Till innehåll på sidan

Älgkrock-docka gör sen succé

 En krockdocka i form av en älg i naturlig storlek placerad framför fronten på en personbil.
Magnus Gens byggde en testdocka för älgolyckor som examensarbete på KTH år 2001. Nu får han Ig Nobel Prize för sin innovation. (Foto: Privat)
Publicerad 2022-09-26

Plötsligt händer det. Det alternativa Nobelpriset går till ingenjören Magnus Gens från KTH som för över 20 år sedan tog fram en testdocka för älgolyckor som exjobb. Nu hoppas upphovsmakaren att älgdockan kommer till användning på allvar.

Porträtt på Magnus Gens
Magnus Gens, it-ingenjör.

– Folk vet så lite om vad som händer när en personbil kolliderar med ett stort djur. Påverkan är fruktansvärd. Vindrutan slås sönder och det sliter nästan av taket från bilen, vilket vi kunde visa i våra tester, säger Magnus Gens, som tog sin examen i farkostteknik vid KTH i början av 2000-talet.

Ig Nobel Prize premierar rolig forskning som även får allmänheten att tänka till. Innovationen från KTH-ingenjören får årets pris inom kategorin säkerhetsteknik.

I samarbete med Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, och Saab tog Gens som student fram en av världens första krockdockor för älgolyckor. Den är byggd av över 100 gummiplattor som hålls ihop av vajrar och stålrör.

– Då när det begav sig blev jag förvånad över att älgdockan inte rönte större intresse. Vi fick fram kraftfulla resultat som kunde gjort stor skillnad.

Över förväntan

När Magnus Gens fick beskedet om priset förbereddes han för att det kunde väcka en del uppmärksamhet. Det blev över förväntan. Telefonen ringde oavbrutet under några dagar. Även brittiska BBC hörde av sig för en intervju.

– Det känns roligt och är ju en udda grej. Något som bara händer en gång i livet. Samtidigt påmindes jag om att innovationen kanske borde slagit igenom redan från början.

Varför blev det inte så?
– Kanske är det för få internationellt sett som riskerar att råka ut för en sådan här olycka. Samtidigt tycker jag att biltillverkarna kommer undan alltför lättvindigt genom de krocktester som används i dag.

En bil kolliderar med en krockdocka i form av en älg i naturlig storlek.
Älgdockan slår med full kraft in i vindrutan under ett test. (Foto: Privat)

Mindre säkerhetsförbättringar, av till exempel vindrutans kvalitet, skulle göra stor skillnad, menar han.

– Den här typen av olyckor triggar inte igång airbags, älgen slår direkt på framrutan och balken ovanför. Dessa säkerhetsaspekter prövas inte i standardiserade krocktester.

Rysk roulette

Han beskriver riskerna vid en krock som ett slags rysk roulette. Under vissa specifika omständigheter, beroende på bilens storlek och höjd och älgens position vid olyckan, så träffar djurkroppen ”bulls eye” vid en kollision – med ödesdigra konsekvenser.

– Förhoppningsvis kan priset väcka ett nytt intresse kring säkerheten vid viltolyckor. Det skulle betyda mycket om det blev en förnyad debatt och dialog hos världens biltillverkare.

Kanske är det redan på gång. För några år sedan lånades älgdockan ut till Spanien för tester. Alldeles nyligen hörde en av de stora elbilstillverkarna av sig till Magnus Gens dåvarande handledare för att komma över ritningarna till testdockan.

Själv jobbar Magnus Gens sedan många år som IT-utvecklare. Som konsult är han engagerad i olika företag kring digitala utmaningar. Han bygger infrastruktur och hjälper bolag att tillämpa den senaste AI-tekniken inom sina system och organisationer.

Att ta emot Ig Nobel Prize vid den digitala ceremonin som hölls vid Harvard University nyligen var häftigt, säger han. Priset delades ut av en av 2008 års nobelpristagare i kemi. Samtidigt fick han en öppen stående inbjudan att komma till Harvard för att föreläsa.

– Jag siktar på att åka dit så snart alla restriktioner är borta. Då ska jag tala om älgdockan, det finns mycket mer att berätta.

Text: Christer Gummeson

Döda och skadade vid älgolyckor

Årligen sker över 5000 viltolyckor med älg i Sverige, enligt siffror från Nationella viltolycksrådet. Enligt försäkringsbolaget Folksam dör i genomsnitt ungefär fem personer per år vid bilolyckor med älg. Mellan år 2010 och 2018 skadades 120 personer svårt vid älgkollisioner, enligt Transportstyrelsen.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-09-26