Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anirudh Despande

Anirudh Despande mottog KTH & Scania Stipendiet, två år senare tog han sin examen från mastersprogrammet i Industriell produktutveckling 2018. Nu arbetar han som CAE-ingenjör på Scania Group i Stockholm. 

Namn: Anirudh Despande
Hemland: Indien
Stipendium: KTH & Scania Stipendiet
Titel: CAE-ingenjör på Scania Group
Masterprogram vid KTH: Industriell produktutveckling

Vad betydde det för dig att få KTH & Scania Stipendiet?

När jag fick stipendiet var det som om en dröm gick i uppfyllelse. Det betydde mycket för mig, eftersom jag inte behövde ta något studielån från banken och eftersom jag fick den unika möjligheten att gå en masterutbildning vid KTH inom det fält som intresserar mig.

Jag anser att KTH:s och Scanias samarbete är ett fantastiskt initiativ där man hittar de största talangerna och hjälper dem att uppnå sina mål och ambitioner. Det motiverar studenterna att arbeta på och engagera sig mer, men ger dem också möjlighet att på ett meningsfullt sätt bidra till verksamheten både vid KTH och på Scania, inom ramen för akademiska projekt och masteruppsatser. Dessutom banar samarbetet väg för forskningsprojekt med fokus på industrin, så att studenter kan hjälpa till att lösa faktiska tekniska problem.

KTH & Scania Stipendiet gav mig en utmärkt möjlighet att studera och finslipa mina färdigheter inom de områden som intresserar mig. I stipendiet ingick möjligheten att göra sommarpraktik på Scania efter mitt första år på KTH. Det var ett perfekt sätt att bekanta sig med företagskulturen och arbetssättet på Scania.

Sedan gällde det bara att vara flitig på arbetet, bidra till verksamheten och lära känna nya människor. Tack vare detta fick jag möjlighet att skriva min masteruppsats på Scania. När jag var klar med uppsatsen blev jag anställd på Scania, och arbetar nu där som CAE-ingenjör. Hittills har det varit en mycket lärorik erfarenhet, och jag gillar mitt jobb.

Vad tyckte du om KTH och programmet du läste?

KTH är ett tekniskt universitet i världsklass med mycket goda förutsättningar för forskning inom industriell produktutveckling och högt kvalificerad personal. Det pågående forskningsarbetet inom områden som ekodesign, maskinelement och tribologi är verkligen fascinerande. Jag upplevde att min masterutbildning i Industriell produktutveckling (spår: maskinkonstruktion) gav mig en god grund när det gäller att tänka i konstruktionsbanor och att angripa problem från flera håll. Eftersom tyngdpunkten i mina studier låg på projekt med koppling till industrin känner jag att jag lämnar masterprogrammet och går in i arbetslivet med självförtroende och kompetens.

Läs mer

KTH Global Talent Programme