Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

"Vi vill skapa en miljö där vi snabbt kan få ut KTH-bolag på marknaden!"

Publicerad 2017-09-04

Nu är ansökan till KTH Innovations förinkubator och batch 6 öppen. Batchansvarig för höstens omgång är Donnie SC Lygonis, och han hoppas på rekordmånga ansökningar då trycket varit stort under året som gått.

Har du en affärsidé som du kan starta ett bolag av? Sök till Batch 6 redan idag!

– Vi vill skapa en miljö där vi kan få ut KTH-forskning och studentidéer på marknaden och snabba på startup processen. Alla som har någon form av affärsidé som innebär att man startar ett bolag kan och borde söka direkt, säger Donnie SC Lygonis.

Donnie SC Lygonis. Foto: Tobias Ohls.

Entreprenörskap en investering för framtiden

KTH Innovation driver KTH Innovations förinkubator och riktar sig till dig som har en idé, och vill ha en fysisk arbetsplats där du kan arbeta med och lägga grunden för din innovation men också erhålla verktyg så du kan utveckla din idé. Donnie SC Lygonis, arbetar som affärscoach på KTH Innovation, och menar att det blir allt vanligare att starta företag då det kan ses som en alternativ karriärväg mot traditionell anställning.

– Idag är det betydligt mer accepterat att ”bli entreprenör” och att ”driva ett startup”, både ute i samhället men även som student eller forskare på KTH. Att man dessutom är mycket mer anställningsbar som ingenjör om man visar upp att man är entreprenöriellt lagd, så är det en bra investering för framtiden, oavsett hur det går.

Oskar Andersson grundade och driver idag bolaget Cling och antogs till KTH Innovations förinkubator 2016. De hade hört mycket gott om KTH Innovation och behövde hjälp att ta sin idé vidare.

Oskar Andersson, Cling. Photo: Emelie Nordstrand Lindgren.

– Tipsen från alla erfarna coacher tillsammans med att KTH innovation öppnar dörrar för finansiering och investeringar har varit enormt användbart för oss. När man startar ett företag utsetts man för många situationer man aldrig tidigare befunnit sig i och då har det varit guld värt att ha någon att fråga om råd, säger Oskar Andersson.

Tala med kunden

Cling har utvecklat en tjänst som förenklar för hantverkare att skräddarsy och skicka offerter online. Idag har de kommit en bra bit på vägen och har suttit på SUP46 men har precis antagits till inkubatorn STING och kommer flytta dit under september. Men entreprenörskapsresan har inte varit problemfri menar grundaren.
– Ett tydligt misstag vi gjorde i början var att inte prata med kunder det första vi gjorde. Idag vet vi att en idé ska ut och testas på marknaden så fort som möjligt, och att man inte ska sitta på sin egen kammare och slipa och utforma idén för länge. Aktivitet är bättre än träffsäkerhet!

Skillnaden mellan KTH Innovations övergripande stöd och stödet de inkuberade bolagen får tillgång till i förinkubatorn är en tydligare process och ledstång att jobba efter under de 12 månader som programmet löper, men också utvärderingsmoment och pitchträning längs årets gång.

– Man ingår i en så kallad batch med 8-10 andra projekt som ses vid veckomöten, riktade workshops och föreläsningar i relevanta ämnen. Mötena följer ett tydligt schema och är oftast av utbildande karaktär. Men vi jobbar inte med enkelriktade föreläsningar, allt görs gemensamt och vi ser att entreprenörerna utvecklas lika mycket genom att dela med sig som att ta del av de andras utveckling, säger Donnie SC Lygonis.

Sök till Batch 6 genom att klicka här!

KTH Innovations förinkubator riktar sig till innovativa och teknikbaserade projekt där teamets kärna utgörs av forskare eller studenter vid KTH, som vill verifiera och utveckla ett starkt affärskoncept. Över 100 bolag har passerat genom programmet. Läs mer...