Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Johan Fredrikzon ska skriva om historiska idéer om AI

För publikationen Fri Tanke

Publicerad 2023-06-13

Johan Fredrikzon, som började på avdelningen sommaren 2022 som en internationell VR postdoc har nu fått ett kontrakt med den ledande Nordiska publikationen Fri Tanek skriva en historia över idéer kring artificiell intelligens (AI). Syftet är att ta fram en tillgänglig redogörelse för hur tänkandet inom AI har utvecklats men som håller sig borta från den nuvarande hypen utan att fastna i undergångsscenarier.

Johan är forskare i teknik- och mediahistoria. Från och med hösten 2022 är han gästforskare vid University of California, Berkeley. Hans nuvarande projekt, The Making of Human Mistakes in the Era of Artificial Intelligence, 1940–1990 (finansierat av Vetenskapsrådet) är en historia av AI ur ett perspektiv av fel och misstag. Detta arbete undersöker hur föreställningen om vad som är ett misstag har påverkat vad som har räknats som intelligens hos människor respektive maskiner.

Om publikationen Fri Tanke:

Fri Tanke har etablerat sig som det ledande forumet för vetenskapliga, filosofiska, sociala och existentiella idéer. Vårt mål är att främja upplysningens ideal: förnuft, vetenskap och mänskliga rättigheter.

Läs mer om Fri Tanke på deras hemsida!