Policy för hållbar utveckling för KTH
Detta styrdokument har beslutats av universitetsstyrelsen (diarienummer V-2019-0451) med stöd av förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Styrdokumentet gäller från och med den 1 juli 2019 och är senast ändrad från och med 21 november 2024 (diarienummer V-2024-0908). Ansvarig för översyn och frågor om styrdokumentet är fastighetsavdelningen inom verksamhetsstödet.
Med utgångspunkt i vår vision för 2024–2028 syftar hållbarhetspolicyn till att fastställa tydliga principer för att stärka och vidareutveckla KTH:s arbete med hållbarhet och jämställdhet.
KTH ska vara ett ledande tekniskt universitet som driver och medverkar i omställningen till ett hållbart, jämställt och klimatneutralt samhälle.
Det innebär att samtliga medarbetare inom KTH genom sin verksamhet ska arbeta aktivt för att nå våra universitetsövergripande hållbarhetsmål och klimatmål inom utbildning, forskning, samverkan och innovation samt genom att minska miljöbelastningen från den egna verksamheten.
KTH ska
- ha ett ledarskap som aktivt arbetar med att integrera miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet på alla nivåer i verksamhetens processer, organisation och arbetssätt.
- sträva efter ständig förbättring genom uppföljning och rapportering av universitets mål och handlingsplaner samt vidta konkreta åtgärder för att bidra till en hållbar utveckling och ett klimatneutralt samhälle.
- vara en föregångare inom hållbar utveckling som gör att vår identitet och vårt varumärke är starkt förknippat med detta arbete.
- kännetecknas av öppenhet, demokrati och respekt för människors lika värde och för människors olika livsvillkor.
- erbjuda utbildning av högsta kvalitet som utrustar framtidens yrkesverksamma med kunskap, engagemang, kritiskt tänkande och praktiska verktyg i kombination med etisk reflektion, som gör att de kan driva omställningen till ett hållbart, jämställt och klimatneutralt samhälle.
- skapa förutsättningar för medarbetarnas, uppdragstagarnas och studenternas lärande och kunskapsutveckling så att de kan bidra till en hållbar utveckling inom och utanför verksamheten.
- bedriva forskning av högsta kvalitet som bidrar med hållbara, innovativa samt etiskt ansvarsfulla lösningar på samhällsutmaningar.
- sprida och stödja ansvarsfull teknikutveckling, metoder och synsätt samt främja innovation och entreprenörskap som bidrar till hållbara lösningar.
- samverka med och stödja samt påverka lokala, nationella och internationella partners som bidrar till en hållbar utveckling, jämställdhet och minskad klimatpåverkan.
- säkerställa en hållbar resursanvändning genom att implementera resurseffektiva processer i vår verksamhet för att minimera miljöpåverkan och bidra till ett klimatneutralt samhälle.
- kontinuerligt utveckla miljöledningssystemet och identifiera risker och möjligheter för att förbättra KTH:s miljö- och hållbarhetsprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.
- säkerställa att de legala och andra bindande krav som verksamhetens miljö- och hållbarhetsarbete omfattas av uppfylls.
Policyns syfte
Policy för hållbar utveckling för KTH syftar till att stödja och förbättra KTH:s hållbarhetsarbete. I likhet med övriga policyer för KTH (etisk policy, kvalitetspolicy, placeringspolicy gällande donationskapital, personalpolicy samt säkerhetspolicy) revideras denna policy årligen vid behov.
Definition av hållbar utveckling
Baserat på Brundtlandrapporten (1987) kan begreppet ”hållbar utveckling” definieras som:
En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina.
Det innehåller två grundläggande koncept: behov, och speciellt de grundläggande behoven hos världens fattiga för vilka prioritet ska ges, och
de begränsningar av ekosystemens möjligheter att tillgodose nuvarande och framtida behov som också bestäms av teknologi och social organisation.
Beslutat av Universitetsstyrelsen 2015-02-19. Gäller fr o m 19 februari 2015. Reviderat 16 juni 2017. Reviderad 28 maj 2018. Reviderad juni 2021.