaliseringsansvarig vid KTH Innovation. Det bygger goda förutsättningar för framtiden och stärker Stockholms fortsatta position som en entreprenörsstad i världsklass.

Deltagarna nomineras av en kommitté på KTH Innovation till Borgerskapet som därefter beslutar om vilka som tilldelas stipendier.

- Internationalisering är kritiskt för att svenska entreprenörer skall vara konkurrenskraftiga i framtiden, och vi på Grosshandelssocieteten är mycket glada över möjligheten till att samarbeta med KTH och skapa ännu ett sätt för oss att stötta entreprenörskap i Stockholm, säger Tommy Adamsson, Styrelseordförande i Grosshandelssocieteten.  

De deltar i årets Brighterprogram

Akira Science

Silicon Valley

Akira Science utvecklar en ny lösning för att regenerera bröstvävnad in situ med en nedbrytbar polymer som är kompatibel med dagens 3D-printingteknik. Akiras innovation ska främja naturlig bröstförnyelse, och kommer att hjälpa hälsovårdsorganisationer att spara resurser och minska den fysiska och psykiska smärtan hos patienter med bröstcancer.

FLOX Robotics

Silicon Valley

FLOX Robotics hjälper människor och vilda djur att samexistera. De utvecklar och distribuerar autonoma teknologier för Wildlife Management as a Service (WMaaS) för att hålla vilda djur borta från områden där de inte ska vara.

Magnephy

Silicon Valley

Magnephy har grundats av forskare vid KTH, Karolinska Institutet och Kölns universitet. De utvecklar en mikroskopiservice med AI-analys för snabb, automatiserad och kvantitativ 3D-njurpatologi på nanonivå som förbättrar läkemedelsutveckling och diagnostik.

Rizer Biotech

Silicon Valley

Rizer Biotech utvecklar en ny mätteknik vid namn STARSS, som kan studera interaktioner mellan viktiga biomolekyler inuti levande celler. Med sin nya teknologi siktar de på att revolutionera läkemedelsindustri och forskningsmetodik, tackla globala problem som antibiotikaresistens samt bidra till utvecklingen av nya behandlingar för neurodegenerativa sjukdomar, cancer och andra livshotande tillstånd.

Scaleup Robotics

Silicon Valley

Scaleup Robotics gör robotteknik tillgänglig för alla. De utvecklar en banbrytande tjänsteplattform av robotarmar som är tillgänglig över internet. Deras tjänst gör det möjligt för alla att experimentera och utveckla sina färdigheter och tänjer gränserna för vad som är möjligt idag.

Fleetm8

München

Fleetm8 utvecklar intelligenta lösningar som länkar hamnar, fartyg och människor med effektiv kommunikation. Deras digitala ekosystem är skräddarsytt för den maritima industrin och förvandlar dagliga rutiner till värdefulla analyser. Att kommunicera tillförlitlighet och prestanda har aldrig varit enklare.
 

Linpha

München

Baserat på decennier av världsledande forskning om litiumniobat (LN) har Linpha utvecklat komponenter för nästa generation av fotoniska integrerade kretsar. Deras teknologi underlättar både en mycket högre datahastighet och samtidigt en drastisk minskning av energiförbrukning inom internet och telekommunikation, som idag står för mer än en procent av den globala energiförbrukningen. Linphas långsiktiga mål är att bygga en komplett försörjningskedja för denna teknologi i Europa och att möjliggöra utbredd och prisvärd implementering av fotoniklösningar i ultrakompakta och robusta LN integrerade kretsar för ultrasnabb signalbehandling.

Lynxwork

München

Lynxwork förenar ditt ledningssystem, mjukvaruverktyg och datamodeller för snabb och tillförlitlig åtkomst till informationen vid källan. Med deras lösning får du anpassade processer, konsekventa data och realtidsövervakning. Förenklat skapande av anslutningar förbättrar dataintegriteten.

Southern Lights

München

Southern Lights är en svensk klimatstartup som vill påskynda utvecklingen av produktionen av grönt väte. Deras software-as-a-service-lösning hjälper energiföretag att öka sin produktivitet och konkurrenskraft samtidigt som de minskar riskerna, kostnaderna och utvecklingstiden i sina projekt i en exponentiellt växande miljardindustri som behövs för att minska koldioxidutsläppen i den globala ekonomin.