KTH:s rektor i rådgivande innovationsråd

Publicerad 2017-02-13

Sigbritt Karlsson, rektor för KTH, ingår från och med i dag i regeringens nationella innovationsråd.
– Det är ett spännande och intressant uppdrag, med viktiga frågeställningar för Sverige och KTH. Det handlar bland annat om att skapa bra och tydliga förutsättningar för att goda forskningsidéer ska nå marknaden, säger Sigbritt Karlsson.

Med stor erfarenhet av att som forskare ha samarbetat med näringslivet och även som tidigare rektor för Skövde Högskola på nära håll sett samverkan mellan lärosäte, näringsliv och offentlig verksamhet har gjort att hon har en tydlig bild av hur hindren för ökad innovation inom akademin kan se ut. Inte minst när det gäller krångliga och otydliga avtal.

– Jag tror att jag kan ha mycket att tillföra utifrån just det perspektivet.  KTH bedriver också ett omfattande arbete när det gäller innovation och entreprenörskap, säger Sigbritt Karlsson.

Syftet för Innovationsrådet, som träffas fyra gånger per år, är bland annat att Sverige ska bli världsledande inom innovationsområdet och bidra till samhällets utveckling.

– Vi har ju en stolt tradition här att ta tillvara som ett ”ingenjörsland”. Många av Sveriges stora, internationella företag bygger på innovationer som emanerat ur teknisk forskning.

På vilket sätt kommer din medverkan i rådet att gagna KTH?

– Det ger en möjlighet att lyfta frågor, förslag och förbättringar till högsta ledningen. Dessutom är det en möjlighet att visa hur nära länkad teknikforskning är med innovationer, säger Sigbritt Karlsson och nämner nya material, medicinsk teknik, lastbilsmotorer som exempel på innovationstyper som är avgörande för samhällsutvecklingen.

Text: Jill Klackenberg

Det nationella innovationsrådet inrättades 2015. Förutom Sigbritt Karlsson tillträder också Martin Lundstedt, VD och koncernchef för Volvo, som ny ledamot. Övriga ledamöter i rådet är Ola Asplund, senior advisor, IF Metall, Mengmeng Du, entreprenör och styrelseledamot i olika företag, Charles Edquist, professor vid Centre for Innovation, Research and Competence in the Learning Economy, Lunds universitet, Darja Isaksson, digitaliseringsstrateg, Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, Karl Henrik Sundström, vd och koncernchef för Stora Enso, Jane Walerud, entreprenör, Carola Öberg, projektledare vid Innovationsfabriken Gnosjöregionen. Arbetet leds av statsminister Stefan Löfven.  Övriga statsråd som ingår är Magdalena Andersson, finansminister, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Till sidans topp