Till innehåll på sidan

Nyheter inom hållbar utveckling på KTH

Hållbarhetsnyheter på KTH

 • Ett grönområde med gång- och cykelväg mellan två gator.
  Att skapa trevligare miljöer för promenader och cykling hjälper inte bara till att fånga upp kol; en ny studie visar hur detta kan bidra till att minska utsläppen. På bilden, Karlavägen i Stockholm. Foto: Peter Ardell.
  Att göra städer grönare fångar inte bara upp kol – det minskar det
  19 sep 2023


  Dussintals europeiska städer kan nå netto noll koldioxidutsläpp under de kommande 10 åren genom att införliva naturen i sin infrastruktur, enligt en ny studie från bland annat KTH.

 • Padideh Kamali-Zare
  Hon förverkligar sin dröm om att bidra till tidig upptäckt av hjärnsjukdomar som Alzheimers, som skapare till banbrytande mikroskopteknik. Padideh Kamali-Zare är årets mottagare av KTH Innovation Award.
  Alzheimers upptäcks tidigt genom banbrytande medicinteknik
  18 sep 2023


  Som 14-åring tog hon hand om sin mormor som drabbats av mild demens. Idag är Padideh Kamali-Zare VD och grundare till bioteknikföretaget Darmiyan. – Bara två dagar efter att min älskade mormor gick b...

 • undervisning i klassrum framför en griffeltavla med olika matematiska formler
  Studenterna som läste den svenskspråkiga kursen svarade i genomsnitt rätt på 73 procent fler testfrågor, visar en ny studie. Foto: Shubham Sharan / Unsplash
  Fler avhopp och sämre resultat med undervisning på engelska
  15 sep 2023


  Engelska som undervisningsspråk inom högre utbildning har en tydlig negativ påverkan på studieresultaten. Det visar en ny studie från KTH och Chalmers. När 2 000 studenter delades in i en engelskspråk...

 • KTH:s högskolecampus med torg med människor och byggnade i bakgrunden.
  KTH har beviljats medel för att leda tre kunskapscentrum och vara part i ytterligare tre i en satsning av Vinnova. (Foto: KTH)
  KTH lanserar tre nya kompetenscentrum
  14 sep 2023


  Vinnova beviljar KTH medel för att leda storsatsningar inom trådlös kommunikation, hållbar byggproduktion och neutron- och röntgenvetenskap.

 • Hand med KTH-forskarnas teknik fastsatt på.
  Med detta arbete vill vi också utmana tabun och omformulera kvinnors kroppsvätskor som värdefulla kunskapskällor, säger Nadia Campo Woytuk, en av forskarna bakom tekniken.
  Kvinnors kroppsvätskor blir värdefulla kunskapskällor
  11 sep 2023


  Forskare vid KTH och Uppsala universitet har utvecklat, designat och utforskat ny teknik för att analysera slem i livmoderhalsen och vätskor i slidan. Att öka den individuella förståelsen och diskuter...

I andra medier