Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Maja Fjæstad blir statssekreterare

Publicerad 2014-10-14

Regeringen har idag utnämnt Maja Fjæstad till statssekreterare hos Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete.

Maja Fjæstad är civilingenjör och biträdande lektor i teknikhistoria på Avdelningen för historiska studier på KTH. Hon har en gedigen politisk erfarenhet men framför allt en framgångsrik forskarkarriär.

 -    Det är fantastiskt roligt att regeringen väljer Maja som statssekreterare inom just det här området säger Nina Wormbs, avdelningsföreståndare på KTH. Vi har länge hävdat att det historiska angreppssättet och metodiken kan tjäna policyprocessen mycket väl. De humanistiska perspektiven kommer att vara mycket användbara i regeringens arbete med att identifiera och komma med lösningar på Sveriges viktiga framtidsutmaningar.

 -    Majas sakexpertis ligger framför allt inom frågor som rör energi och jämställdhet, men jag är övertygad om att hon är vald för att hon genom sin professionella träning som historiker med engagemang för samtiden och framtiden har utvecklat en generalistkompetens. Att åstadkomma strategier för en samhällsförändring som samtidigt är känslig för att det inte alltid blir som man planerar kräver ett mycket brett angreppssätt och förmåga att se saker från flera perspektiv. Personligen tror jag därtill att Majas dubbelkompetens som både civilingenjör och historiker kommer att tjäna henne väl, säger Nina Wormbs.

Maja Fjæstad börjar omedelbart sitt arbete i Statsrådsberedningen. Se vidare regeringens hemsida.
http://www.regeringen.se/sb/d/18528/a/247996