Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Carbon transnationalism:

Samarbete och konflikt kring kol i mellankrigstidens Europa

Om projektet:

Det här projektet utforskar ett flertal historiska processer som vi med ett samlingsnamn kallar ”carbon
transnationalism”. Beteckningen syftar på att fossila bränslen (kol, olja och gas) historiskt sett har utvunnits,
bearbetats och konsumerats i transnationella system som byggt på komplexa gränsöverskridande relationer, och att fossila bränslen har bidragit mycket starkt till att forma politiska, ekonomiska, sociala och kulturella relationer mellan och inom länder.

Projektets empiriska fokus ligger på kol. Med utgångspunkt i första världskrigets traumatiska brist på kol i Europa studeras utvecklingen under den efterföljande perioden – mellankrigstiden. Denna period markerar kulmen för kolets dominans i Europas energiförsörjning och den blev också den mest dynamiska vad gäller transnationella relationer kring kol i Europa.

Projektet utforskar hur en mångfacetterad grupp aktörer engagerade sig i ”koltransnationalismen” under mellankrigstiden, mot en fond av krigstida minnen av bränslebrist, radikala ekonomiska upp- och nedgångar, snabb teknisk utveckling, geopolitisk instabilitet, framväxten av auktoritära regimer, protektionism, drömmar om autarki och paneuropeiska visioner.

I fokus för projektet står tre regioner vars engagemang i koltransnationalismen tog sin utgångspunkt i att de var tvungna att förlita sig på import av kol: Norden (särskilt Sverige och Danmark), Centraleuropa (Österrike och Ungern) och södra Europa (Italien och Frankrike).

Finansierat av Vetenskapsrådet och pågår mellan 2023-2025

Innehållsansvarig:history@abe.kth.se
Tillhör: Avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö
Senast ändrad: 2023-10-18