Till innehåll på sidan

Smärtlindrande dräkt går på export

Prototyp av dräkten samt flicka som spelar basket iklädd dräkten.
2009 var Exopulse-dräkten bara en prototyp. Idag förbättrar plagget rörelseförmågan och minskar smärtan för hundratals personer med hjärnsjukdomar som MS eller skador från en stroke.
Publicerad 2021-10-26

Kläder designade för att minska smärta och spasmer för patienter med hjärnskador, jodå, de kan komma från KTH. För mer än 10 år sedan tillverkade forskarna Johan Gawell och Jonas Wistrand vid Institutionen för Maskinkonstruktion den första prototypen av kroppsdräkten Exopulse. Nu har företaget bakom dräkten köpts upp av det tyska medicinteknikföretaget Ottobock.

I april 2010 sändes TV-programmet Draknästet. Den då 6-åriga Joanna satt i rullstol och kunde bara gå korta sträckor med rullator. Men med hjälp av en specialdräkt kunde hon gå vissa sträckor helt utan hjälp. Hjärnan bakom dräkten, kiropraktorn Fredrik Lundqvist, fick drakarnas gillande och ett tillskott på en miljon kronor för att vidareutveckla den.

Joanna använde en tidig prototyp av Exo­pulse. Men det var tack vare två unga forskare på KTH som kiropraktorn Fredrik Lundqvist hade kunnat realisera sin idé att sy in elektriska stimuli i kläder. Johan Gawell och Jonas Wistrand vid Institutionen för Maskinkonstruktion arbetade fram en prototyp till plagget.

Dräkten de skapade har inbyggda elektroder som med hjälp av elektriska impulser stimulerar musklerna och minskar spasticiteten och spänningarna. På så sätt lindras smärtan för patienterna och de blir mer rörliga.

Lindrar spasmer

Idag lever ca en halv miljon personer i Sverige med neurologiska diagnoser. Personer med exempelvis hjärnskada från olyckor eller tumörer, cerebral pares, stroke, MS och Parkinsons är några av patienterna som kan bli hjälpta av dräkten. Många av dessa dras med konstanta smärtor, nedsatt rörelseförmåga och spasmer som de inte kan kontrollera. Vanliga behandlingar kan vara operationer, injektioner av botolinumtoxin (neurotoxin) eller starka mediciner. Att elektrisk stimulering lindrar smärta är inget nytt men att fästa enskilda elektroder på kroppen är tidsödande. Den elastiska kroppsdräkten är ett smidigt behandlingsalternativ som har förbättrat livet för många patienter.

Dräkten är gjord i baddräktsmaterial med resår som leder ström. Strömmen från batteriet leds via silvertrådar till 58 elektroder fästa på plaggets insida, som i sin tur stimulerar 42 muskler – allt efter patientens behov. Tanken är att patienten ska använda plaggen några timmar tre gånger i veckan. Effekten kan vara i upp till två dagar.

Produkten hette från början Elektrodress, blev senare Mollii Dress och fick 2013 utmärkelsen Robotdalen Innovation Award. Idag går dräkten under namnet Exo­pulse och säljs av Fredrik Lundqvists företag Exo­neural Network. Tidigare i år köptes företaget upp av det tyska medicinteknikbolaget Ottobock.

Text: Anna Gullers

Mer om dräkten på Ottobocks hemsida