Oscar Wistemar
Doktorand
Detaljer
Forskare
Om mig
Click here to read in English.
Hej! Jag doktorerar inom astrofysik i Partikelfysik, Astrofysik, och Medicinsk Avbildning gruppen på KTH, med mina handledare: Prof. Felix Ryde och Dr. Filip Alamaa.
Under 2025 är jag programansvarig doktorand (PAD) för doktorsprogrammet i fysik och en del av Doktorandrådet för SCI-skolan.
Artiklar
Wistemar, Ryde, Alamaa, 2025,"A generalized method to measure the Lorentz factor from gamma-ray burst photospheric emission", ApJ, accepterad
Forskning
Min forskning är inriktad på de mest energirika händelserna i det kända universumet, Gammablixtar. De uppstår vid skapandet av ett centralt kompakt objekt (ett svart hål eller en neutronstjärna) i samband med extrema supernovor eller sammanslagningar av två neutronstjärnor. De strålar lika mycket energi under ett tiotal sekunder som solen kommer göra totalt under sin livstid! Strålningen kommer från den ultra-relativistiska jetstrålen som slungas ut från det nyskapade centrala objektet, men vilken process som skapar strålningen är fortfarande okänt. I vår grupp undersöker vi den observerade hög-energetiska gamma-strålningen för att förstå hur den skapas. Vi gör det med antagandet att det sker en strålnings-förmedlad chock i jetstrålen, som leder till fotosfärisk strålning.
Vårt arbete innehåller både observationer och teori om gammablixtar. Med data analys anpassar vi KRA modellen till observerad data från gammablixtar, vilket ger oss egenskaper hos chocken. Vi använder sen teoretiska kopplingar för chocken och fotosfären för att komma fram till egenskaper hos jetstrålen och det centrala kompakta objektet.
Undervisning
De senaste två åren har jag varit övningsassistent i Vektoranalys (SI1146) och Fysikens Matematiska Metoder (SI1200).
Kurser
Fysikens matematiska metoder (SI1200), assistent
Vektoranalys (SI1146), assistent