Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Samtal med Petra Wadström

Hur kan vi hjälpa människor bli bättre rustade i en eskalerande klimatkris? Hur kan vi bättre förbereda och stödja familjer och samhällen för att bättre hantera klimatrelaterade katastrofer?

Petra Wadström står lutad mot en vägg och tittar in i kameran
Petra Wadström, designer, konstnär och uppfinnare. Foto: Mikael Sjöberg

Tisdagen den 28 november kommer Petra Wadström, mottagaren av KTH:s stora pris 2022, till KTH för att hålla en föreläsning om sitt arbete med att utveckla innovationen Solvatten, vattenrenaren som drivs enbart av solens energi, och som idag används av 630 000 människor i värden, främst subsahariska Afrika.

Efter föreläsningen fortsätter eftermiddagen med ett panelsamtal där vi får höra Petra Wadström, Nina Wormbs, professor i teknikhistoria KTH och Anders Nordström, tidigare ambassadör för global hälsa och rådgivare till WHO, att ha ett samtal om vikten av innovationer som hjälper oss att bli bättre rustade i en eskalerande klimatkris.

Klimatkrisen drabbar som bekant de mest sårbara befolkningarna på flera sätt. Varför är en rättvis omställning så viktig när det gäller globala klimatåtgärder? Panelen modereras av vetenskapsjournalisten och skribenten Eva Krutmeijer.

Sofia Ritzén, dekanus på KTH inleder och hälsar alla välkomna.

Panel

  • Petra Wadström, grundare av Solvatten, mottagare av KTH:s stora pris 2022
  • Nina Wormbs, professor i teknikhistoria, KTH
  • Anders Nordström tidigare ambassadör i global hälsa och chef för WHO
  • Eva Krutmejier, moderator, vetenskapsjournalist och författare

När: Tisdag 28 november 2022

Motivering till KTH:s stora pris 2022

"Rent vatten är avgörande för människors hälsa, möjligheter och livskvalitet. Det är också en ödesfråga för framtida generationer och möjligheten till en hållbar utveckling. Petra Wadström är en unik problemlösare med ett stort mått envishet som genom sin innovation Solvatten förändrat livet för många människor - inte minst kvinnor- runt om i världen. Petra Wadström har skapat en lika enkel och hållbar som sinnrik och genialisk konstruktion – där vattnet renas enkom med solens hjälp. Med denna uppfinning får fler tillgång till livsviktigt rent vatten varje dag. Petra Wadström är en mycket värdig mottagare av KTH:s stora pris"

Läs mer om Petra Wadström

Utställning i KTH Biblioteket

Petra Wadström ställer ut sin innovation Solvatten i KTHB under perioden 28/11-7/12. Utställningen öppnar tisdag 28/11 kl 15.30.

Vad är Solvatten?

Solvatten är en kombinerad vattenrenare och vattenvärmare som minskar den dagliga användningen av ved och kol samtidigt som den förenklar processen för att rena och hetta upp vatten i hemmet.

Så här fungerar tekniken i Solvatten

Solvatten använder sig av tre erkända metoder för vattenrening:

  1. Filtrering; Vatten fylls på genom ett hål med tygfilter där större partiklar fångas.
  2. Värmepastörisering; Värme från solen värmer upp vattnet och dödar patogent material.
  3. UV-desinfektion; Hög temperatur i samband med UV-ljus skadar mikroorganismernas DNA, vilket hindrar dem från att reproduceras.

Solvatten är väldigt enkel att använda. Varje enhet består av två behållare om fem liter som fylls med vatten och placeras sedan i en vinkel mot solen. Inom två till sex timmar är vattnet rent för användning.

KTH Biblioteket

Adress: Osqars backe 31

Öppetider: 09.00-21.00