Högtidsstund med KTH:s Akademiska Kapell

Publicerad 2017-11-14

På fredag gör KTH:s Akademiska Kapell ett av sina mest bejublade framträdanden under året: doktorspromotionen och professorsinstallationen i Konserthuset. ”Det kommer att bli en eftermiddag utöver det vanliga”, säger dirigenten Gunnar Julin. Se bilder och lyssna på inspelning från orkesterns senaste repetition här nedan.

Året var 2002. KTH:s dåvarande rektor Anders Flodström hade länge tyckt att det var dags att anställa en person som fick i uppdrag att ta hand om all musikverksamhet inom KTH. Gunnar Julin erbjöds tjänsten som KTH:s förste director musices och samma år bildades också KTH:s Akademiska Kapell.

– Vi är ett kapell med en symfoniorkesters sammansättning. Det behövs när det ska vara pompa och ståt, som nu på fredag när flaggparaden inleder promotionen till tonerna av ”The Lord of the Rings”, säger Gunnar Julin.

Antalet musiker har varierat under åren. Idag består orkestern av 69 personer, varav 55 deltar i promotionen. De representerar träblås, bleckblås, slagverk, harpa och stråkar. Orkestern repeterar normalt en gång i veckan, men inför konserttillfällen blir det en hel del extra repetitioner.

Gunnar Julin har aldrig ångrat att han tackade ja till uppdraget som director musices. Att få vara med och bygga upp en orkester från grunden ser han som ett stort privilegium. Innan han kom till KTH var han bland annat verksam som kyrkomusiker, dirigent och konstnärlig ledare i S:t Matteus församling.

– KTH:s Akademiska kapell har med åren blivit en mycket bättre orkester än jag kunnat ana. Och viktigast av allt, orkestermedlemmarna gör verkligen det alla proffsmusiker gör automatiskt – de övar!

Lyssna på inspelning från KTH:s Akademiska Kapells senaste repetition:


Gunnar Julin har många anekdoter att dela med sig av. En händelse han aldrig glömmer är från våren 2008 när orkestern fick möjlighet att spela med den då 88-åriga världspianisten Hans Leygraf som solist i Beethovens 2:a pianokonsert.

– Pianokonserten var sist i programmet, applådåskorna var överväldigande och publiken stod upp. Vi fick blommor, gick av scenen och blev inropade igen. Då säger Hans: ”Nu tänkte jag spela ett extranummer som jag spelade för 80 år sedan och gärna spelar en gång till, Mozart Fantasie i D-moll.” Det var magiskt.

KTH:s Akademiska Kapell uppträder vid ungefär tolv tillfällen per år. Ett av de mer spektakulära är fyrverkerikonserten i september. Under tretton års tid har Gunnar Julin och hans medarbetare genomfört och utvecklat evenemanget som i dag blivit en efterlängtad upplevelse för KTH:s studenter och personal och även för många andra stockholmare. Senaste åren har fyrverkerikonserten lockat uppemot 7 000 besökare.

Gunnar Julin minns med glädje konserten 2016:

– Eufonisten Anders Ahlbin spelade Karnevalen i Venedig (Min hatt den har tre kanter). Efteråt skrek, jublade och applåderade publiken så mycket att jag trodde att borggårdens väggar skulle rämna. Stycket kräver en oändlig skicklighet och Anders gjorde det oerhört bra.

Sedan tolv år tillbaka har KTH:s Akademiska Kapell också ett uppskattat samarbete med Operahögskolan kallat Operadax. De senaste fem åren har konserterna spelats för utsålda hus. KTH:s director musices leder också en salongsorkester på 12–20 musiker samt en pianotrio (med violin, cello och piano) som går under namnet Trio Julino och som har gammal restaurangmusik på repertoaren.

Gunnar Julin utlovar en eftermiddag utöver det vanliga för deltagarna i Konserthuset på fredag med start klockan 16:

– Att få leda musiken vid KTH:s största ceremoni är en stor ära. Jag hoppas att publiken känner samma glädje, pompa och festivitas som vi i orkestern gör när musiken startar och flaggparaden kommer in.

Text: Ylva Carlsson
Foto: Håkan Lindgren
Ljud: Rasmus Lindgren

Till sidans topp