Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Johan och Fredrik bygger solugn till Bolivias befolkning

Två KTH-studenter jobbar just nu med att vidareutveckla en solvärmedriven ugn som ska användas av befolkningen i Bolivias bergsbyar. Följ Johans och Fredriks berättelse om projektet, produkten och resan till Cochabamba.

Solugnen
Solugnen

I Bolivias högländer lagas mat traditionellt sett över öppen eld. Detta är ingen bra lösning då vegetationen utarmas och erosion blir ett stort problem vilket försvårar hållbar utveckling. Dessutom får befolkningen långt att gå för att samla ved. För cirka tio år sedan fick missionären Eugen Arvidsson en idé om en solvärmedriven ugn som utnyttjar den starka sol som skiner i bergen i Bolivia, och det är den idén som Johan Palm och Fredrik Carlsson, studenter på KTHs Civilingenjörsutbildning Design och produktframtagning nu utvecklar under sitt examensarbete. Arbetet sker också tillsammans med Läkarmissionen.

- Eugen Arvidsson tog kontakt med vår handledare Lars Hagman här på KTH för att få hjälp med att utveckla ugnen. Vi tyckte att det lät som ett kul projekt och på den vägen är det. Det känns bra att göra något som verkligen behövs, berättar Johan och Fredrik.

Fernando i verkstaden
Fernando i verkstaden

Sedan ett antal år tillbaka tillverkas ugnen i en verkstad i Cochabamba och delas sedan, med hjälp av olika biståndsorganisationer, ut till befolkningen i utbyte mot att de planterar träd, allt för att stoppa utarmningen av jorden. Målet med Johans och Fredriks arbete är att utveckla produkten och göra en ny design av ugnen samt producera en fullt fungerande prototyp. Förutsättningarna för produkten är bland annat att ugnen ska hålla länge, vara lätt att transportera, konstandseffektiv och den ska enkelt kunna produceras lokalt i Cochabamba i Bolivia. Arbetet med ugnen pågår till allra största delen på KTH. Här testar Johan och Fredrik olika idéer och bland annat har de byggt en ljusrigg med halogenlampor, som tillsammans har en styrka på 3000 W för att simulera solljus. För att få en bättre bild av befolkningens situation i u-länder har man också intervjuat representanter för Kooperation utan gränser och Sida.

Cochabamba
Cochabamba

I somras reste Johan och Fredrik till Cochabamba för att besöka verkstaden och se den miljö i vilken ugnen ska användas.
- Resan var väldigt givande och det var kul att se hur ugnen ska användas, berättar de.

Under tio dagar i somras bodde de hos Eugen Arvidsson och hans fru Margareta i Cochabamba, beläget 2500 meter över havet. Förutom att besöka den lilla fabriken där ugnen tillverkas (där jobbar bara två personer) besökte de byar i bergen där de träffade människor som använder ugnen vilket gav bra input i projektet.

Johan och Fredrik
Johan och Fredrik

Man besökte också barnhem och fritidshem där ugnarna används i det dagliga arbetet. Deras värd Eugen är dessutom pilot och bjöd killarna på en flygtur i sin Cessna, och man hann även med att vandra i en nationalpark och besöka djungeln som bara ligger drygt 14 mil från Cochabamba.
- Efter resan till Bolivia känner vi oss ännu mer engagerade i projektet eftersom vi har sett hur beroende människor är av produkten, säger de.

I november är det planerat att projektet med utvecklingen av ugnen ska vara klar och Johan och Fredrik ska presentera sitt arbete.

Vill du veta mer om solugnen?

Kontakta Johan och Fredrik på solugn@passagen.se

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05