Till innehåll på sidan

Miljö och hållbar utveckling

KTH bidrar till hållbar utveckling genom att utbilda, forska och samverka med det omgivande samhället. Genom sin verksamhet påverkar också KTH miljön konkret genom förbrukning av material och vatten, energi- och kemikalieanvändning, resor och transporter och byggande samt indirekt vid inköp och upphandling.

Aktuellt 

Karta över FN:s globala hållbarhetsmål.
FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

KTH:s nya mål för hållbarhet

Hållbart, jämställt och klimatneutralt. Det är KTH:s nya hållbarhets- och klimatmål sammanfattade i tre ord.

KTH:s nya mål för hållbarhet

Porträtt av Staffan Laestadius.
Att klara en klimatomställning finns inom räckhåll, enligt Staffan Laestadius. (Foto: KTH)

Pandemin – en chans till grön omstart

Pandemin har gett oss nya möjligheter att klara klimatkrisen. Fortsatt minskade utsläpp i nivå med pandemiåret 2020 är vad som krävs för klimatomställningen, hävdar industriforskaren Staffan Laestadius, aktuell med en ny bok om vår tids ödesfråga.

Läs ”Pandemin – en chans till grön omstart”

Bild föreställer celldelning
Montage av mikroskopbilder som visar de olika stadierna av celldelningscykeln, som resulterar i att en cell kan bli två. Blått visar cellens kärna och rött visar mikrotubuli.

Forskarna hoppas på skräddarsydda cancerläkemedel

Nu har forskare från bland annat KTH studerat processen när celler delar sig. Syftet är att lära sig mer om de proteiner som är involverade. Resultate...

Läs artikeln
En man använder Mendi headset och appen på en mobiltelefon
Genom headsetet och appen ser användaren sina egna hjärnsignaler och påverkar dem i olika spel genom fokuserad tankeverksamhet. På skärmen syns hur kroppen pumpar blod till de områden i hjärnan som tränas. Tekniken kallas neurofeedback och har tidigare främst använts inom vården och av företagsledare och sportstjärnor för att behandla bland annat stress, ångest, ADHD, sömnproblem, migrän och minnessvårigheter.

Hjärnträning görs synlig genom app och headset

Att träna hjärnfunktioner med hjälp av ett headset med infrarött ljus och en app innebär enligt KTH-alumn Rickard Eklöf en rent fysisk träning för hjä...

Läs artikeln
Ett tåg som står stilla vid en station längs Kinnekullebanan.
Kinnekullebanan ska ställa om från dagens dieseldrift till någon form av vätgasdrivet bränslecellståg. (Foto: Anna Rehnberg/TT)

KTH-studenter sätter fart på vätgaståg

Sveriges vackraste tågresa, längs Kinnekullebanan, ska också bli en av de mest klimatsmarta. I Mariestads satsning på vätgaståg har studenter från KTH...

Läs artikeln
Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling

Göran Finnvedens sista blogg

Vicerektor för hållbar utveckling och professor i miljöstrategisk analys diskuterar och berättar om såväl dagsaktuella som långsiktiga frågor med miljö- och hållbarhetsfokus.

Miljö och hållbar utveckling på KTH  

Målredovisning

KTH:s övergripande hållbarhetsmål

Resultat och exempel på vad KTH har gjort för att uppnå de övergripande hållbarhetsmålen.

Vi vill veta!

Rapportera miljöavvikelse eller förbättringsförslag

Har du sett något som avviker från hur KTH arbetar med miljöfrågor, så kallade avvikelser (brister) i miljöarbetet? Eller har du förbättringsförslag angående KTH:s miljöarbete?

Event och kalender

Event på KTH inom miljö och hållbar utveckling

Nyheter om hållbar utveckling och KTH