Teknisk kemi, Mittuniversitetet – KTH, civilingenjör, 300 hp
Med en utbildning inom teknisk kemi kan du jobba med allt från utveckling av nya material och produkter till nya tekniker och miljövänlig tillverkning. Denna utbildning ges i samarbete med Mittuniversitetet. Du läser dina tre första år i Sundsvall och avslutar utbildningen med ett tvåårigt masterprogram på KTH i Stockholm. Du ansöker till utbildningen via Mittuniversitet på antagning.se.
Utbildningen är ett samarbete mellan Mittuniversitetet och KTH. Du läser dina tre första år vid Mittuniversitetets campus i Sundsvall och inför årskurs fyra väljer du ett masterprogram på KTH i Stockholm som formar din specialistinriktning som ingenjör. Du väljer mellan ett av tre masterprogram; Kemiteknik för energi och miljö, Makromolekylära material eller Molekylär vetenskap och teknik. Efter avslutad utbildning får du ut en gemensam examen från Mittuniversitetet och KTH.
På Mittuniversitetets hemsida kan du läsa mer om utbildningens tre första år. Där får du information om utbildningens innehåll och kurser samt studentlivet de tre första åren.
De två sista åren på utbildningen läser du ett masterprogram här på KTH som formar din specialistinriktning som ingenjör. Undervisningen sker på engelska och du läser med studenter från hela världen. Alla tre masterprogram leder till en civilingenjörsexamen.
Kemiteknik för energi och miljö
Masterprogrammet Kemiteknik för energi och miljö ger dig en bred utbildning inom kemiteknik med fokus på hållbarhet. Du kommer efter utbildningen att ha de verktyg som behövs för att möta framtidens utmaningar om hur vi bäst använder de begränsade naturresurserna.
Masterprogrammet Makromolekylära material ger dig verktygen du behöver för att förstå förhållanden mellan molekylär struktur, materialattribut och makromolekylära egenskaper. Efter utbildningen kommer du att kunna utveckla framtida material för avancerad sjukvård, energiproduktion, miljövänliga förpackningar, ytbeläggning och mycket mer.
Masterprogrammet Molekylär vetenskap och teknik ger dig fördjupad kunskap om molekylära system och avancerade verktyg för en framgångsrik karriär inom privat och offentlig sektor eller forskning. Programmet har fokus på molekyler: dess design, egenskaper och tillämpningar både som enskilda enheter och som en del av olika typer av material.
Lovisa Dahlqvist, nyutexaminerad civilingenjör i teknisk kemi, berättar om den nära kontakten hon hade med sina lärare och klasskompisar och om resan från gymnasiet till jobb på Länsstyrelsen.
Från teknikintresserad gymnasieelev till civilingenjör – Louise Bonander berättar om sin väg till Mittuniversitetet och KTH, och ger tips till blivande ingenjörer.