Ska klimatmålen nås krävs odlingsmetoder och kostvanor som är i balans med vad jorden klarar av, enligt ny FN-rapport. (Foto: Pixabay)

Grönare jordbruk räddar klimatet

Publicerad 2019-08-13

Ett hållbart jordbruk och fler som äter vegetariskt är nödvändigt om klimatmålen ska nås, enligt FN:s klimatpanel. KTH:s forskare inom industriell ekologi vill se sänkt skatt på växtbaserad kost för att driva på omställningen till en grönare matproduktion.

Annika Carlsson-Kanyama forskar om mat och klimat.

 FN:s klimatpanel IPCC har i en ny rapport  undersökt skogs- och jordbrukets roll för klimatet. De står för en femtedel av mänskligt orsakade utsläpp av växthusgaser. Enligt IPCC krävs en stor omställning av de båda sektorerna för att nå 1,5 gradersmålet.

Annika Carlsson-Kanyama , som forskar om våra kostvanors påverkan på växthusgasutsläppen, välkomnar rapportens slutsatser.

– Äntligen, det var inte en dag för tidigt. Att produktionen av kött kräver stora resurser har vi vetat om sedan 1980-talet inom forskningen. Det är jättepositivt att frågan lyfts fram av IPCC, vars ord väger tungt. Omställningen har delvis redan påbörjats i västvärlden, nu kan den få mer draghjälp – även globalt.

En övergång till en växtbaserad kost med spannmål, baljväxter, frukt och grönsaker och hållbart producerade animaliska produkter kan innebära en stor möjlighet för minskning av utsläppen, enligt rapporten.

Annika Carlsson-Kanyama tror att det behövs en kombination av styrmedel för att ändra beteenden och kostvanor. Utbudet, att det finns klimatvänliga alternativ i butiker och på restauranger, är en viktig fråga. Liksom priset på vegetariska alternativ till kött.

– Kanske borde man genom lägre momssatser subventionera livsmedel som är proteinrikt och växtbaserat, alltifrån ärtburgare och tofu till sojakorv och havremjölk.

FN-rapporten är en sammanställning av en rad vetenskapliga rapporter om hur marken används för skogs- och jordbruk. Både befolkningsutvecklingen och konsumtionsförändringar har tärt på jordens resurser och bidragit till ökade utsläpp av växthusgaser, konstaterar IPCC. Genom hållbara matvanor vill man åstadkomma en minskat tryck på markanvändningen.

Annika Carlsson-Kanyama hoppas att rapporten kan driva på insatserna för en snabbare omställning. Frågan är politiskt känslig där olika intressen kan komma i konflikt, säger hon.

– Det har varit tyst i den här frågan länge, men nu har problemen blivit så uppenbara att det inte går att sopa dem under mattan, säger hon och fortsätter:

– Att vi ska äta mindre rött kött kan uppfattas som en attack på bönderna. Men lantbruket är tvärtom en förutsättning för omställningen. Vi måste hjälpas åt, diskutera och fokusera på nya affärsmöjligheter, nya grödor och möjligheter till förädling.

 Text: Christer Gummeson

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-08-13