Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Examination

Kursen består av tre LADOK-moment (studiemedelspoängsmoment)

  • LAB1 (1,5 hp) Utgörs av fem stycken inledande laborationer som man arbetar med parvis. Betyg G/U.
  • LAB2 (1,5 hp) Individuellt datorprov för att testa kunskaperna från LAB1. Betyg G/U.
  • LAB3 (3,0 hp) Benämns P-del (P som i Python) och utgörs av en större individuell programmeringsuppgift. Graderad betygsskala.
  • MAT1 (1,5 hp) Utgörs av två stycken laborationer i Matlab som man arbetar med parvis. Betyg G/U.

Sammanlagt 7,5 hp eller c:a 200h arbete.

Inledande laborationer (LAB1)

Labbarna arbetar ni med i grupper om två (varken fler eller färre), av pedagogiska skäl och för att datorerna ska räcka till. Under de schemalagda laborationstiderna har ni möjlighet att få hjälp, men det mesta av arbetet utför ni på egen tid. Redovisning sker genom att lösningen laddas upp till gruppens Dropbox-katalog samt att man närvarar vid veckans övning och där skriver ett individuellt test (frågorna är relaterade till innehållet i veckans laboration). Kan man ej närvara vid övningstillfället kan man ej bli godkänd på laborationen (av skälet att en uppladdning av en fil till Dropbox då vore enda examination). Eventuella kvarvarande laborationer kommer att kunna redovisas muntligt vid ett tillfälle i oktober.

Datorprov (LAB2)

Efter de inledande labbarna förväntas man ha grundläggande programmeringskunskaper och dessa examineras med ett datorprov (LAB2). Detta kommer att genomföras vid ett schemalagt laborationstillfälle och utgörs av 20 frågor av flervalstyp som ska besvaras på 40 minuter. Ett tillfälle att öva på provfrågor kommer att ges innan provet.

P-del (LAB3)

Kursens tredje moment, LAB3, är en större, individuell programmeringsuppgift i Python; en "P-uppgift". P-delen redovisas i tre steg under kursens andra period. Uppgifterna är tänkta att vara något så när svåra och tidskrävande, räkna med ca 80 timmar för en medelsvår uppgift.

  • Specifikation: Innan programmet skrivs ska en specifikation redovisas. Syftet med specifikationen är att du ska tänka igenom problemet innan du försöker lösa det.
  • Granskning: Innan det färdiga programmet kan redovisas för en handledare ska det granskas av en annan kursdeltagare som tittar på koden och provkör programmet. Det är obligatoriskt för varje kursdeltagare att granska ett program.
  • Slutredovisning: Du väljer (normalt via webben) en tid för slutredovisning. Uppgiftslydelsen, specifikationen, besiktningsprotokollet och granskaren ska medföras till slutredovisningen, liksom en färsk programutskrift, källkod och det körbara programmet. Om du tar med en egen dator till redovisningen ska den vara uppkopplad mot Internet, eftersom vi jämför med tidigare lösningar (för att stävja fusk).

P-uppgifterna är av olika omfång och kräver olika mycket tid. Tänk på att i enlighet med hederskodexen ALLTID ange varifrån koden kommer när det inte är din egen.

Matlab (MAT1)

Utgörs av två laborationer i Matlab vilka syftar till att ge en introduktion till numeriska metoder. Ni jobbar parvis med dessa och både hjälp och redovisnings sker muntligt vid laborationstillfälle.