Hej!

Lab A2 finns nu online, och även instruktioner för hur den redovisas.

Lite tips för lab A1:

  • I uppgift 5c i Lab A1 kan ni antingen göra en experimentell analys genom att beräkna det maximala felet för alla plus-minus kombinationer, eller störa en indataparameter i taget och summera som störningar som i Ant-Felanalys.pdf sida 4 (slutet).
  • I vår kurs har vi kommit fram till att Gausseliminering kräver \(\mathcal O(n^3)\) flyttalsoperationer. I andra kurser har ni redan lärt er om komplexitet, t.ex.  quicksort har worst-case komplexitet \(\mathcal O(n^2)\)\(\\), och vanligtvis \(\mathcal O(n\log(n))\). Observera att komplexitetsbegreppen är lite olika. Komplexitet i Gausselimering bygger på det exakta antalet flyttalsoperationer som krävs oberoende av vilken matris vi ger som indata (för en given matrisstorlek n), emedan quicksort inte alltid kräver samma antal operationer (för ett givet antal element n) och därför har olika worst-case och praktisk komplexitet. Svaret i uppgift 1 i Lab A1 har alltså inget att göra med worst-case vs praktisk komplexitet att göra.
  • Om ni skriver ut i KTHs datorsalarna ser formlerna i Lab A1 ofta konstiga ut. Detta brukar lösas sig om man laddar ned filen, öppnar den och skriver ut med ett annat program, t.ex. evince.

Elias